Zámbó Jimmy temetése

avagy a nagy magyar hullarablás

Már harmadik hete folyik a halotti tor Zámbó Imre holtteste fölött. S egyre többen búcsúztatják a királyt, spanolják a hangulatot. Mértéket ma már senki nem ismer. Mert ami történik immár a mértéktelenség és a gátlástalanság kategóriájába tartozik.

Valamikor réges rég, volt egyszer egy jó hangú bárénekes, vendéglátós zenész, aki egészen a hazai nyilvánosság alsó küszöbéig küzdötte fel magát, s a vigadó,dáridózó közizlésformáló médiabárók segítségével eljutott a háziasszonyok szívéig, s oda néhány évvel ezelőtt jól befészkelte magát falvédő szövegű dalaival, falusi búcsúkban árult Krisztus-képeket idéző megjelenésével, s zenei közhelyeket felvonultató dalaival

Ennyi tömény giccs ma elég Magyarországon a sikerhez, s az nem is maradt el. Zámbó Jimmyt tíz-majd százezrek kezdték el szeretni, s hamarosan a hazai szórakoztatóipar egyik közismert, multimilliomos személyisége lett, akit a példányszámra startoló bulvár-és pletykalapok "királlyá” avattak, most pedig hogy meghalt, szombaton egyesek szerint a "mi Elvisünként” mások szerint a ”mi Dianánként” királyi módon temetik majd el.

Ugyanazok az emberek, akik jól felfogott pénzérdekből "királyt” csináltak belőle, most már hetek óta könnyes-párás tekintettel bizonygatják, hogy nem a pénzről volt és van szó, hanem igazi kegyeletről, valódi nagyságról, őszinte gyászról. S miközben ezt szajkózzák, napról napra újabb és újabb arcok bukkannak fel a képzeletbeli ravatal körül, hogy maguk is harapjanak a kadáverből, s ennek bizonyságául ujabb és ujabb adatok látnak napvilágot, hogy hány könyvet, kazettát, CD-t, stb adtak el.

A hazai showbiz "nagy arcai” közül mindenki nyüzsög a halott körül, s Koltay Gábor személyében megtalálták az ideális embert is, aki megrendezi Zámbó Jimmy temetését is. De ahogy várni lehetett, összeszedték Jimi maradékát a fiókos szekrényekből, a gardrobból, a szennyes kukából, megpróbálták elcsórni a prosecturán a leborotvált haját, dalokat írt boldog-boldogtalan, rádióban-tévében barátjának tünteti fel magát most mindenki, aki korábban fintorgott vagy csak irigykedett rá…

Ne kerteljünk, igazi "hullarablás” kezdődött az elmúlt két hétben a hazai showbizniszben. Akik látták, nyilvánvalóan gondoltak már rá, hogy Kusturica Macskajaj című filmjének világa kelt most életre nálunk, ez az igazi Balkán-szindroma, a pénznek most nincs szaga, mégha egy kadáver mellett vagy fölött számolgatják is a zsozsot. Mert, ha nem aljas nyereségvágyból kavarnak itt most már tisztességesnek még véletlenül sem mondható hölgyek-urak, akkor a fantasztikus bevételeket miért nem fordítják jótékonysági célokra, miért nem grundolnak alapítványokat, miért nem támogatnak a milliókból tisztes humanitárius kezdeményezéseket.

Valószinűleg azért, mert itt mindenki a maga pecsenyéjét sütögeti. A király nevét szajkózva a maga népszerűségét akarja fokozni, a saját zsebét akarja megtömni.

S mindehhez a közönség, a rajongótábor adja a zsozsót. Ő a balek. Mert ugye jó most Csepelen virágárusnak lenni! Jó most könyvszerzőnek, lemezkiadónak lenni! De csurran-cseppen másoknak is: készül filmforgatókönyv, emlékdal, emléklemez, emlékbögre emlékköcsög, emlékterítő, emlékpóló…

Magyarországon ilyen "hullarablásra” eddig nem volt példa. Lehetett a "nagy halott” színészkirály, miniszterelnök, történelmi személyiség - a gyászban mindenki ismerte a mértéket.

Most minden képzeletet felülmúlóan folyik a halott "hasznosítása”. S kérdés, hogy van-e még határ?

Etológusok tudják, hogy mégoly szelíd fajok is, ha rákapnak a ragadozásra, megérzik a vér ízét, szagát, akkor attól kezdve megváltoznak,s gátlástalanul vetik rá magukat a soron következő áldozatokra.

Jimmy, a "király” is ilyen áldozat. Szétszedik, szétszaggatják korábban szelídnek és visszadfogottnak tünő médiasakálok és hiénák. S nemcsak megkóstolták a vér ízét, de ízlik is nekik!

A legujabb hírek: Lagzi Lajcsi igen rosszul nézett ki a Dáridó legutóbbi felkonferálásakor. Állítólag titkolt magánélete is számos meglepetést tartogathat. A Jimmy-könyv szerzője készül megírni Lagzi Lajcsi és a Dáridó történetét…

Én aggódom Lagzi Lajcsiért! A falkának majd új áldozat kell!

-nos-

2001. január 15.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster