Ricky Martin

Madonnáról, szexről, családjáról

Ricky Martin
Hat évesen - gyereksztárként - már a kamerák előtt állt. Később Menudo elnevezésű zenekara egész Latin-Amerikában népszerűvé vált, de a világhírre 1998 nyaráig várnia kellett, amikor a labdarúgó világbajnokság himnusza, a La Copa De La Vida fel nem csendült az éterben. Egy évvel később már Grammy-díjat vehetett át, az évtized végén pedig ő volt az újonnan felfedezett legnagyobb férfisztár a világon. Enrique Martin Morales neve napjainkban összefonódott a latin pop nevével. Az alábbi interjúban sikerei kezdetéről, s a sztárság előnyeiről illetve hátrányairól mesél.

- A 98-as labdarúgó világbajnokság himnuszával lett világhírű. Ön futbalozik?

Martin: Kedvelem a labdarúgást, mert lehetőséget adott, hogy emberek milliói előtt énekeljek. De magával a labdával nem tudok mit kezdeni. Az iskolában a röplabdameccseken is mindig a kispadon ültem.

- Akkor miért énekelte el a dalt?

Martin: A világbajnokság szervezője, Michel Platini hívott fel, s azt mondta énekeljem el a Maria-t. Azt mondtam neki, hadd énekeljek inkább valami újat. Mire ő azt felelte, hogy rendben, de ugyanezt a ritmust szeretné. Három és fél órával később a szerzők, Desmond Child, Robi Rosa és Luis Gomez Escolar megvoltak a La Copa De La Vida című dallal.

- A Ricky Martin című albumán duettet énekel Madonnával. Hogyan tudta rávenni, hogy elénekelje Önnel a Be Careful című duettet?

Martin: A Grammy-díj kiosztáskor odaállt mellém a szinpadra. Ha valaki nekem két évvel korábban azt mondta volna, hogy Madonnával fogok együtt dolgozni, akkor azt mondtam volna neki: Hú, ez az égiek ajándéka volna!

- Jól kijöttek egymással?

Martin: Madonna rendkívül makacs. S én is az vagyok. Mindketten nagyon érzékeny emberek vagyunk. S mindketten jogázunk.

- Ezenkivül mindketten Miami-ban laknak. Szoktak találkozni?

Martin: Olykor. Mielőtt stúdióba mentünk volna, néhányszor beszélgettünk. Semmit nem tudott rólam.Akár egy bűnöző is lehettem volna.

- De a rendőrök helyett inkább a rajongók üldözik.

Martin: Valóban, a rajongók követni szoktak. De végül is én döntöttem úgy, hogy a showbizniszben akarok dolgozni, s minden munkának vannak hátrányai. Gondoljon arra az orvosra, aki éppen a feleségével van, amikor sürgös esethez hívják.

- Önnel kapcsolatban az a hír is járja, hogy biszexuális?

Martin: Ez nem érdekel. Mindegy mit mondanak.

- Úgy tűnik, hogy a szex-szimbólum szerepében nem érzi túl jól magát?

Martin: Nemrégiben valaki azt mondta: Miért nem élvezed, hogy szex-szimbólumnak tartanak? Azt gondoltam: igaza van. Most már élvezem. De valójában nagyon fárasztó. Miért lennék csupán azért szex-szimbólum, mert úgy mozgok, ahogy mozgok. Mi puerto ricoiak szívesen táncolunk, szívesen ünnepelünk. Szeretjük a ritmusokat és a szenvedélyt. Csak azokban az országokban kezelnek szex-szimbólumként, ahol ezt a kultúrát nem ismerik. Mi latinok szexuálisan motivált emberek vagyunk. Ha találkozunk, azonnal megcsókoljuk egymást. De a szexről már nem szívesen beszélünk.

- A reklámmal már korán sok pénzt keresett. Mit kezdett vele?

Martin: Nyolc éves voltam, amikor azt mondtam az apámnak, hogy a továbbiakban magam gondoskodom a képzésemről. Tizenegy évesen vásároltam meg az első vitorlásomat. Ma sok pénzt fektetek a szinpadi show-ba, valamint értékpapírokba.

- Egy reklámfilmben Puerto Ricot népszerűsítette. Miért költözött el Miami-ba?

Martin: Nagyon büszke vagyok a szigetemre. De lakni nagyon jó Miami-ban is. A házamban van egy medence és nagyon szép növények. Csodálatos naplementéket láthatok onnan. A házba vissza tudok vonulni, ahol egyedül élek. De időközben nagyon sok puerto ricoi barátom is áthajózott a szigetről.

- Második albumán miért énekel angolul?

Martin: Nemzetközi vonalon akartam dolgozni. De a következő lemezem ismét spanyol szövegű lesz. Én ezzel a keveréknyelvvel nőttem fel. Anyám vasárnap reggelente mindig nagyon hangosan hallgatta a boleróadásokat, amiket én akkoriban borzasztónak találtam. Ma már köszönöm neki, hogy megismerhettem ezt a zenei világot.

- Ön nem a puerto ricoi gettónegyedből származik...

Martin: Valóban. Én a University Gardensben nőttem fel. Apám pszichológus, anyám könyvelő. De a szüleim elváltak, s én az apám új családja, valamint az anyám háza között ingáztam, de a legtöbbet a nagyanyámtól tanultam. Mindenekelőtt olvasni. S a könyvek iránti szeretetem a mai napig megmaradt. S ezt tovább akarom adni a gyerekeimnek. Szívesen olvasok Mario Benedettit, Victor Hugot vagy Deepak Choprat. Most éppen a Dalai Láma életrajzát olvasom.

2000. július 27.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster