Love Parade, Bécs, július 1.

"Mindennapjaink felfokozott ritmusát, dinamikáját a jelenlegi zenék közül leginkább a techno képes átvenni, közvetíteni és visszaadni, ezért aligha véletlen, hogy mind több fiatal számára ez a zene aféle életelixirként hat." Valamikor a kilencvenes évek végén ezt vallotta erről a zenéről néhány tucat német fiatal, akik hamarosan egy új módszer segítségével igyekeztek másokkal is felfedeztetni, megkedveltetni ezt a zenét. A szűk baráti kör egy teherautóra felpakolta a technikai berendezéseket, s ezt a zenét a belterjes szűk kis klubokból kivitte a berlini utcákra.Lényegében ekkor született meg a Love Parade gondolata és későbbi koncepciója, amely esemény az elmúlt években milliós nagyságrendűvé dagadt, s napjainkban a nagy rockfesztiválok mellett a legfontosabb európai szubkulturális eseménynek számít.

Idén július 8-án Berlinben már l2. alkalommal rendezik meg a Love Parade-t, de ez az első év, hogy hasonló eseményre július 1-jén Bécsben is sor került.

Hiányoztak a magyarok

Az esemény előkészületei csaknem fél évig tartottak,s mint azt Gregor Huhsovitz, az esemény szervezője elmondta, nem mindennapi feladatot jelentett számára a mega esemény zavartalan előkészítése illetve lebonyolítása. Különösen, hogy a politikusok egy része a korábbi események tapasztalataiból csupán azt szűrték le, hogy sok pénzbe, s rengeteg időbe kerül majd az összegyűlt szemét eltakarítása. Ami kétségtelen tény,de a Love parade-t nem ezért szeretik,s nem ezért rendezik meg Bécsen kivül idén Leedsben, Buenos Airesben vagy Tel Avivban is.

Az esemény célja mindenhol kettős: egyrészt a techno zene segítségével mozgásba szeretnék hozni és szórakoztatni akarják az összegyűlt százezres nagyságrendű tömeget, másrészt ezzel egyidejűleg szeretnék a népek és kulturák közötti jobb megértést szolgálni.Bécsben ez utóbbi szándéknak különösen kiemelt szerepe volt, hiszen a szomszéd országban az elmúlt hónapokban igencsak felkavarodott a politika állóvize.

Maga az esemény déli 12 órakor kezdődött, amikor a kamionok megkezdték a felvonulást a Wagramerstrasse irányába, s a Prater környékén jókora közlekedési káoszt okoztak. Hasonlóképpen ekkor kezdődött el a tömeg áramlása is az utcákon, s hamarosan tízezrek hullámzottak a menetre kijelölt utvonalon. A szervezők eredetileg 200-250 ezer emberre számítottak - köztük 50000 magyarra is - ,de az eseményre végül kb. l00-l50 ezer fiatal gyűlt össze, s meglepő módon különösen a magyarok képviseltették magukat gyér számban. A hegyeshalmi határátkelőhelyen gyakorlatilag fennakadás nélkül lehetett átkelni, 50 ezer plusz látogató esetén viszont kilométeres dugók, kocsisorok keletkeztek volna.

A Love parade hivatalosan 14 órakor kezdődött el, amikor a Wagramerstrassen a One World - One Love Parade mottó jegyében, két irányból - az Uno City illetve a Prater felől elindultak a kamionok, s a kétirányú menet 15.30-kor találkozott a Dunát átszelő Reichsbrücke-n. A százerzes tömegben 33 kamion /köztük 2 magyar is!/ araszolt előre, amelyek díszítését, a rajta lévők viselkedését egy dolog motiválta elsősorban: a szex. Hiányos öltözékben, kigyúrt testekkel, fantáziadús kosztümökben, tetoválásokkal, testfestéssel ékesítve ropták eksztatikus mozgással a kamionokon lévők, s a körülötte állók egyaránt. A délutáni órákban több, mint 1 millió watt hangerő döbörgött a térségben, de a megértés jegyében a császári város lakói is beletörödéssel figyelték a nem mindennapi felvonulást,amelyre vonatkozóan a résztvevők csak a mega, a szuper és a hipp jelzőket használták

Incidens nélkül

A tömegre összesen 400 biztonsági őr, valamint 350 mentős felügyelt, de említésra méltó incidens ezen a délutánon nem történt. Az este nyolcig tartó tombolás - hála a gondos előkészületeknek - nem járt semmiféle atrocitással vagy áldozattal. . A bécsi rendőrség szóvivője "problémamentes nagyrendezvényről" beszélt a televizióban

Az eseményt az utcai nagyszínpadon este fél kilenckor dr Motte zárta be, megköszönve a résztvevőknek a jelenlétet, s a békés együttlétet. A Love Parade-ról az osztrák ATV délután 15.30-tól élő közvetítést adott. A záróeseményeket 18.40-től az FM 4 rádió szintén élőben közvetítette. A Radio Energy 104,2 ugyancsak folyamatosan tájékoztatott a legfontosabb hírekről, információkról.

A felvonulással azonban a Love Parade még nem ért véget, hiszen a mulatság sportcsarnokokban, klubokban, diszkókban folytatódott. Különösen a Libro Music Hall programja volt gazdag, ahol az est folyamán különböző országok sztár DJ-i - Westbam, Dr. Motte / a Love Parade kitalálója/, Miss Djax , DJ Rolando, DJ Icon, Hardy Hard, Ella Gotman, Tomcraft, Lupo, Hot X,Toky, Leo Lycra stb - léptek fel

A Love Parade résztvevő hajnalban búcsúztak egymástól. A nagy többség kétséget sem hagyott afelől, hogy a megaparty egy hét múlva berlinben ott folytatódik, ahol most abbahagyták.

2001. május 4.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster