Loveparade történelem

A kilencvenes évek egyik legnagyobb szabású vállalkozása spontán ötletként indult. Egy berlini DJ, Dr Motte a születésnapját ünnepelte, de barátaival ahelyett, hogy otthon vagy egy sörözőben múlatta volna az időt, némi hangoskodás keretében az utcán "parádézott". A buli annyira jól sikerült, hogy a résztvevők a megismétlése mellett döntöttek. S a múlatságra az évek során egyre többen jöttek. A kilencvenes évek végén már több, mint egy millióan ropták a táncot Berlin utcáin, idén pedig megkezdődött a Love Parade-k "exportálása. Bécsben, Leedsben, Buenos Airesben vagy Tel Avivban is rendeznek hasonló "parádékat",amelyek ma épp olyan kultikus jelentőségűek a fiatalok számára, mint egykoron a nagy fesztiválok voltak. Az alábbi összeállítás a Love Parade 12 éves történetét meséli el - dióhéjban.

1989

Időpont: július 1.
Résztvevők száma: 150
Helyszín: Berlin
Utca: Kurfürstendamm
Mottó: Friede, Freude, Eierkuchen

Teherautó: 1

A Loveparade történetének kezdete Dr Motte születésnapja volt. Remek ötlet: az otthoni buli helyett valahol a Kurfürstendammon ünnepelni. Az első esemény olyan kicsi és jelentéktelen volt, hogy utána nem jelent meg hír sem róla az újságokban. Ez az év volt az egyetlen, amikor a mottó és a tüntetés neve /Demonstration für Friede, Dreude, Eierkuchen / megegyezett. Az eseményen csak nyugatnémetek vettek részt, mert a Berlini Fal még állt. A Frontpage ezt írta: "Egy évvel korábban Londonban rendezték meg az első Summer of Love-t, és az első Acid House partikat. De Berlinben is létezett egy maroknyi acidhouse társaság. Berlinben az első partikat a Turbine Rosenheimban rendezték, ahol Dr Motte volt a DJ, s az ő ötlete volt,hogy az első Love parade-t a Friede,Freude Eierkuchen jegyében kell megrendezni. Az egész egy nagyszerű ötletből indult, 150 ember egy teherautón le-föl autózott a Kurfürstendammon és táncoltak a zenére."

 

1990

Időpont: július 7.
Résztvevők száma: 2000
Helyszín: Berlin
Utca: Kurfürstendamm
Mottó: The Future is Ours
Teherautók: 6 /Berlinből/

A második Loveparade hatalmas nézőszám emelkedéssel - + 1233% - indult, s máig ez a rekord. A Frontpage ezt írta erről az évről: "Mivel az előző évben az ötlet remekül sikerült, elhatározták, hogy egy évvel később megismétlik a Loveparade-t. Ezen már a berlini klubok 6 teherautóval és 2000 résztvevővel vettek részt. A mottó The Future Is Ours volt, és senki nem sejtette ebben az időben, hogy ez mennyire igaz! A záróbulira az akkoriban legendás berlini UFO klubban került sor. A fellépő DJ-k: Dr Motte, Jonzon, Tanith, Rok."

 

1991

Időpont: július 6.
Résztvevők száma: 6000
Helyszín: Berlin
Utca: Kurfürstendamm
Mottó: My House Is Your House and Your House Is Mine

A harmadik Loveparade-nak volt az eddigi leghosszabb mottója. Később, 1995-ben hasonló címmel a Bonzai Records jelentetett meg egy lemezt.Az eseményt előszőr reklámozták országos lapokban, s a Loveparade-ra előszőr érkeztek teherautók Frankfurtból és Kölnből. A Loveparade' 91-t a német House Nation születése pillanatának is tekinthetjük, mert a résztvevők a mottó üzenetét szétvitték a világba. Talán később sem volt a mozgalom olyan egységes, mint ebben az évben.A Loveparade alkalmából a Weisennsee Csarnokban került sor az első nagy Rave partyra Németországban. Csaknem minden DJ jelen volt, akik akkoriban 2oo márkás zsebpénzért léptek fel. Az ismertebbek: Sven Vath, Mark Spoon, Westbam, Dick, Tanith, Kid Paul, Dr Motte. Kuriózum: Tanith élő fellépése Mijk van Dijkkal Bash Commando néven. Gyűjtők ritka csemegéje: Love Pages, az esemény programfüzete.

 

1992

Időpont: július 4.
Résztvevők száma: 15000
Helyszín: Berlin
Utca: Kurfürstendamm
Mottó: The Spirit Makes You Move

Ez volt minden idők legesősebb Loveparade-ja, mert esőisten nem fogadta a kegyeibe a résztvevőket. A Frontpage emlékezése szerint ebben az évben Németország minden területén klubokat alapítottak, s az első Mayday Raves-en számos techno fanatikus vett részt. Már 10 városból érkeztek teheruatók, s a résztvevők száma is elérte a 15000-t. De a parádé felénél leszakadt az ég, s négyzetméterenként 90 liter eső hullott a következő órákban. A szenzációs hangulatot azonban ez sem ronthatta el, mégha egyes technikai berendezések fel is mondták a szolgálatot. A techno- és house-őrületet már senki és semmi nem tartóztathatta fel. A partikra Berlin Johannesthal repülőterén két nagy hangárban került sor. A Loveparade' 92 a House Networks születésének pillanata is volt, amely Németország legnagyobb raver egyesülete lett, Három évvel később már 55000 tagja volt. Ez volt az első év amikor az eseményről a világsajtó is írt. A Frontpage "díjazottjai": Love Mobiles of the Year: T2 Tanith-tal és Tillmannal,Space Club Köln és Low Spirit,Berlin. Newcomer of the Year: Basis Lipcse, Dubmission, Signal 92 NÜ., Best Outfit:Sven Vath, Best Dancer: Mate, Respect: Elsa for Toys, Best DJ friend: Dick,Berlin, Best DJ Saturday: Colin Dale, London

 

1993

Időpont: július 3.
Résztvevők száma: 31000
Helyszín: Berlin
Utca: Kurfürstendamm
Mottó: The Worldwide Party People Weekend

A Loveparade nagyobb, nemzetközibb és profibb lett ebben az évben. A bulizás mellett a gazdasági szempontok is szerepet kaptak, s megkezdődött az esemény "piacosítása".
Már több, mint 30000 house és techno fanatikus érkezett Berlinbe, hogy az utcán demonstráljon. A jelenlévők is igazolták, hogy a house és techno milyen sokszínű és változatos irányzattá vált. Ebben az évben már Londonból is érkeztek teherautók.Előszőr rendeztek különböző stílusú partikat. Ezek közül a Love Nation volt a legnagyobb. Az E-Werk Wahre Liebe és Love 2 Love néven rendezett bulit.
Ebben az évben jelent meg az első CD-válogatás az eseményről. De még nem hivatalosan Love Parade Compilation néven került az érdeklődőkhöz, s így kevés esélye maradt a sikerlistára kerülésre.Ebben az évben Németországban még house és techno dalok nem szerepeltek a sikerlistán. Az I Need Your Love - Love House Vol.1 számos sikert tartalmazott 1993-ból.

 

1994

Időpont: július 2.
Résztvevők száma: 110000
Helyszín: Berlin
Utca: Kurfüstendamm
Mottó: Love 2 Love
Teherautók száma: 40

A Loveparade jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a hatalmas tömeg miatt a politikusok nem akarták tüntetésként engedélyezni. Számukra ebben az évben a szemétügy fontosabb volt, mint maga a parádé. Az ellentéteket azonban Krüger szenátornak sikerült elsimítania,s így megrendezhették az eseményt. Ebben az évben már több, mint 100000 raver érkezett a világ minden tájáról, s a 4o teherautó is hozzájárult, hogy ez legyen a föld legnagyobb utcai partija, amihez hasonlót még a riói karnevál alkalmával sem rendeznek. A városban két tucatnyi partira került sor, amelyek közül ismét a Love Nation volt felejthetetlen. Az esemény szépséghibája, hogy a résztvevők hatalmas mennyiségű szemetet hagytak maguk után, amit a hajnali órákig takarítottak el.
Zene: The Love Nation Compilation volt a második gyüjteményes lemez. Hivatalosan azonban továbbra sem adtak ki albumot.

 

1995

Időpont: július 8.
Résztvevők száma 280000
Helyszín: Berlin
Utca: Kurfürstendamm
Mottó: Peace on Earth
Teherautók száma: 35

Előszőr rendezték az eseményt a második júliusi hétvégén. S ez a döntés az ezredfordulóig érvényben maradt. A résztvevők száma hihetetlen mértékben megugrott, s ezért sokan azt kérdezgették, hogy a következő Loveparade-re hol kerül sor, miután a Kurfürstendammot kinőtték.
Az esemény mottóját Dr Motte a boszniai háború miatt választotta. A politikusok azonban ezuttal is hevesen tiltakoztak a demonstráció ellen, s ez eleinte a Loveparade létét is veszélyeztette. Az utolsó pillanatban azonban engedélyezték a demonstrációt, amelyről Love is the Message - The Parade documentary címmel 55 perces video is készült. Ugyanakkor ebben az évben válogatás CD semmilyen kiadásban nem jelent meg.

 

1996

Időpont: július l3.
Résztvevők száma: 750000
Helyszín: berlin
Utca: Június l7. utcája
Mottó: We are one family

Új helyszínen a Loveparade! A hatalmas tömeg már nem fért el a Kurfürstendammon, ezért vitték át az eseményt a Június l7. utcára. A rendezvény már nemzetközileg is jól ismert,s a hétvégére a világ minden tájáról érkeztek résztvevők Berlinbe.
Az esemény alkalmából megszületik az az egyesület, amely lehetővé teszi, hogy a Loveparade függetlenedjen a szponzoroktól és a médiától. Ekkor merül fel, hogy az ötletet a világ minden tájára exportálni kellene, de három hónap elteltével ebből a tervből semmi nem valósul meg.
A Loveparade ebben az évben már nagy üzlet. A Love Parade GmbH gondoskodik a név és a logó értékesítéséről, a jogdijak beszedéséről.A munkamegosztás révén más cégek is közreműködnek az esemény megszervezésében: a Planetcom átveszi a szervezési feladatokat, Peter Lützenkirchen lesz a szóvivő, a Low Spirit Rec felel a zenéért,stb. Az interneten ebben az évben bukkan fel előszőr a www.loveparade.de domain, amelyet szintén a Planetcom indított el.
Zene: Első alkalommal jelenik meg az eseményről hivatalos válogatás. A We are one family dupla CD-n 23 dal hallható. A válogatás a német sikerlistára is felkerül,s a kezdeti l6. ról egészen a 6. helyig jut előre.

 

1997

Időpont: július l2.
Résztvevők száma: 1 000000
Helyszín: Berlin
Utca: Június l7. utcája
Mottó: Let The Sun Shine In Your Heart
Teherautók száma: 50

A második buli a Június l7. utcáján, és ismét rekord számú látogató, ezuttal előszőr az 1 millió felett. Az eredeti mottó így hangzott: Let The Sun Shine, ám egy faxküldés alkalmával Dr Motte hozzáírta az In Your Heart szavakat is.Az esemény hátterében már komoly gazdasági és pénzügyi csaták dúltak. Üzletrészek cseréltek gazdát, s az alapító atyák között is kitört a forrongás. Mindez azonban legkevésbé sem zavarta a résztvevőket, akik soha nem látott tömegben lepték el az utcát.
Zene: előszőr jelent meg Sunshine címmel - Loveparade-kislemez, amely az 5. helyig jutott előre a német listán. A dalhoz video is készült. A válogatás /2 CD 28 dallal/ is nagy sikert aratott, s egészen a 3. helyig jutott fel a CD-listán. Csak a The Prodigy új albuma /The Fat of the Land/ és a Barvo Hits 17 előzte meg. Augusztusban a Sunshine-ból Westbam, Dr Motte és Stretch and Vern remixet készített. A lemezt később Nagy-Britanniában is megjelentették Future Funk Mix One címmel.

 

1998

Időpont: július ll.
Résztvevők száma: 800000
Helyszín: Berlin
Utca: Június l7. utcája
Mottó: One World One Future
Teherautók száma: 50

A Loveparade történetében előszőr csökkent a résztvevők száma. A rendőrség 400000, Dr Motte 1 millió, Diskó sajtófőnök pedig 1,1 millió résztvevőről beszélt. Több éves kihagyás után az eső ismét esett, de ennek ellenére - incidens nélkül - zajlottak az események. A parádén két kocsisor indult útnak délután 14 órakor. Az egyik az Ernst Reuter térről a Brandenburgi Kapu, a másik a Brandenburgi kapu felől az Ernst Reuter tér irányába.A délután folyamán többször szakítja félbe esőzés a felvonulást, de 19 óráig minden gépkocsi a helyére ért. Este 20.15-kor Dr Motte szónoklatát 5 német tv-állomás közvetíti - élőben. A DJ- k - Sven Vath, Mark Spoon, Miss Djax, Westbam és másik 25 perces időközönként váltják egymást a keleti és nyugati szinpadon. A világ legnagyobb ingyenes techno-party- ja megkezdődik. A mulatságnak 23.30-kor van vége, az eseményt Dr Motte szavai zárják.

 

1999

Időpont: július 10.
Résztvevők száma: 1,2 millió
Helyszín: Berlin
Utca: Június l7. utcája
Mottó: Music Is The Key

A tizenegyedik Loveparade alkalmával az időjárás ismét kedvező: napsütés,28 C. Ez minden idők legnépesebb techno-fesztiválja.Ezuttal is 14 órakor indulnak a gépkocsik. Mindenütt embertömeg. Alig van hely a mozgáshoz. A paradé lassan kinővi Berlin városát. 18 órakor kezdődik a főműsor, a DJ-k 20 percenként váltják egymást. A sorrend: Disko, Piedro, Tom Novy, Takkyo Ishino, Mark Spoon, Jacques de Marseille, Marusha, Piet Blank, Hell, Hardy Hard, Carl Cox, Sven Vath, Paul van Dyk, Dr Motte, Armand van Helden, Westbam...
Az eseményről a nagy tv- társaságok hírműsorai is beszámolnak.
A hírügynökségi jelentések statisztikáiból:
- Berlini cégek 180000 márkát adtak az Állatkert kitakarítása érdekében.
- 2o ezer vagy több Watt szól mindegyik kocsin.
- 4521 kimerült és kezelésre szoruló raverrel foglalkoztak a mentősök.
- 1800 rendőr felügyelte a rendet.
- 850 köztisztatási takarította el a szemetet.
- 200 tonna szemetet szedtek össze.
- A rendőrség 100 embert vett őrizetbe.
- Az eseményre 150 különbusz, és 60 különvonat érkezett.
- A Loveparade másnapján, 11-én szombaton is legalább 60 partit rendeztek a városban.
- A felvonuláson 51 kocsi vett részt.
- Drogfogyasztás miatt 37 raver vettek őrizetbe..
- Az eseményen 27 orvos volt szolgálatban.
- A búcsúbulin 16 DJ nyomta a talpalávalót.
- Pénteken 10 tv-állomás tudósított az eseményről.
- A két nap alatt egy személy meghalt.

 

2000

Időpont: július 8.
Résztvevők száma: 1 millió embert várnak
Helyszín: Berlin
Utca: Június 17. utcája

Különlegességek a Loveparade-k történetéből

Tudtad, hogy
- az esemény soha nem kezdődött pontosan? A 14 órás kezdést a résztvevők nem tartják be, s ezért mindig 10-20 perces késésekkel indul a menet.
- csak 1992-ben és l998-ban esett az eső a Loveparade alatt, ami nagy szerencsére vall?
- Minden idők leghosszabb és legmelegebb Loveparade-jára 1995-ben került sor? Az utolsó kocsik csak 23 órakor értek vissza a kiinduló helyükre, délután pedig 35 fok volt árnyékban.
- 1995-ben www.techno.de és www.techno.net domain névvel beindult két website az Interneten?
- 1996 óta Fritz működteti a Love Radio-t?
- 1994-ben a természetvédők 64 énekesmadarat gyűjtöttek össze, amelyek a hangerőtől pusztultak el?
- 1996-ban Mark Spoon eresztette meg a legemlékezetesebb dumát, amikor közölte a tömeggel: Még mindig túlságosan nyugisak vagytok?


Parádék 2000-ben

A nyári hónapokban több városban is sor kerül nagyszabású eseményekre. Különösen július 8. "erős" ebben az évben, amikor Németországon kivül Leedsben is sor kerül a Loveparade-ra. 

Július 1. Bécs, Ausztria
Július 8. Berlin, Németország
Július 8. Leeds, Nagy-Britannia
Július l7. Rulfingen, Németország
Július 29. Oslo, Norvégia
Augusztus 12. Brockhagen, Németország
Augusztus 12 . Rotterdam, Hollandia

2001. május 4.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster