A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleménye

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) helyesli és nagyra értékeli, hogy a magyar kulturális élet kiválóságai megtiltották felvételeik sugárzását a nyílt rasszista uszítást folytató Pannon Rádiónak.

A kirekesztés és gyűlölködés ellen többet ér a polgárok, művészek kiállása, mint a büntetőjogi üldözés.

Sajnálatos, hogy a hatályos szerzői jogi törvény a művészek számára nem teszi lehetővé a Pannon Rádió bojkottálását. Csak arra ad módot, hogy forgalomba került alkotásaik előadását mindenkinek megtiltsák. Célzott tiltásról nem rendelkezik. Ez sérti a művészek alkotmányos jogait.

A műalkotás jelentésére hatással lehet a környezet, amelyben megjelenik. Ha olyan környezetben jelenik meg, ahol rendszeresen rasszista szövegek hangzanak el, akkor ezek rávetülnek magára az alkotásra is. Az összepárosítás üzenete az, hogy a mű világától nem idegen a rasszista gyűlöletkeltés. Az alkotónak joga van hozzá, hogy az alkotás üzenetének eltorzítását megakadályozza. Elfogadhatatlan, hogy ezt csak azon az áron teheti meg, ha műveinek bemutatását általánosságban megtiltja, s így teljesen kivonul a nyilvánosságból.

A TASZ ezért az Alkotmánybírósághoz fordul. Kérni fogjuk a testületet: állapítsa meg, hogy a hatályos szerzői jogi szabályozás ésszerűtlen, szükségtelen és aránytalan terhet ró a rendelkezési szabadságukkal élni kívánó alkotókra.

Budapest, 2002. február 18.


Kapcsolódó linkek:

Fórum: Tiltakozás a Pannon Rádió ellen

2002. március 3.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster