Gloria Estefan

Üzletasszony és popdiva

Ő volt az első latin-szupersztár az Egyesült Államokban. A 42 éves popdiva időközben 21 albumot jelentetett meg. Pályáját 18 évesen kezdte, amikor egy kubai emigráns lányaként pszichológiát tanult, s a Miami Sound Machine nevű zenekarával helyi sikereket aratott. A zenekart későbbi férje, Emilio Estefan alapította, aki producerként ma is igazgatja a karrierjét. A nyolcvanas évek elején dalai /Dr Beat, Conga, Rhythm Is Gonna Get You/ már Európában is felkerültek a sikerlistákra. A kilencvenes években már világszerte a szupersztárok között tartották számon, s ezt a státuszát olimpaiai sláger /Reach/ is megerősítette. Újabban visszatért a gyökereihez, az elmúlt években két tradícionális latin amerikai dalokat tartalmazó lemezt is megjelentetett. Az alábbi interjú egy, a der Spiegel munkatársával folytatott hosszabb beszélgetésből való.

Gloria Estefan
- Ms. Estefan, a múlt évben a puerto ricoi énekes, Ricky Martin volt a világszerte hódító latin pop szupersztárja. Most kiadott új albumával - Alma Caribéna - egy karibi-kubai nyárra spekulált?

Estefan: A lemez készítését már négy éve elkezdtem, így tehát ebben az esetben spekuláció szóba sem jöhetett.

- Van magyarázata a latin pop hirtelen nagy sikerére?

Estefan: Valójában ez nem a latin pop sikere. Ricky Martin és Jennifer Lopez spanyol származású,s dalaikban spanyol szavak is hallhatók. Azért sikeresek, mert remek énekesek és előadók. Valójában inkább egy latino-boomról beszélhetünk.De én ennek is nagyon örülök.

- Ez a világ szerepet kapott az Ön karrierje kezdetén is.

Estefan: Valóban. Az első három nagylemezemen részben spanyolul, részben angolul énekeltem. De a zeném mindig is keverék volt: pop spanyol elemekkel fűszerezve, ahogy a Congában is hallható. De énekeltem diszkó dalokat is. Az első afro-kubán albumom, a Mi Tierra 1993-ban jelent meg. S ez alapjában véve - így a szövegeiben is - a kubai tradiciókat követi. Ezekben elsősorban a boldogtalan szerelemről van szó.

Huszonöt év után férjével egy latin-birodalmat mondhatnak a magukénak 700 alkalmazottal. Crescent Moon néven saját produkciós céget alapítottak, s olyan sztárokat fedeztek fel, mint Jon Secada vagy Carlos Ponce illetve olyan sztároknak dolgoznak, mint Ricky Martin vagy Jennifer Lopez. Mivel magyarázza ezt a sikert?

Estefan: Előszőr is Emilio nagyon jó producer, aki mindegyik művész egyéni stílusához alkalmazkodni tud. Másodszor: alapítottunk egy zenei kiadót, amely tehetséges zeneszerzőkkel dolgozik.Ők olyan dalokat tudnak írni, amelyek pontosan megfelelnek az előadók stílusának.Emilio soha nem lépi túl a pénzügyi keretet,s mindig pontosan "szállít". S az ilyesmi megtérül. Természetesen a kubai zenevilágban éppúgy kiismeri magát, mint az angol-amerikai üzleti világban.

- De nemcsak a popüzletben járatos. Önöknek van egy Art deco- szállodájuk Miami Beachen és három éttermük is.

Estefan: Meg akartuk ismertetni a kubai kulturánkat a turistákkal. Miami Beachen nem volt kubai étterem, ahol el lehetett volna tölteni egy kellemes estét - evéssel, ivással, zenehallgatással.S hogy őszinte legyek, kellett egy tradicionális konyha is a házunk közelében.

- A Disney-től is jól érezhette valaki magát az Önök éttermében, mert Orlandoban, a Disney Worldben is évek óta jól megy az éttermük.

Estefan: Az egy olyan ajánlat volt, amit nem lehetett visszautasítani, s a Bongos valóban jól megy Orlandoban.

-Emilio Estefan a vállalkozás kreatív feje, Ön viszont a pénzt kezeli. Nem különös feladat egy énekesnő számára?

Estefan: Emilio utál mindent, ami a pénzzel kapcsolatos,nekem viszont - ellentétben vele - van kedvem az eféle dolgokhoz. Neki millió terve van, én viszont ezek megvalósításának a lehetőségeivel foglalkozom. Ezértis alkotunk egy jó párost. Ezenkivül még én is írok dalokat.

Gloria Estefan
- Ilyen profitábilis beruházások mellett miért készítenek még ujabb lemezeket?

Estefan: Viccel? Az alkalmazottakat fizetni kell. Rengeteg pénzbe kerül, hogy jól menjen az üzlet.

- A kezdetektől ennyire előtérben volt Önöknél a pénzkeresés?

Estefan: Nem. Az első időkben egy kis lemezcégnél volt szerződésünk Miamiban, s mindössze az eladási bevételek négy százalékát kellett volna megkapnunk a szerződésünk értelmében.De ezt sem fizették ki. Amikor a cég tönkrement, kedvező áron visszavásároltuk a dalok jogait. Azóta mi birtokoljuk a dalok jogait, mert a nagy pénzt a zenekiadóval keressük. A nekünk dolgozó komponisták dalainak jogai is a miénk.

- Az Alma Caribénán "sötétebben" cseng a hangja, mint a régebbi albumain. Miért?

Estefan: A hang a korral együtt változik, mélyül, s az enyém különben is mélyebb. Korábban megpróbáltam magasabb hangfekvésben énekelni.

- Manapság énekesnőként és vállalkozóként sem kell annyira lekötnie magát, mint amikor csak popsztár volt.

Estefan: Valóban. Mert 1990, az autóbalesetem óta minden megváltozott körülöttem. Egy hátcsigolyám eltört, s mindent előlről kellett megtanulnom. A testem idegenné vált a számomra. S azt is megtanultam, hogy az apró dolgok milyen fontosak az ember számára. Például, hogy tudjak egy pohár vízet hozni magamnak. Amikor négy hónap elteltével egyedül tudtam felvenni a fehérneműmet, ennek örömére egy hatalmas partit akartam rendezni.

- S ez az élmény ma is meghatározza az életét?

Estefan: Fémkapcsok vannak a gerincemben, amelyek életem végéig emlékeztetnek a történtekre.

- Úgy érti, hogy valóban egész életében?

Estefan: A gyerekkorom nehéz volt, mivel apám Vietnamban az Agent Orange-tól súlyos mérgezést kapott, s testileg-szellemileg gyorsan leépült. Tolószékben ült, s a nővéremmel nekünk kellett gondoskodnunk róla. Csodálom, hogy az életét tette kockára a meggyőződéséért - azért, hogy kiderüljön, hogy a kommunizmus zsákutca. Idealista volt.

- Tekinthetjük az ő küldetése folytatásának azt, amikor új albumának dalaival a kubaiak szenvedésére utal.

Estefan: Maradjunk abban, hogy a dalok eléneklése jó érzés a számomra.

2000. július 27.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster