Nagy Feró, a köztársasági elnökjelölt /1990/

"Szakadt országnak - szakadt elnököt!"

Tíz évvel ezelőtt a köztársasági elnökválasztás küzdelmeibe egy hazai popsztár is "beleártotta" magát. Az addig csak "A nemzet csótányaként" vagy "fekete bárányként" emlegetett "csirkedarálós" Nagy Feró, aki a 424 című hetilap támogatásával nagy vehemenciával vetette magát a politikai arénába. A www.zene.net munkatársainak sikerült összegyűjtenie a köztársasági elnökjelölt kampányának fontosabb dokumentumait, amelyek igen érdekes látleletet adnak a tíz évvel ezelőtti politikai viszonyokról, s egy ma is népszerű hazai rocksztár gondolkodásáról.

Elnökjelölt: Nagy Feró

Nyugdíj, lakás, pártverseny

Megalakult Nagy Feró független köztársasági elnökjelölt választási irodája. Aki a propagandamunkában /plakátragasztás, gyűlések szervezése, aláírásgyűjtés/ segíteni akar, az vagy a 424-nél vagy a választási iroda postacímén jelentkezzen: Szabó Endre l368 Budapest Pf. 132. A jelölt programjának részleteit továbbra is elsősorban a 424-ben fejti ki. Ime:

- Hogyan oldanád meg a nyugdíjasok gondjait?

Megvalósítanám számukra a kommunizmust. A mostani nyugdíjasok egész életükben azért dolgoztak, ha akartak, ha nem, hogy megvalósuljon a kommunizmus és az egyenlőség. Ezért egységesíteném öt évre a nyugdíjak összegét. A rendelkezésre álló pénzt elosztanám a nyugdijasok számával, így mindenki azonos összeget kapna függetlenül attól, hogy miniszter, pártmunkás vagy egyszerű becsületes munkás volt. Így a kirívóan magas nyugdíjak drasztikusan csökkenének, az alacsonyak valamelyest emelkednének.

-Megszokhattuk, hogy jelentős politikusaink itthoni pályafutásukat erősítendő, végigtarhálják a világot. Te hova utazol?

- Január végén Svájcba utazom, hogy tárgyalásokat folytassak jelentős nyugati rockemberekkel. Kinntartózkodásom alatt három témakörben szeretném tanulmányozni a svájci gazdaságot:
a/ kulturális, amelynek keretében előadásokat tartok
b/ piaci /shoppingolás, Kaufhof, hangszerbolt, söröző, peep-show/
c/ pénzügyi vizsgálatok, csekély mennyiségű valuta elköltési időtartamának meghosszabbítására.

- Mivel magyarázod azt, hogy bár számtalan hangoskodó párt van, mégsem fordít egyik sem figyelmet a fiatalokra?

- Most minden erejüket arra kell fordítani, hogy túlkiabálják egymást. Majd, aki a leghangosabb lesz, az a végén a fiatalokat lehurrogja.

- Hogyan juttatnád önálló otthonhoz a fiatalokat?

- A jelenlegi lakáshelyzetben önálló otthont még nem tudok ígérni. A helyzet egyhítésére rendeletileg szabályoznám az állam és gyermekei viszonyát. Az intézetek nyitottak lennének, mint egy család. Ide a gyerek bármikor visszatérhetne, ahol a szerető szülő meleg étellel és ággyal várná egész életében.- Ahogy ez normális családokban lenni szokott. S eltörölném az állami gondozott kifejezést. "EGY GYEREK AZ NE LEGYEN GONDOZOTT, FŐLEG, HA NEM GONDOZOTT!"


Hogyan választhatjátok meg
Nagy Feró független jelöltet elnökké?

Az időpont és a választás módja egyelőre bizonytalan. Az azonban tutinak látszik, hogy elnök csak abból lehet, aki előbb hivatalosan elnökjelöltté vált, és így felkerült a szavazólapra. Elnökjelölt az lesz, aki ötvenezer szavazásra jogosult ajánl erre a tisztre. Minden polgár csak egyetlen embert ajánlhat. Az ajánlásokat a mellékelt minta szerinti íveken kell gyűjteni. /Az aláírások hitelességét az aláírásgyűjtő az ívek alapján igazolja./
A Nagy Ferót támogató ajánlóíveket a 424 szerkesztősége gyűjti /ide küldjétek!/, s ha összejött a szükséges mennyiségű,benyújtjuk at Országos Választási Bizottsághoz. Ha az ívek már a választás napjának kitűzése előtt megtelnének /és be akarjátok küldeni/, akkor a választási dátum helyét hagyjátok üresen. /Az esetleges későbbi viták elkerülése végett ilyenkor jó, ha az aláírásgyűjtő ráírja a papírra, hogy "első köztársasági elnök-választás"./
Addig is: Nagy Feró a szerkesztőség címén várja a programjára vonatkozó kérdéseket.


SZAKADT ORSZÁGNAK SZAKADT ELNÖKÖT!

Elnökjelölt: Nagy Feró
Adócsalás, Békesi, narkó

Elkezdte munkáját Nagy Feró választási irodája. Most első feladatunk az aláírásgyűjtés megszervezése, hogy mire kiírják az elnökválasztást, együtt legyen az 50000 aláírás. Ezért kérünk mindenkit, aki ebben segíteni tudna, jelentkezzen a választási iroda címén, vagy a 424 szerkesztőségében. Aláírásgyűjtő íveket a választási iroda postafordultával tud küldeni.
Feró szívesen elmegy bárhová, ahol választási gyűléseket, találkozókat szerveztek. Ezt a választási iroda koordinálja, tehát az ilyen irányú kéréseiteket a választási iroda címére juttasátok el.
Február elejére elkészülnek a választási jelvények is. Ezt mindenki ingyen megkapja, aki legalább 1 ív aláírást összegyüjtött (30 aláírás). Természetesen mások is rendelhetnek, az ára kb. 4o forint lesz. A választási iroda a jelvényeket utánvéttel elküldi.Célszerű, ha többen rendeltek egyszerre, mert így egy főre kevesebb postaköltség esik.Örömmel fogadjuk, ha a vidéki szervezők jelvényt is terjesztenek.
Elkészültek a plakáttervek is. Szeretnénk a plakátokat mielőbb kinyomtatni, ehhez keresünk támogatókat.
A Magyar Hitel Banknál megnyitották részünkre a választási számlát. Aki úgy gondolja, hogy tudná segíteni a kampányt, az támogatását a 222-666662-30361 számú "Nagy Feró választási kampány számlá"-ra adhatja fel. Szükség esetén befizetési csekket küldünk.

A választási iroda postacíme: Szabó Endre, 1368 Budapest, Pf. 132.
A jelölt a programjának részleteit továbbra is a 424-ben fejti ki. Ime:

- Hogyan harcolnál a nagyban adót csalók ellen?

- Csökkenteném az adókat mindaddig, hogy senkinek ne érje meg csalni. Ez ugyanúgy működik, mint a villamosjegy. Minél drágább, annál többen bliccelnek. Ha már nagyon drága lesz, még az ellenőrt is megverik.

- Mit szólsz a Pénzügyminisztérium egyre hülyébb húzásaihoz? Most már az adósságot is megadóztatják. Az egész világ rajtunk röhög. Mit csinálnál Békesivel, ha elnök lennél?

- Szerintem ezekkel az intézkedésekkel a pénzügyminiszter a Ludas Matyi főszerkesztői popsztjára akar ejtőernyőzni. Én azonban nem engedném! Azonnal eltörölném az összes rendeletét, Békesi pedig átképzési támogatásként kapna tőlem egy söprűt és egy lapátot, és azontúl a "köz szolgálata" helyett a köztisztaság szolgálatában dolgozna.

- Hogy lehetne letörni a valuta feketepiacot?

- Konvertibilis forinttal. Ezt minden épeszű ember tudja.

- Kell-e nekünk Budapest - Bécs világkiállítás?

- Természetesen! 1995-re már fejlett, működő gazdasággal rendelkező ország leszünk, melynek csak hasznos lehet egy világkiállítás. Ha mégsem így lenne, azokat kell kiállítani, akik 1990-ben ezt igérik!

- Mit szólsz ahhoz,hogy a Déli-pályaudvart elfoglalták a csövesek?

- Ez várható volt. Ha az elszegényedés így folytatódik, egy-két éven belül egész Magyarországot el fogják foglalni úgy, hogy ki sem mozdulnak onnan, ahol vannak. Mi leszünk a tízmillió csöves országa.

- Elnökként beleszólnál - e a kulturális ügyekbe?

- Természetesen. Az általános iskolákban a szexuális felvilágosítással párhuzamosan felvilágosítanám a gyerekeket a kábítószerek és a disco ártalmairól,és egészségromboló hatásáról. Hasonlóan a szexshopokhoz discot csak olyan helyen engednék üzemelni, ahol nem botránkoztatja meg az ott élő,jóizlésű embereket. Minden discojegyre kötelező lenne rányomtatni,hogy "A disco ártalmas az egészségre!"

- Mi a véleményed az egyre terjedő kábítószerezésről?

- Rendkivül alattomos, veszélyes dolog. Úgy öl, hogy akit egyszer elkapott, az már nagyon nehezen tud szabadulni. De én nemcsak a drogokat tartom kábítószernek. Itt évtizedek alatt egy kábítószeres ország nőtt fel. Folyamatosan kábították az embereket és még most is kábítják őket. Legfeljebb a "kishalakat" cserélik, vagy fordítják ki a köpenyüket. Rács mögé kellene dugni végre mindenkit, aki a népnek adagolt "kábítószert" gyártja és terjeszti, s akkor talán kevesebb fiatal menekülne a ragasztó bódulatába.


Független elnökjelölt

Feró a nagy úton

Nagy Feró független köztársasági elnökjelölt január 24-én hivatalos munkalátogatásra Svájcba utazott. Búcsúztatására megjelent felesége, anyósa, valamint a Beatrice együttes technikusai. Munkatársunk a reptéren kérdezte:

- Mit vársz ettől a látogatástól?

- Elsősorban pénzt /mármint a gázsinkat/. Komolyra fordítva a szót, hosszas tárgyalások eredményeképp juthattunk ki Svájcba. Eddig, mint ismert, hosszú ideig a Beatrice, és más hasonló zenét játszó együttesek nemhogy külföldre nem juthattak ki, de még néhány magyarországi megyébe sem juthattak be. Szerencsére a helyzet egyre inkább változik. Csak a nyugatiak nem értik, mitől lett hirtelen ennyi "új",jó zenekar Magyarországon.

- Beindult a kampány elnökké választásodért. Milyen eredményre számítasz a választáson?

- Jóslással nem foglalkozom. Természetesen optimista vagyok. Örömmel tapasztaltam, hogy már jelentkeztek segíteni szerte az országból, gyűjtik az aláírásokat, szervezik a választási programokat. Azok az emberek, akik rám szavaznak, bíznak bennem, s ez nagyon jó érzés. Szeretnék ennek a bizalomnak megfelelni, és azt kijelenthetem, hogy bármi lesz is a választás eredménye, én akkor is az a Feró maradok, akinek eddig ismertek.

- A választási irodád azt nyilatkozta, hogy bárhová elmégy korteskedni. Igaz ez? Elmennél-e egy kis falusi kocsmába is, ha csak talán húsz ember hívna?

- Természetesen. A kocsmát különben is szeretem, az egy őszinte hely. De ezeket a találkozókat a választási irodám koordinálja. Tudomásom szerint máris vannak lekötött dátumok. Én bizom benne, hogy mindenhova eljutok, ahová csak hívnak. Természetesen a választási kampány mellett, mivel nem vagyok főfoglalkozású politikus, más teendőim is vannak.

- Például?

- Hazajövetelünk után be kell fejeznünk a Ricsével a tavasszal megjelenő nagylemezünk keverését. Ez elég sok időnket leköti. Utána készülünk a február 24-i Drakula Fesztiválra, ami, mint tudod, az Olimpiai Csarnokban lesz, és minden valamirevaló magyar rock- és metálzenekar fellép Románia megsegítésére. És nem utolsósorban el kell kezdeni a nagy nyári Közép-európai Rockfesztivál előkészítését, szervezését.

- Igaz, hogy erre a fesztiválra eljön Mick Jagger is?

- Mi felkértük, várjuk a választ.


Szakadt országnak, szakadt elnököt!

Babos kendőt a parlamentbe!

"Szakadt országnak,szakadt elnököt!" - hirdetik városszerte öles betűk legujabb korunk legujabb szlogenjét. A plakátról atyaian és bizalmasan, nyílt, jövőbenéző szemeivel tekint le ránk a Nemzet Csótánya. Elnökjelöltünk lett, az elmúlt tíz év nagy kanosszájában, a poklot és mennyet megjárt, ám mára komoly politikai tényezővé avanzsált Feró. A szocialistaellenes viselkedés miatt a nyolcvanas évek első felében a Beatricére mért egyre vadabb rendőrségi és hivatali csapások elől a Vezért gyorsan lerántotta a rolót. A volt pártállam vezetőinek mai nyilatkozatai alapján szinte lehetetlen, hogy ilyesmi egyláltalán létezhetett volna, de a tény az tény. Feró meg új taktikához folyamodott. A hátsó kapukon óvatosan beszivárogva, a tömegkommunikációt alaposan a markába kaparintotta. A tv-ben Rockkalapács,a rádióban garázsmester, a Szűcs Alfréd-féle újságokban állandó vendég, az elnökségért folyó harcban pedig a 424 című lap rovatvezető koordinátora.

Ha megnézzük, hogy kikkel kell ringbe szállnia, bizony még meglepetés is születhet. Ő sem ismeretlenebb, mint akár Pozsgay elvtárs vagy Szűrös elvtárs (a népszerűség persze más kérdés). Rácz úr kampánya megtorpanni látszik, és a rossz nyelvek szerint Für Lajos úr azért lépett vissza, mert megtudta, hogy Ő is harcba indul.

Ime egy példa, hogy mennyire komolyan is gondolja a Köztársasági Elnökséget:

A Ganz-Mávag Vajda Péter utcai toronyházáról megvette a vörös csillagokat. Darabját 2oo ft-ért, ami - a ma még felbecsülhetetlen érték miatt - igazán nem nagy pénz. Hogy a négy ötágú pontosan mire kell neki, nem tudni.Talán céllövöldét nyit vele, talán nosztalgiából, esetleg "soha többé" mementóként, vagy egyszerűen a következő rendszerváltásnál a csillagokkal komoly előnnyel kíván startolni, nem tudni. Egy azonban tény, hamarosan újra szavaznunk kell. Ezuttal köztársasági elnökre. Mi, Kacsások, úgy vagyunk vele (és ezzel dehogy akarjuk befolyásolni Önöket, kedves Olvasóink), hogy a kevésbé rosszat választjuk. Nagy Feróra voksolunk. Ezt az országot már vezette pékből, kőművesből, nyomdászból, műszerészből, lakatosból lett miniszter, és lám-lám hova jutottunk! Adjunk esélyt végre az értelmiségnek is! Végre értelmesen is énekelhetsz Feró! Legyél te az elnökünk!

Hadnagy


Olyan cicciolinás kicsit, nem?

.....

- Gondoltad, hogy ez lesz az egészből?

- Nem is sejtettem. Ez egyszerűen megdöbbentő. Persze, mi a nagy változás tulajdonképpen? Ha európai szemmel néz itt szét valaki, mi változott? Hát, semmi.Emberek, ti szarok maradtatok? Igen, mi kérem szarok maradtunk.Az agyunknak kellene valahogy átváltozni, de az képtelenség. Nem változtak az emberek és a szabályok sem.

-Mi már azt meg sem érjük?

-Meg kell, hogy érjük.Talán a választások után azért máshogy alakul. Például én hülyéskedek ezzel, hogy negyven fölött ne nagyon legyenek vezetők. Én sem lehetnék már, mert 46-os vagyok, de maga a kijelentés elég lenne, hogy egy csomó negyven fölötti belegondoljon: hú, gáz van, én eddig csak úgy ültem itt, hogy alig értettem hozzá...Tehát egy ilyen radikális döntés igenis megtizedelné a tehetségteleneket! Valahogy úgy kellene átállítani a dolgokat, hogy úgy móüködjenek mint Nyugaton. Nem mondom, hogy ott tökéletes, de hozzánk képest?...

- Most képviselő - vagy köztársasági elnökjelölt vagy tulajdonképpen?

- Minden vagyok, körülöttem most hihetetlenül nagy a mozgás. Az első úgy jött, hogy Letenyéről felhívtak telefonon, szeretnének engem jelöltnek. Próbáltam jószándékúan lebeszélni őket, de nem ment. Addig erősködtek, mig végül azt mondtam, nézzétek én nem indulok, de ha ti indítotok, elfogadom. Mire feleszméltem, már a 750 ajánlást is megszerezték. Oké, ennyire bíznak bennem, de nem lehetne, hogy én inkább zenéljek? Korábban meg a 424-ben - ez az elégedetlenek lapja - összehaverkodtam a srácokkal, időnként írok nekik, eszébe jutott valakinek, miért nem indulok köztársasági elnöknek? Röhögtünk rajta, aztán addig ment a szöveg, hogy elkezdtünk programot is írni. Félig viccesen, félig komolyan leírtam én mindent, miképpen kellene pl. megoldani a lakásproblémát. Nem biztos, persze, hogy ilyen egyszerűen menne, de fel kellene oldani minden tilalmat, ilyen-olyan engedélyeztetést. Ha neked megéri építeni és kiadod, én kibérelem, ha nekem megéri. Miért nem lehet pl. faházban lakni? A világon mindenütt építenek, és nem fagynak meg benne, de pont Budapesten nem lehet. Bódékat, sufnikat lehet, de ha vennénk egy takaros, csinos faházat, nem állíthatnám fel lakóházként.. A nyugdijasoknak is volt néhány ötletük. Segíteni ma már nagyon nehéz rajtuk, mivel több pénzt nem lehet szétosztani, ezért ami van, mind bele egy kalapba. Ezek az emberek a kommunizmust akarták építeni - ha akarták, ha nem, hát azt kellett építeniük - tehát számukra meg is kell valósítani: kapjon mindenki egyenlő nyugdíjat. Akinek ma harmincezret adnak, annak eddig sem volt gond miből kocsit venni, a kisnyugdíjak pedig legalább emelkednének kicsit.

- Igazi, független, alternatív ötletek...

- De így lehetne túljutni a nagy gondokon is. Teljesen ki kellene tárni az ablakot, mindenki szabadon csinálhasson mindent. Tudom, sok ember beleroskad majd, ha utol akarjuk érni a Nyugatot, de másképp nem megy. Elindítottuk a kampányt is: egy korábbi zenekari szervező jelentkezett kampánymenedzsernek.

- Ez az egész olyan cicciolinás kicsit,nem? Mennyi a komoly belőle,és mennyi a komolytalan?

- A jelöltségig azért komolyan veszem, és amig nem veszélyezteti a zenészi karrieremet. Annyit szeretnék, hogy bejussak a jelöltek közé és ott függetlenként elmondhassam a véleményemet. Talán apróságok, amik nekem eszembe jutottak, viccesek, például a lakásügyek, de mégse az derül ki, hogy ezektől is megváltozhat a világ. Mindenesetre jobban, mint attól, hogy kijelentem: holnaptól kérem itt szabadság van! Persze, mindenki néz: hát eddig nem ugyanezt mondták?...Ha lejutok Letenyére a komoly jelöltekkel vitatkozni, kapaszkodjanak, mert szinpadi ember vagyok, én értek ahhoz, amihez ők nem: a tiszta kezeket kérem a magasba, egyszerre énekeljük, hogy jeee! Na, akkor most ön jön, kedves tanácselnök elvtárs: dzsaszti laszti,gumi laszti, ehhez fűzzön valamit! Ebből a szempontból neki nincs esélye, mert nem tudja, hogyan működik a közönség, de ha értelmesen kezdi letenni elém az ászokat, én fölállok, és azt mondom, rá szavazzatok! Akkor legalább ennyi értelme volt, én meg ráadásul jöhetek vissza zenélni!

Torma Tamás

 

A harmadikat Nagy Ferónak hívják

A gróf és a lelkész után a rocker

Hányatott ezer évünk alatt két kérészéletű köztársaságot kiáltottak ki e honban. Az elsőt 1918-ban, elnöke gróf Károlyi Mihály főrend, nagybirtokos, polgári politikus lett. A második 1946-1948 között létezett, Tildy Zoltán református pap, független kisgazda pártvezető elnökletével. Az előbbit polgári átalakulást és földosztást jelentett, melyet saját birtokán kezdett meg. A másodikat a legerősebb politikai párt elsöprő győzelme, a szavazatok döntő többsége emelte a legmagasabb méltóságra. A háborúban megrokkant Magyarország jövőjét a többpártrendszerű, demokratikus társadalom fejlődésében látta. Ki lesz a harmadik? Milyen programmal indul? Mit kínál a magyar nemzetnek?

... - Azért ez egy óriási karrier. Még néhány évvel ezelőtt betiltottak titeket. A neved sem volt szabad kiejteni. Most meg a nemzet csótányából,a csirkedaráló Nagy Feróból akár köztársasági elnök is lehet.

- Látod! Ilyen ország vagyunk. Ez nem engem mínősít. Csak arról szó, hogy honnan indultunk és hová érkeztünk.

- És milyen színekben indulsz? Melyik párt listáján?

- Egyelőre nem vagyok egyetlen pártnak sem tagja. Nem akarok semmilyen szervezetet kompromittálni. És amit kimondhatok magánemberként, nem tehetem meg egy szervezet tagjaként.

- Mert rossz fényt vetnél rá?

- Biztosan nem örülnének az őszinteségemnek. Képzeld el, elkezdem azt a rohadt csirkét darálni - mint Fidesz-tag.

....

- Már eddig sok programot, kortesbeszédet hallottam. A tied is egy, ezek közül. De ahhoz, hogy valamit is végre tudj hajtani belőle, be kell jutnod a parlamentbe. Tételezzük föl ezt a - megvallom, számomra megrázó - lehetőséget. Tudod-e egyáltalán, mi a dolga egy köztársasági elnöknek?

- Azt nem tudom, hogy most mi a dolga, de azt igen, hogy ha én leszek, azonnal meg fogom változtatni. Továbbra is úgy akarok élni, ahogy eddig.

- Koncerteket adnál, lemezeket készítenél, hatalmas Jeee-ket ordítanál a Garázsban?

- Fején találtad a szöget.

- Ezt nem mondod komolyan?

- Halálosan.

- Mondjuk idelátogat Mitterrand...

- Megbeszéljük az időpontot. Két órát tárgyalunk. Bekapunk egy falatot, s ha akar, eljöhet egy buliba.

-A Ferencvárosi Művelődési Házba? Hiszen ott a stúdiód?

- Oda. Akárhova.

- Jó. Ő egy francia úr. Feltehetőleg arcizma sem rándulna. Hogy legközelebb is ellátogatna- e hozzánk, az legalább is kétséges.

- Szerintem tévedsz. Ők is unhatják már azt a sok merev protokollt. Annyi klassz fickó van Európában! Andreotti tuti élvezné a mi rockmuzsikánkat. Kohllal is szót értenék. Csak az a fontos, hogy nagyon sűrűn ne jöjjenek. Rengeteg a dolgom.

- Nem is tudná elvégezni talán.

- Ha lesz egy jó stábom? Dehogynem. Nem vagyok hülye. Ha leírják, mit kell tennem, mondanom, kicsit a magam fazonjára alakítom, és megy a dolog.

- Meggyőztél. Tehát a zenét nem hagynád abba, csak mellékállásban vállalod a köztársaság elnökségét?

- Napi négyórás munkaidőben. Most azt hiszed őrült vagyok. Pedig akármiben lefogadom, ennél több dolga egyetlen államfőnek sincs. És azt egyszerűen el sem tudom képzelni, hogy én többet ne mehessek be egy kocsmába meginni egy sört. Mátyás király is megtette. Olaf Palme is.

- Le is lőtték.

- Azt nem szeretném. De mondd meg őszintén, ki akarná Nagy Ferót lelőni? Legfeljebb Demjén Rózsi... Miért ne kiabálhatnának rám a metrón: halló,elnök úr! Hogy van? Kösz, megyek a piacra, veszek egy kis zöldséget. Ez olyan katasztrófa volna?

- Talán nem. De azért vannak bizonyos formaságok. Én, a magam földhözragadt gondolkodásmódjával, igen nehezen tudom elképzelni, hogy az a Nagy Feró, aki kedden a rádióban a Garázsban - már elnézést - ordítozik, szerdán frakkban és cilinderben kezet csókol a Downing Street 10-ben Margaret Tchatchernek.

- Ha a Garázst föl kel adnom, akkor nagyon sajnálom, de nem lehetek köztársasági elnök. Egyáltalán, ha nem lehetek magam, így, ahogy vagyok, mint eddig, Nagy Feró, akkor szó sem lehet az egészről. Ami pedig a Vasladyt illeti, sokkal klasszabb csaj az, semhogy rakaszkodna a frakkhoz.

- Rendben van. De azt ne mondd,hogy nem kéne legalább egy másik lakás. Kohl, amilyen öles termetű, meg sem tudna ott fordulni. Beleütközne egy száradó pelenkába, fölborítaná a krumplis tésztát. És akkor még nem mondtam a gorilláit!

- Leülnének a lépcsőházban, megkínálnám őket egy pörkölttel, olyan jól éreznék magukat, hogy nem igaz. De egyébként is, a feleségem a Gázműveknél dolgozik, s azt igérték, hamarosan kapunk egy nagyobb, mintegy hetven négyzetméteres lakást. Persze, nem ingyen.

- Akkor ez is megoldódik. Már csak egyetlen dolog marad, add meg a szabód címét. Mert bár roppant tetszik ez a fényes, fekete bőrdzseki, s a kellően elkoszlott tornacipő, de azt beláthatod, az estélyi ruhás hölgyek, a csokornyakkendős urak, egyáltalán a diplomáciai testület, eléggé el nem ítélhető módon máshoz szokott tagjai, kényelmetlenül éreznék magukat a társaságodban. Márpedig nekünk a közeljövőben jelentős külföldi tőke kell, hitelekre, piacokra van szükségünk. Ha tetszik, ha nem, a nemzetközi érintkezésnek kötött szabályai vannak.

- Itt van a bajom az egésszel. Ti,emberek, azt hiszitek, hogy attól lesz valaki jó köztársasági elnök, hogy elegánsan öltözik. Akarod tudni,hogy mit gondolok? Ez egy bődületes marhaság. Ha amiatt egyetlen dollárcenttel kevesebbet kapunk, mondjuk Amerikától, mert én ilyen szakadtan fogadom Busht, akkor az USA-ról is megvan a véleményem. Én sem fogom számon kérni az angol miniszterelnökön, ha mondjuk miniszoknyában ül le velem tárgyalni. Sőt. Az Országház sem dőlne össze, ha farmerben mennék be reggelenként dolgozni. Senki nem szólta meg Sztálint, Maót pocsék,szürke armiruhájáért. A hajam, talán rövidebbre vágatom. Tudok én a körülményekhez alkalmazkodni, ha kell.

- De azt csak belátod, hogy még ha megválasztanak is, nem lehet ez az egész ország egy nagy, vidám rockegyüttes?

- És miért nem? Hátha ez a boldogság? Énekeljünk! Muzsikáljunk! Addig se bántunk senkit. Igen, virágot a puskacsőbe....

Mai Nap
MüllerTibor


Nagy Feró, a politikus

A nagytakarításból nem lett semmi

Feró! Honnan jöttél, hova tartassz! Voltál már a nemzet csótánya - csalogánya, aztán, némi szünet után, Hamlet és újból rocksztár, műsorvezető a Magyar "királyi" Rádióban és a Televizióban....írtál, szerkesztettél lapot, és most naplót írsz. Ja, és politizálsz!

- Olvastam naplótöredékedet a Kurirban. Ebben írod: nem igazán vetted észre a rendszerváltást...

- Azért több dolog is változott: - népköztársaságból köztársaság lettünk. Hát, ez nagyon fontos, bár nem érzem, mi a különbség!

- Kevésnek érzed a változást?

- Kevésnek. Én drukkolok ennek a kormányzatnak, de még egy fikarcnyit sem tett annak érdekében, hogy szeressem is. Ha egyszer nagytakarítást igértek, akkor legyen! ...

- A közelmúltban viccesen vagy komolyan - aspiráltál az államelnöki szerepre. Ez azért is jó volt, mert mindenkinek volt véleménye az akciódról.

- Nagyon jó szlogent találtunk. Szakadt országnak, szakadt elnököt! Akkor szálltam ki az egészből, amikor éppen nem volt igazi jó elnökjelöltünk. Ilyen helyzetben pedig nem szabad viccelni. Nem elnök akartam én lenni, hanem jelölt. Szerettem volna nyilvánosan vitázni...Göncz Árpádnak hitele van nálam. Tiszta lappal indult. És ha egyszer azt mondja, gyerekek, nem kell elszámoltatni a kommunistákat, akkor kivárok, és azt mondom: úgy látszik, ő tud valamit. Adjuk meg neki az időt. Egyébként a választások óta minden párt változott, még a kedvencem, az SZDSZ is...

- Nem tartod néha célszerűnek a kompromisszumot a politikában?

- Itt nem arról van szó. A kormányzó párt leszavazta az SZDSZ-t, amely néha úgy tűnik, mintha beletörődött volna. A fideszesek pedig nyíltan, a legkövetkezetesebb módon előadják, hogy mit gondolnak. Úgy érzem, ők engem képviselnek...Nézd meg, feláll a történelem-tanárnő, és azt mondja, legyen főispán! Ő, aki engem arra nevelt, hogy a főispán, vármegye, ténsúr, nagyságos úr....valami borzasztó elnyomó rendszer képviselői voltak. A génjeimben is tiltakozom ellenük. De a tanács se maradjon, mert ahhoz rossz emlékek fűznek.

- A mai demokratikus rendszereket kellene itt is alapul venni.

-. Így van. Például a polgármester: az igen! De visszatérve a beváltott igéretekre: a nagytakarításból nem lett semmi. Az nem nagytakarítás, hogy Bors Jenőt kirakták. Ő legalább tudta, melyik ajtón, hol kell benyitni. Most egy menedzser kellene. Ella István azt nyilatkozta, majd beletanul . Nekem, az én bőrömre nehogy most kezdjen el tanulni! Akkor oszlassuk fel a vállalatot, Ella István pedig játsszon a hangszerén,mert én őt nem kérem. Erdős Péter például jó menedzser volt, ám mindent a meggyőződésének rendelt alá. De hogy mi is volt a meggyőződése igazán? Sose derült ki....

- Olyan hévvel beszélsz, hogy nem is tudom, hol van már Nagy Feró, a szinpadon akciózó rockfenegyerek.

- Én igazából rockzenész vagyok, nem politikus. Ha politikus lennék, talán én is kompromisszumosan fogalmaznék. Nem vagyok, és nem is lehetek tagja egyetlen pártnak sem. Elég nagy kurvaság! Közben annak a pártnak vagyok a tagja,amelyiknek akarok. Mert van még mit változtatni bőven. Nem tudom,mi a megoldás, de hogy bíráljuk, az mindenképpen az én dolgom.

Baróti Éva

2000. szeptember 11.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster