Elvis Presleyt a maffia ölette meg?

Elvis Presley halálának körülményei a mai napig nemcsak a rajongókat foglalkoztatják, de az oknyomozó újságirókat is. S ennek elsősorban az az oka, hogy a 44 oldalas boncolási jegyzőkönyvet, amelyet a Baptist Memorial Kórház orvosai készítettek, s rajtuk, illetve Vernon Presley-n kivül nem látott senki, 1977 októberében zár alá helyezték,s a jelenlegi törvények szerint ötven évig nem bontható fel: tartalmát nem ismerheti meg a nyilvánosság.

Feltételezések a halál körülményeiről

A halott "király" boncolása még tartott, amikor 1977 augusztus 16-án Dr. Jerry Fransisco, Shelby megye halottkéme sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Elvis Presley halálát szívritmuszavar okozta, s nincs semmi ok más, gyanús körülmények feltételezésére.

Hamarosan azonban kiderült, hogy Elvis Presley holttestében legalább tízféle, és jelentős mennyiségű drogot találtak, amelyek közül néhány együttes jelenléte akár halálos kombinációt is jelenthetett.

Elvis Presley azonban már régóta gyógyszereken élt, egyik munkatársa szerint valóságos lábon járó patika volt, s élete utolsó évében is legalább 12000 tablettát íratott fel, s szedett be. Tehát nemcsak pontosan tudta, hogy a tablettáknak milyen hatása lehet, de szervezete már csaknem immun volt a gyógyszerekkel szemben. Ez a körülmény tehát kevéssé valószínűsíti, hogy ily módon érte utol a végzete. Ráadásul halála napján kellett volna elkezdenie 13 várost érintő újabb turnéját, tehát kevés a valószínűsége annak, hogy túladagolta volna magát, esetleg halálos kombinációt vett volna be.

Dehát akkor mi történt vele? Mivel a boncolási jegyzőkönyvet és a laboratóriumi vizsgálatok részletes eredményét sem ismerjük, számos találgatás látott napvilágot az Elvis halálát követő években. Ezek közül a legérdekesebbek:

1."Elvis Presley öngyilkos akart lenni, ezért túladagolta magát." Ennek a feltételezésnek ellentmond, hogy a halála előtti estén környezetének és barátnőjének, Ginger Aldennek is beszélt az általa elképzelt esküvőről, amelynek hírét a turné utolsó állomásán, Memphisben akarta bejelenteni a szinpadon.

2."Halálos betegség végzett vele" Bár Elvis Presley egészségi állapota igencsak "romos" volt, de valószínűleg nem tervezett volna komoly szellemi és fizikai erőnlétet igénylő turnét, ha halálos beteg lett volna.

3."Elvis kóros falánkságban, bulimiában szenvedett, s a szíve nem volt képes tovább működtetni a szervezetét." Ennek az állításnak ellentmond, hogy Elvis a halála előtti éjszakán is sportolt, a boncoláskor pedig a szívén nem találtak halálos kórra utaló elváltozásokat.

4. "Elvis Presley "ügyesen" végrehajtott gyilkosság áldozata lett, mégpedig a maffia végzett vele, mert nem akarta, hogy egy peres ügyben, amely Elvis Presley halála napján kezdődött volna el, tanúvallomást tegyen a bíróságon."

Átverés egy repülőgép ürügyén

Az elmúlt két évtizedben a "király" halálával kapcsolatosan ez utóbbi feltevés -valószínűleg a feltételezés képtelensége miatt - gyorsan feledésbe merült, annak ellenére, hogy Vernon Presley a halálesetről értesülve azonnal gyilkosságról beszélt a környezetének, s ezt a véleményét a természetes halálról szóló hivatalos jelentés közzététele után is fenntartotta.

Az elmúlt években az FBI több alkalommal is nyilvánosságra hozott Elvis Presley-vel kapcsolatos, korábban titkosított dokumentumokat, s ezekből kiderült, hogy a halála napján Elvist és az apját is egy nagyszabású csalási ügyben koronatanúként valóban beidézték a memphisi bíróságra. A Presley-család tagjai egy olyan ügybe keveredtek, amelynek felderítésén az FBI ügynökei már évek óta dolgoztak, s a nyomozás érdekében még a maffiába is beépültek. A bűnszövetkezet - milliárd dolláros nagyságrendben - ismert üzletemberek és közismert személyiségek mellett bankokat és más pénzintézeteket károsított meg jelentős összegekkel, s az egyik károsult Elvis Presley volt, akit magánrepülőgépe megvásárlása ürügyén csaknem l millió dollárral vertek át. A történet dióhéjban a következő:

1976-ben egy bizonyos Frederic Pro, aki az Air Cargo Express Inc. képviselőjének adta ki magát, vételi szándékkal jelentkezett a Presley-családnál. Az FBI nyomozói később kiderítették, hogy személyében arról az Alfredo Procról volt szó, aki számos nagyösszegű pénzügyi csalást követett el, s befolyásos alvilági kapcsolatokkal is rendelkezett. A gyanútlan sztár is bedőlt a nagystílű szélhámosnak, akinek 950000 dollárért eladta a repülőgépet, amelyet Pro hamarosan üzembe is állított, viszont elfelejtett fizetni. Majd a felszólitások után a családhoz érkező csekkjeiről az derült ki, hogy fedezetlenek. Több hónapos huzavona és igérgetések után végül a család ügyvédje akkor tett feljelentést ellene, amikor 1976 október 19-én a Wall Street Journal nagy leleplező cikket közölt a korábbi csalásokról, s a cikkből az is kiderült, hogy csalók szoros kapcsolatban állnak az alvilági körökkel, konkrétan néhány keresztapával is.

Fegyveresen a szinpadon

Az FBI a nemzetközi bűnszövetkezet ellen Fountain Pen-hadművelet fedőnév alatt indította el a nyomozást, amelybe a Presley-családot is bevonták. Elvis környezetében azuonban - rajta és az apján kivül - senki nem tudott a bűnügy fejleményeiről, csupán az tűnt fel többeknek is, hogy a "király" meglehetősen furcsán kezdett el viselkedni a halálát megelőző hónapokban. Gyakran állig felfegyverezte magát, hálószobájában, fürdőszobájában is fegyvereket tartott, fegyveresen lépett szinpadra. stb. Az FBI védőőrizetét kezdetben visszautasította, de Gracelandben - kívánságára - megerősítették a testőrséget. Utolsó turnéjára azonban - igaz, a legnagyobb titokban, roadoknak álcázva - két FBI-ügynök is elkisérte. Szemtanúk azt is megfigyelték, hogy ezeken a koncerteken a "királyt" már úgy őrizték, mintha az Egyesült Államok elnöke lett volna.

A turné végeztével Elvis az otthonában is furcsán viselkedett. Környezetének vallomásai szerint többször úgy kellett visszatartani, nehogy egy Thompson géppisztollyal és két 45-ös Colttal "vadászatra" induljon, hogy - úgymond - leszámoljon azokkal a mocskos gazemberekkel, akik átverték. Ugyanakkor Elvis élete utolsó hónapjaiban nagyon aggódott Lisa Marie-ért, akit attól féltett, hogy elrabolják. Telefonokat kapott. Ismeretlenek azzal fenyegették, hogy őt is, a családját is kinyírják, ha nem viselkedik okosan. A maffia-kapcsolat és a titkos FBI-nyomozás ismeretében mindez - utólag - érthető, de Elvis viselkedése akkoriban még legszűkebb baráti köre, családtagjai körében is megütközést keltett.

Az FBI memphisi részlegénél 1977 július 27-re összeállították az "Elvis-ügy" aktáit , s megtekintésre elküldték őket az Igazságügy Minisztériumba, Washingtonba. Az akció megkezdésére hamarosan megérkezett az engedély, s augusztus elején be is indult a gépezet. Elvis ügyében - többek között - Philip Karl Kitzer, Frederic Pro és Laurence Wolfson ellen adtak ki körözési parancsot, akik valamennyien szoros kapcsolatban álltak a Cosa Nostra-val. De a szövetségi nyomozóiroda még négy, velük kapcsolatban álló maffiozó letartóztatását is tervezte, akiket már régóta figyeltek az FBI-ügynökök. A bírósági kihallgatások kezdetét augusztus 16-ra tűzték ki, de Elvis Presley váratlan halála keresztülhúzta a számításokat.

Felderítetlen gyanús körülmények

A történtek ismeretében aligha véletlen, hogy Vernon Presley mellett a Gracelandbe kiszálló nyomozók is a kezdetektől számoltak egy esetleges gyilkossággal. A helyszínre érkező FBI-ügynökök - négy rendőr és egy orvosszakértő társaságában /ami szép kis csapat egy természetes halállal végződő, véletlen balesetnél!/ - a helyszini szemlén a hálószobában és a fürdőszobában több olyan injekciós tűt találtak, amelyeket minden kétséget kizáróan drogok beadására használtak. A rendőrök ugyancsak meglepetéssel látták, hogy jónéhány fegyver is hever szanaszét a szobákban, mintha Elvis azt akarta volna, hogy mindig a keze ügyében legyen valamelyik.

A gyanús körülményekre utaló jelek tehát szembetűnőek voltak, de a halállal kapcsolatos hivatalos kommmuniké után már senki nem kereste a válaszokat a magától adódó kérdésekre. Például: Elvis a turné kezdete előtt 5 nappal teljeskörű orvosi vizsgálaton vett részt, s túlsúlyától eltekintve egészségesnek találták. De ha egészséges volt, miért halt meg természetes okból? Mennyi ideig feküdt holtan a fürdőszoba padlóján? Miért nem fedezték fel korábban? Hol volt a szolgálatot teljesítő személyzet, akiknek a fürdőszoba közvetlen szomszédságában volt a szobája? Igaz-e, hogy egy újságiró telefonhívást kapott a halálesetről két órával azelőtt, hogy a mentősöket riasztották? Miért takarították fel a szobákat a nyomozók megérkezése előtt, s ki adott rá utasítást? Mi okozta a a szemtanúk által azonnal észlelt, erőszakosságra utaló jeleket a fürdőszobában? Járhatott-e idegen a házban a kérdéses időpontban?...A kérdésekre - hivatalosan - soha nem adtak választ. A nyomozást gyakorlatilag el sem kezdték. Az Egyesült Államok legismertebb polgára halálának gyanús körülményei vajon miért nem késztették ügybuzgalomra a memphisi rendőrséget?

Pedig a temetést követően Vernon Presley továbbra is azt állította, hogy a fiát - kábítószerek túladagolásával - meggyilkolták. A nyomozók a halálesetről részletesen kiikérdezték a személyzet tagjait, és Ginger Aldent is, akiknek a válaszaiból egyértelműen kiderült, hogy azon a délelőttön reggel nyolctól délután kettőig idegenek is járhattak Elvis lakosztályában. De vajon jártak-e?

Máig nincs magyarázat arra sem, hogy Jim Kirket, a National Enquirer helyi tudósítóját ki tájékoztatta telefonon a halálesetről két órával Elvis kórházba szállitása előtt, tehát csaknem egy órával azelőtt, hogy Ginger Alden felfedezte Elvis holttestét a fürdőszobában. Ki tudhatott a fürdőszobában, a becsukott ajtó mögött heverő holttestről? Kirk később elmondta, hogy egy ismeretlen, elváltoztatott hangú telefonáló közölte vele, hogy szenzációs hírei vannak Gracelandből, Elvis halott. Bizonyos részletekkel is szolgált a "sztorihoz", s ez a magyarázata, hogy Kirk,és a National Enquirer miért tudta a szenzációval megelőzni a konkurens lapokat.

1989-ben a People magazinban Elvis egykori, a kérdéses délelőttön szolgálatban lévő

bizalmi embere, Ricky Stanley elismerte, hogy miután reggel 6.30-kor altatót adott át Elvisnek, maga is Demerolt vett be, s délig "ájultan" durmolt. Az álmatlan Elvis másfél órával később már képtelen volt felébreszteni. Igy a sztárnak az ujabb adag altatót Stanley helyett Delta Mae nagynéni vitte fel az emeletre. Ő látta élve utoljára Elvist, s távozása után, a következő hat órában - délután kettőig - az emeleti lakosztály bárki számára nyitva állt. Egy esetleges látogató zavartalamul felmehetett az emeletre, benyithatott a hálószobába, ahol Ginger Alden szintén kimerülten aludt, majd benyithatott a fürdőszobába, ahol Elvis - gyógyszerektől kábán olvasni próbált, vagy esetleg már aludt. Feltünés nélkül elkábítani, majd halálos adaggal beinjekciózni egy ekkora testet, ha nem is volt gyerekjáték /erre utaltak a felfordulás nyomai!/, de nem volt megoldhatatlan feladat. Aztán a gyilkos ahogy jött, észrevétlenül távozhatott a reggeli órákban néptelen villából. Elvis pedig még órákig feküdt a padlón, hiszen amikor rátaláltak, már beállt nála a hullamerevség.

A boncolás és a laboratóriumi tesztek végeredményét 1977. október l8-án közölték Vernon Presley-vel. Majd október 2l-re sajtókonferenciát hívtak össze, ahol a boncolási jegyzőkönyvnek csak egyes részleteit ismertették, és közölték, hogy maga a 44 oldalas dokumentum továbbra is szigorúan titkos, s 50 évre zárolják. Ezzel hivatalosan le is zárták Elvis halálának ügyét.

Vernon Presley 1989. június 26-án szívroham következtében, 67 éves korában hunyt el a Baptist Memorial kórházban. Haláláig féltette az életét. A csaló maffiózók pere később - már a koronatanuk nélkül - kezdődött meg Memphisben. Csendben, nyugisan, feltünés nélkül. A maffia nem akart felhajtást. A jogi gépezettel - úgy gondolták - könnyen elbánnak. A "királlyal" és a szereplésével járó nagy nyilvánosággal aligha lehetett esélyük. A királynak tehát meg kellett halnia!?

Ki telefonált a rendőrök érkezése előtt?

Máig nincs magyarázat arra sem, hogy Jim Kirket, a National Enquirer helyi tudósítóját ki tájékoztatta telefonon a halálesetről két órával Elvis kórházba szállitása előtt, tehát csaknem egy órával azelőtt, hogy Ginger Alden felfedezte Elvis holttestét a fürdőszobában. Ki tudhatott a fürdőszobában, a becsukott ajtó mögött heverő holttestről? Kirk később elmondta, hogy egy ismeretlen, elváltoztatott hangú telefonáló közölte vele, hogy szenzációs hírei vannak Gracelandből, Elvis halott. Bizonyos részletekkel is szolgált a "sztorihoz", s ez a magyarázata, hogy Kirk,és a National Enquirer miért tudta a szenzációval megelőzni a konkurens lapokat.

1989-ben a People magazinban Elvis egykori, a kérdéses délelőttön szolgálatban lévő bizalmi embere, Ricky Stanley elismerte, hogy miután reggel 6.30-kor altatót adott át Elvisnek, maga is Demerolt vett be, s délig "ájultan" durmolt. Az álmatlan Elvis másfél órával később már képtelen volt felébreszteni. Igy a sztárnak az ujabb adag altatót Stanley helyett Delta Mae nagynéni vitte fel az emeletre. Ő látta élve utoljára Elvist, s távozása után, a következő hat órában - délután kettőig - az emeleti lakosztály bárki számára nyitva állt. Egy esetleges látogató zavartalamul felmehetett az emeletre, benyithatott a hálószobába, ahol Ginger Alden szintén kimerülten aludt, majd benyithatott a fürdőszobába, ahol Elvis - gyógyszerektől kábán olvasni próbált, vagy esetleg már aludt. Feltünés nélkül elkábítani, majd halálos adaggal beinjekciózni egy ekkora testet, ha nem is volt gyerekjáték /erre utaltak a felfordulás nyomai!/, de nem volt megoldhatatlan feladat. Aztán a gyilkos ahogy jött, észrevétlenül távozhatott a reggeli órákban néptelen villából. Elvis pedig még órákig feküdt a padlón, hiszen amikor rátaláltak, már beállt nála a hullamerevség.

A boncolás és a labortesztek végeredményét 1977 október l8-án közölték Vernon Presley-vel .Majd október 2l-re sajtókonferenciát hívtak össze, ahol a boncolási jegyzőkönyvnek csak egyes részleteit ismertették, és közölték, hogy a 44 oldalas irat továbbra is szigorúan titkos, s 50 évre zárolják. Ezzel hivatalosan le is zárták Elvis halálának ügyét.

Vernon Presley 1989 június 26-án szívroham következtében, 67 éves korában hunyt el a Baptist Memorial kórházban. Haláláig féltette az életét. A csaló maffiózók pere később - már a koronatanuk nélkül - kezdődött meg Memphisben. Csendben, nyugisan, feltünés nélkül. A maffia nem akart felhajtást. A jogi gépezettel - úgy gondolták - könnyen elbánnak.A "királlyal" és a szereplésével járó nagy nyilvánosággal aligha lehetett esélyük. A királynak tehát meg kellett halnia!?

Sebők János

2000. augusztus 17.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster