Tupac Amaru Shakur

Az igazi gangsta

Tupac Amaru Shakur valószínűleg a legismertebb rapsztár, aki tragikus halála után éppúgy bekerült a rock pantheonjába, mint Jimi Hendrix, Jim Morrison vagy Kurt Cobain. Hírneves elődeihez hasonlóan Tupac halálát is máig rejtély övezi, éppen ezért rock'n'roll detektívünk első nyomozása az ő halálának körülményeire igyekszik fényt deríteni.

Thug Life - Bűn az élet

A máig leghíresebb rapzenész börtönben született, mert anyja, Afeni Shakur, a Fekete Párducok tagjaként előrehaladott várandós állapotban is Molotov-koktélokat dobált a rendőrökre, éppen börtönbüntetését töltötte. De rajta kivül Tupac szinte minden családtagja, ismerőse, rokona összetűzésbe került a törvénnyel, s "politikai fogolyként" hosszabb-rövidebb időt a hűvösön töltött. Apja, aki szintén a Fekete Párducok egyik vezetője volt, egy nappal szabadulása után halt meg, mostohaapja, Dr. Mutulu Shakur büntetése letöltése után politikai aktivistaként élte az életét, miként nagyapja,Geronimo Pratt is.
Anyja - kiszabadulása után - egyedül nevelte fel a gyermekét, akit a perui városi gerillák, a tupamarok névadójául szolgáló utolsó inka uralkodó, Tupac Amaru nevére kereszteltetett meg. A kisfiú Bronxban az utcakölykök életét élte, az erőszak, a bűnözés világát hamarabb megismerte, mint az ABC-t. Iskolái elvégzése után l986-ban anyjával Baltimore-ba költözött, ahol előadóművészetet tanult, mert színész szeretett volna lenni. Első rap-szövegét - MC New York címmel - akkor írta meg, amikor egyik barátja a fegyverével véletlenül agyonlőtte magát. A dal híressé tette a városban, s Tupac elhatározta, hogy a szinpad helyett a zene világát választja. Oakland közelébe, Marin City-be költözött, ahol demofelvételeket készített, s helyi klubokban lépett fel. Országosan ismertté azonban a Digital Underground tagjaként vált. Eleinte roadként utazott az együttessel, de néhány hónap elteltével, miután előbb valaki megpróbálta megölni, a rapcsapat tagja lehetett. 1991-ben már az ő neve is szerepel az együttes Sons Of The P című aranyalbumán.

A Digital Underground nagy reményekre jogosított, hiszen Grammy-díjra is felterjesztették, de Tupac mégis megvált a többiektől, mert szóló sikerekre vágyott. Karrierje kezdetét azonban majdnem lekéste, mert 1991 októberében Oakland belvárosában egy közlekedési kihágás miatt összebalhézott a rendőrökkel, akik hét órára őrizetbe vették.Tupac éppen egy cellában ült, amikor a Yo! MTV Raps című műsorban bemutatták Trapped című dalának a videoklipjét.

Tupac első szólóalbumát 2Pacalypse Now címmel 1991-ben készítette el, s az albumról két dal /Trapped, Brenda's Got A Baby/ is felkerült a rap sikerlistára. A lemez sikeréről Tupac így nyilatkozott: "Ez egy protest-album.Én voltam a riporter,aki rákérdezett, hogy mi is történik tulajdonképpen? Majd ezek után azt mondta, ha nem történik változás, akkor ez és ez fog történni. Utána lehet nézni, mit mondtam akkor, s mi szerepelt azóta a hírekben." Tupac testét ekkor már számos tetoválás borította, amelyek közül a hasán olvasható Thug Life - magyar változatban talán Bűn az élet felirat áll hozzá a legközelebb - vált a legismertebbé.

"Két lábon járó időzített bomba"

Tupac karrierje a kilencvenes években két szálon futott egyszerre. Zenei téren egyre híresebbé, rendőri körökben egyre hírhedtebbé vált. A közvélemény pedig elsősorban az utóbbi ügyei miatt figyelt fel rá, mert amerre megfordult, állt a bál körülötte.

l992 - gyilkossággal vádolják meg, mert Main City-ben egy fesztiválon a fegyverével lelőttek egy hatéves kisfiút. Utóbb kiderült, hogy a fegyver más kezében volt, de Tupac kiadója a fiú szüleinek 3oo ooo dollár fájdalomdíjat fizetett ki.

l993 - júniusban,Texasban bírósági eljárás indult egy Ronald Ray Howard nevű tinédzser ellen, aki lelőtt egy országúti rendőrjárőrt. A fiú a bíróságon azzal védekezett, hogy Tupac 2Pacalypse Now című albumáról a Soulja's Story című dal "ihlette" a cselekedetre. A bíró nem fogadta el a védekezést, de Tupac neve a per során végig úgy szerepelt, hogy kimondva-kimondatlanul őt is vádlottként kezelték, akinek a dalai gyilkosságra ösztönzik a fiatalságot. Dan Quayle amerikai alelnök nyilvánosan is követelte, hogy tiltsák be az albumot, de az Interscope kiadó kiállt Tupac mellett. A gangsta rapet ezekben a hónapokban kezdték el "a gyilkolás zenéjeként" emlegetni, azt állítva, hogy a dalok szövegei nemcsak lázadásra, bűncselekmények elkövetésére, de gyilkolásra is buzdítják a fiatalságot.

Tupac l993-ban a Menace II Society című film rendezőivel, Allen és Albert Hughes-zal is összetűzésbe került. Előbbit alaposan el is verte, mert a filmes - ígérete ellenére - nem osztott rá szerepet. A feljelentést követően a biróság Tupacet 15 nap elzárásra ítélte.

A balhésorozat l993 októberében folytatódott, amikor egy atlantai koncert után Tupac kisérőivel egy autóban a szállodája felé tartott. Egy piros lámpánál észrevette, hogy az előtte álló gépkocsi színesbőrű vezetőjét két fehér zaklatja. Tupac kiszállt, hogy "testvére" segítségére siessen, de az autós elhajtott, a rapsztár pedig tűzharcba keveredett a fehérekkel, akikről később derült ki, hogy szolgálaton kivüli rendőrök.Tupacot csak azért nem ítélték el hatóság elleni erőszakért, mert a rendőrök ittasak voltak, s a náluk lévő fegyvereket is illegálisan hozták el az őrszobáról.

Egy hónappal később viszont már nem úszta meg ilyen könnyen. Egy New York-i mulatóhelyen megismerkedett egy 19 éves lánnyal, Ayanna Jacksonnal - aki önként vagy kényszer hatására, nem tudni- a táncparketten orálisan kielégítette. A kaland később Tupac szállodai szobájában folytatódott, ahol a rapsztár helyét az ágyban három testőre vette át, miközben Tupac - állítólag - a szomszéd szobában aludt. A lány - nemi erőszak címén - feljelentést tett a rendőrségen, s a szállodába kivonuló zsaruk a többiekkel együtt Tupacet is bekaszlizták, majd a vádemelés után szabadon engedték.

1994-ben továbbra is zűrös volt a magánélete. Már nemcsak a rendőrökkel, de a kollégáival, a rivális bandák tagjaival is harcban állt. Anyagi gondok miatt minden szereplési lehetőséget elvállalt, s ennek során ellenségeket szerzett. 1994 november 3o-án ismét - ezúttal csaknem végzetes - incidensbe keveredett. Egy manhattani irodaház előtt két ismeretlen támadó öt lövést eresztett belé. A merényletet rablótámadásnak álcázták - elvették Tupac óráját, 4oooo dollárt érő ékszereit -, de kezdettől fogva az volt az általános vélemény, hogy a Los Angelesből New Yorkba visszatérő énekessel egykori haverjai akartak leszámolni, bérgyilkosokra bízva a piszkos munkát. A támadók azonban pancseroknak bizonyultak, mert Tupac túlélte a támadást - két golyó a fejét, egy az egyik heréjét sebesítette meg -, s a saját lábán ment fel a lemezstúdióba, ahonnan halálos nyugalommal hívta fel az anyját a hírrel: belelőttek, és súlyosan megsebesítették.

A kórházból, miután megoperálták, s ellátták a sebeit, egy tolószékben távozott, hogy másnap - a nemi erőszak ügyében - megjelenhessen a bíróságon. A bíró 1994 decemberében bűnösnek mondta ki szodomia és fegyverrel való visszaélés bűntettében, s Tupacet négy és fél évre ítélte. A rapsztár februárban vonult be a börtönbe, ahol 8 hónapot töltött le a bűntetéséből, mielőtt októberben, 1,4 millió dollár óvadék ellenében -amit új lemezkiadója,a Death Row főnöke,"Suge" Knight tett le érte - szabadlábra nem helyezték.

Egy dal a kefélésről

Tupac a börtönben leszámolt korábbi életével. 1995 májusában feleségül vette barátnőjét, Keisha Morrist, s jó útra térése bizonyítékául alapítványt hozott létre azoknak a fiatal feketéknek, akik tanulni szerettek volna. Tupac a fordulatot komolyan gondolta. Szabadulása előtt a börtönben a Vibe magazin munkatársának is azt nyilatkozta: "A Thug Life halott. A kábítószerfüggő Tupac halott. A kifogásokat kereső Tupac halott. A bosszúszomjas Tupac halott. Az a Tupac,aki csak áll,és hagyja, hogy becstelen dolgok történjenek körülötte, halott. Isten életben hagyott,hogy valami egészen különleges dolgot tegyek, és én meg is fogom ezt tenni."

Tupac érdeklődése ekkor már mindinkább a film felé fordult. Az előző években több filmben is szerepelt, most viszont ő akart rendezni. Anyja életéről akart filmet forgatni, szakítva a régi énjével, függetleníteni akarta magát.
A Múlt azonban nem eresztette. A lemezstúdiók környékén ekkor már dúlt a kiméletlen háború, s Tupac végig a frontvonalban mozgott. 1995 októberében, Atlantában lelőtték a Death Row egyik menedzserét, Jake Roblest. A rendőrség bottal ütötte a tettesek nyomát, de a nyugati partiaknak nem lehetett kétsége a gyilkosság indítékait illetően, mert "Suge" Knight nyíltan bosszúval fenyegette meg a keletieket, aminek hatására "Puffy"Combs, azaz Puff Daddy hamarosan megkettőzte testőrsége létszámát. Neki sikerült megúsznia, egyik közvetlen munkatársa, Stretch Walker azonban a bosszú áldozatául esett. Pontosan egy évvel a Tupac elleni merénylet után New York Queens negyedében szabályosan kivégezték, ami már előrevetítette, hogy a vérbosszú törvényei szerint leszámolás következik majd a nyugati parton is. Az sem volt kétséges, hogy a kiszemelt áldozat - Tupac. A James Belushival készített Gang Related (Bűnös szándék) cimű film forgatása közben számos életveszélyes fenyegetést kapott, de ezek nem zavarták különösebben, mert azt vallotta, hogy neki kilenc élete van, s 25 éves kora után már nem fog élni. Mintha tényleg sejtette volna, hogy a napjai meg vannak számlálva!
Tupac negyedik, All Eyez On Me című albuma l996 nyarán jelen meg. A felvételeket Dr. Dre és Snoop Doggy Dogg közreműködésével készítette, a lemezen California Love címmel szerepelt az a dal is, amely felújította a háborút a régi riválisok között.

A kilencvenes évek elején a rapban a keleti part zenészei, a New Yorkban élő rapperek szerezték meg a legnagyobb szeleteket a kalácsból, tőlük azonban fokozatosan a nyugati partiak, a Los Angelesben élők vették át a hegemóniát, akik a Death Row, míg a keletiek a Bad Boy hanglemezkiadó körül csoportosultak. Utóbbinak Shawn "Puffy" Combs és Notorious B.I.G. volt a két meghatározó figurája, míg az előbbit a l4o kilós egykori rögbisztár, Marion "Suge" Knight alapította. A Death Row a későbbiekben rohamosan terjeszkedett, s négy év alatt l8 millió lemezt adott el l25 millió dollár értékben, ami azt jelentette, hogy jelentős piacokat rabolt el a Bad Boy-érdekeltségektől. A sikert csak fokozta, hogy Knightnak Tupacet is sikerült elcsábítania keletről, akit ezért volt barátai meg akartak "büntetni", de a bérgyilkosok ügyetlenek bizonyultak.

Tupac csaknem két évig várt a visszavágással, s bár korábban azt ígérte,hogy megváltoztatja életét,1996 nyarán a California Love című sikerével kihívta maga ellen a végzetet. A dal kislemezen is megjelent, amelynek B oldalára felkerült a Hit' em Up című szám, amelynek szövegében Tupac azzal kérkedett, hogy megkefélte Notorious B.I.G. feleségét, Faith Evanst: "I fucked your bitch, you fat motherfucker..."

Ha a dal előzményeit és a kiadók közötti kelet-nyugati ellenségeskedést is figyelembe vesszük, akkor nyilvánvaló, hogy Tupac nemcsak Notorious B.I.G. /Biggie Small/ hiúságát akarta sérteni, de bosszú és hadüzenet is volt egyben az egykori barátoknak, hiszen ilyen szövegrészek szerepelnek benne."You want to fuck with us, you little young ass-motherfuckers? You bette back the fuck up. We ain't singin', we bringin' drama. We gonna kill all you motherfuckers. Fuck Biggie, fuck Bad Boy... And if you want to be down with Bad Boy, then fuck you, too. Die slow, motherfucker... You think you mob... you niggas got mad because our staff got guns in their motherfuckers belts... We badboy-killers, We kill'em."

Ez a dal nem egyszerű provokáció, hanem az utolsó sorokban már nyílt, halálos fenyegetés.

Lövések egy Cadillacből

A nyár Tupac sikerei jegyében telt el, az album, és a róla kimásolt dalok - köztük a California Love - folyamatosan a sikerlistákon szerepelt, s ha úgy tetszik milliók várták feszülten, mi lesz a bandaháború következő fejezete. Hetekig azonban nem történt semmi, s már-már megnyugodni látszottak a kedélyek. Aztán a legváratlanabb pillanatban mégis eldördültek a lövések.

Marion "Suge" Knight és Tupac l996. szeptember 7-én testőreik társaságában ott volt a Mike Tyson-Bruce Sheldon profiboksz mérkőzésen, az MGM Grand Hotelben. A mérkőzés 20.29-kor, alig két perccel a kezdés után már be is fejeződött, Tyson gyorsan kivégezte az ellenfelét. A rendőrségi jelentés tanúsága szerint Tupac - a társaságával - 20.45-kor távozott el a szállodából,miközben összeszólalkozott egy fiatal színesbőrű férfival. A szócsata hamarosan tettlegességig fajult, amelynek során Tupac és testőrei a padlóra verték a provokátort, majd kézzel-lábba ütötték, rúgták, ahol érték. A történteket a videokamerák segítségével a szálloda biztonsági emberei is észlelték, s azonnal véget vetettek a balhénak. Tupac ekkor - 20.55 - elhagyta az épületet.

A társaság autókba szállt, s a Las Vegas Streeten végighajtva előbb a Luxor szállodába tért be, majd továbbindult Knight házához, a város déli részébe. Itt mindannyian átöltöztek, mert Knight klubjába, a Flamingo Road 662-be indultak vissza /az amerikai telefon 6-6-2 számai -az M-O-B-betűkkel azonosak, amelyek a Members of Bloods kifejezés röviditését jelentik/, ahol a Las Vegas-i rendőrség közreműködésével egy fegyverhasználat elleni /anti-gun/ party-t rendeztek.

Knight a BMW 750-es gépkocsijával 23 órakor indult vissza a belvárosba. A mögötte haladó autókonvoj tíz gépkocsiból állt. Knight mellett az autóban Tupac ült, a hátsó ülésen pedig a testőrök. A rendőrségi iratok és egy szemtanú állítása szerint a konvoj mellett 23.15-kor bukkant fel az a fehér Cadillac, amelyből 13 lövést adtak le egy nagykaliberű pisztolyból a BMW-re. A lövések közül négy eltalálta Tupacet, aki mindig golyóálló mellényt viselt, ám ezúttal a rendőrségi estélyre való tekintettel nem vette magára a nehézkes "ruhadarabot". Bár az újságokban másnap az jelent meg, hogy a testőrök viszonozták a tüzet, valójában az események olyan gyorsan történte, hogy erre nem kerülhetett sor. A Cadillac a lövések leadása után déli irányban élesen lekanyarodott az útról, s eltűnt a forgalomban. Mindez arra vallott, hogy gondosan előkészített, s precízen, profin kivitelezett akcióról volt szó.

Knight, miután őt a lövések csak súrolták, azonnal visszafordult a Las Vegas Boulevardon, s valami sajátos oknál fogva a legközelebbi kórházzal ellentétes irányba kezdett el hajtani a súlyosan sérült, erősen vérző barátjával. Két rendőrségi kocsi, amelynek személyzete hallotta a lövöldözést és erősítést kért, üldözőbe vette a BMW-t, amelyet végül a gumikra leadott lövésekkel sikerült megállásra késztetni a Harmon Avenue kereszteződésében. Amikor a rendőrök észlelték, hogy a gépkocsiban két férfi is vérzik, mentőt kértek, amely a sérülteket a University Medical Centerbe, a város északi részébe szállította.

A kórházban Knight könnyebb sérüléseit gyorsan ellátták, majd elengedték.Tupac két mellövése azonban rendkívül súlyosnak, életveszélyesnek bizonyult, ezért azonnal az intenzív osztályra szállították át. A következő nap kétszer is megoperálták, ezek során eltávolították a teljesen összeroncsolt jobboldali tüdőlebbenyt, s megpróbálták elállítani a belső vérzést. A sokkos állapotban lévő, a nagy vérveszteségtől teljesen legyengült szervezet kimélése miatt az orvosok végig kómában hagyták Tupacet, de így sem sikerült megmenteniük. A rapsztár szeptember l3-án "vérzéses sokk" következtében meghalt.

A nyomozás kudarcai

A gyilkosság ügyében a rendőrség azonnal megkezdte a nyomozást, de a nyomozóknak nemhogy gyanusítottakat, de még szóra bírható tanukat sem sikerült találnia. A lövöldözés közvetlen szemtanúi, Knight és a testőrök ugyanis nem beszéltek. Ezzel magyarázható, hogy hamarosan különböző találgatások kaptak szárnyra. Volt, aki szerint az a férfi állt bosszút, akit Tupac a bokszmeccs után inzultált. Róla azonban hamarosan kiderült, hogy nem követhette el a merényletet, mert az incidenst követően a szálloda biztonsági emberei kihallgatták, ezért nem követhette a távozók gépkocsiját, s így nem volt alkalma megtudni, hová mennek. Egy másik feltételezés szerint a merénylet nem is Tupac, hanem a Death Row főnöke, a piszkos üzletekbe keveredő "Suge" Knight ellen irányult, akinek a Bloods nevű utcai bandához fűzödő szoros kapcsolatai közismertek voltak a nyugati parton, s ezért a rivális Crips tagjai már régóta készültek a likvidálására. Ezt a feltételezést viszont az cáfolta, hogy minden lövés jól célzottnak, s Tupacra irányítottnak tűnt. A harmadik, s leginkább közszájon forgó változat szerint Tupac a keleti és nyugati gangsta-háború soros áldozatává vált. A keleti part rap-keresztapája, Sean "Puffy" Combs természetesen azonnal cáfolta, hogy neki vagy cégének bármi köze lett volna a lövöldözéshez, de annak ellenére, hogy írásban még részvétét is nyilvánította a családnak, rapper-körökben nem sokan hittek a szavainak

A Las Vegas-i rendőrség gyilkossági csoportjánál Manning őrmester foglalkozott a Tupac-üggyel. Neki kétsége sem volt afelől, hogy leszámolás történt Ezzel kapcsolatban később ezt nyilatkozta: "Nézzék meg a tetoválásait. Vagy a lemezborítóit. Aki kardot ránt, az kard által vész el. Ez nem a Jackson 5!"

Utóirat

Sem a Tupac-gyilkosság tettesét vagy tetteseit, sem a felbújtókat nem találta meg a rendőrség. Afelől azonban hamarosan senkinek sem lehetett többé kétsége, hogy a háttérben gangsta-háború folyik. Ugyanis a vérbosszú hamarosan újabb áldozatokat követelt. Néhány névtelen bandatag után 1997. március 9-én újabb rapsztár költözött át az örök vadászmezőkre. Notorious B.I.G.-t csaknem hasonló módon ölték meg, mint néhány hónappal korábban Tupacet. A tettesek ezúttal sem találták meg. A rendőrség éppen úgy viselkedett, mint a maffia-háborúk idején. Ölbe tett kézzel várta, hogy a gengszterek után a gangsták is kiirtsák egymást.

2000. augusztus 7.Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster