Szeretlek is meg nem is - híres-hírhedt párosok

Bár léteznek nagy egyéni megfejtők is, de ha jobban belegondolunk, a könnyűzenét a nagy párosok alakítják. Legyenek jóban-rosszban együtt, vagy vívjanak dühödt szócsatákat, a közönség jól jár, csakúgy, mint a bulvársajtó, amely képes hosszú heteken át egy-egy durva beszóláson rágódni, és címlap-sztoriként tudja leközölni, ha netán tettlegességig fajulnak a dolgok. Van úgy, hogy a botrány csak jól kitervelt publicista fogás, és a zenészek tulajdonképpen egészen jól kijönnek egymással, de az is megesik, hogy tragédiába torkollik a konkurencia harc.

John Lennon és Paul McCartney

Mind közül a legnagyobb legenda a Paul McCartney és John Lennon által alkotott szerzőpáros. A hatvanas évek elejétől fogva sorozatban ontották a slágereket, és az egész zeneipar arculatát megváltoztatták. A Beatles utolsó évei alatt állítólag rondán megromlott kapcsolatuk, és mire megjelent McCartney első szólólemeze, Lennon már azt terjesztette róla, hogy nem kilépett, hanem kirúgták a zenekarból. A válasz az 1971-es Ram albumon érkezett a Too Many People és a The Back Seat of My Car című számokban, amelyekben McCartney egykori barátja, és Yoko Ono kapcsolatát is kritizálta. A 70-es évek közepén újra beszélő viszonyban voltak, ám egymáshol igazán közel kerülni nem tudtak többé. John Lennont 1980 december 8-án a híres Dakota ház előtt meggyilkolta egy őrült, Mark David Chapman.

Steven Tyler és Joe Perry

Az Aerosmith alakulása meglehetősen egyedi volt. 1966-ban Steven Tyler akkori zenekarával, a Strangeurs-szal betért egy new hampshire-i kajáldába, és annyira ízlett neki a szakács főztje, hogy rögtön gratulált is a hosszúhajú séfnek, Joe Perry-nek. Kiderült, hogy Perry mindig dühös volt a zenészekre, mert szétdobálták a kaját, disznóólat hagytak maguk után, és neki kellett feltakarítania a koszt. Alig négy évre rá megalakult az Aerosmith, és a páros a drogárusok és szeszfőzdék áldásos tevékenysége ellenére is a mai napig együtt van.

Timbaland és Missy Elliott

Missy Elliott 15 éves volt, amikor megismerkedett Timbaland Mosley-vel. Tim' abban az időben az SBI (Surrounded by Idiots - Idiótákkal Körülvéve) nevű formáció tagja volt, amelyben a Neptunes két tagja, Chad Hugo és Pharrell Williams is zenélt. Missynek azonnal bejöttek a csapat dalai, és Timbaland is meglátta a lányban a tehetséget. Ő volt az aki Missy-t bátorította, amikor a kiadó "szakembere" azt mondta, hogy túl kövér ahhoz, hogy sztár lehessen. Barátságuk azóta is töretlennek mondható.

Chad Hugo és Pharrell Williams

A Pharrell Williams és Chad Hugo által alkotott producer-páros minden kétséget kizáróan a műfaj szürke eminenciása. Középiskolás koruk óta barátok, és egy olyan helyen nőttek fel, ahonnan Timbaland, Teddy Riley és Missy Elliott is érkezett. A Neptunes nevet azért választották, mert a Föld nagy részét víz borítja, Neptun pedig a mitológia szerint a tengerek és óceánok istene.

A 90-es évek közepén Teddy Riley szárnyai alatt tanulták meg a mesterfogásokat, a Blackstreet és az S.W.V. albumain gyakoroltak, aztán 1998-ban saját útjukat kezdték el járni, Noreaga Super Thug-jával, innentől már egyenes út vezetett a sikerig, mindenki az ő hangzásukat akarta.

A Blur és az Oasis

A két britpop csapat között akkor robbant ki a háború, amikor 1995 augusztusában ugyanazon a napon jelentették meg új kislemezüket. "A Blur azt gondolja, hogy az Oasis-t piszkálni jó reklámfogás." - nyilatkozta Gallagherék kiadójának vezetője, Alan McGee, majd hozzátette: "Az Oasis-szal jobb vigyázni, mert öt olyan fickó játszik benne, aki kész bárkit hazavágni." A háborúskodás egyik csúcspontja az volt, amikor Noel Gallagher azt nyilatkozta, reméli, hogy Damon Albarn és Alex James hamarosan AIDS-ben hal meg. Később aztán bocsánatot kért, miután az anyja elnáspángolta (állítólag). Szegény Albarn, két éve megpróbálta helyrehozni a viszonyt, és meghívta Liam-et a Gorillaz stúdiófelvételeire, de a dolog nem jött össze. "Kib-ott 3 éveseknek való zene." - kommentálta a nagypofájú énekes.

Kid Rock és Tommy Lee

Egy időben együtt jártak piálni, ám ez már a múlté. Keresd a nőt - tartja a mondás, és valóban: Tommy Lee és Kid Rock esetében a dús keblű Baywatch bombázó, Pamela Anderson miatt dúl a háború. A dobos Howard Stern egyik műsorában elmondta, hogy Rock felhívta őt nemrég, és rendezni akarta az ügyet, mire Lee "Köszi a hívást, seggfej!" felkiáltással lecsapta a kagylót. Lassan másfél éve indult az az elhelyezési per, amelyet Lee gyermekeikért folytat. Szerinte az ex-feleség nem tud elegendő figyelmet szentelni a srácokra a folyamatos bulizás miatt. Nem mintha az agyontetovált sztár élete kispolgári lenne…

Courtney Love és a Nirvana

Minden jól indult a Nirvana tagjai és Courtney Love között. A legenda szerint annak idején épp Dave Grohl dobos hozta össze Love-ot Kurt Cobain-nel, ám az énekes halála után minden megváltozott. Az özvegy 1999-ben arról panaszkodott fűnek-fának, hogy Grohlék azt terjesztik, hogy a Hole és Love dalait egytől egyig Cobain szerezte. 2001-ben még komolyabbra fordult a helyzet, amikor az énekesnő beperelte a Nirvana hagyatékát ápoló és menedzselő közös cégüket, hűtlen kezelés miatt. A válasz egy nyílt levélben érkezett, amelyben Love-ot irracionális, kezelhetetlen, kiszámíthatatlan libaként jellemezték.

A Creed és a Limp Bizkit

Keresztény neveltetésük ellenére Fred Durst és Scott Stapp időnként sátáni beszólásokat enged meg magának a másikkal szemben. A Limp Bizkit és a Creed frontembereinek bajúsza 2001 júniusában akadt össze először, amikor egy fesztiválon Durst padlót fogott, amiért csapatát Stappék előzenekarának vették fel a műsorba. "A következő számot a Creed énekesének küldöm, aki egy kib--tt egomániás. Találkoztam vele a backstage-ben, úgy járt-kelt, mintha ő lenne Michael Jackson." - mondta két szám között. Stapp reakciója: egy dedikált önkontroll szakkönyvet küldött ajándékba a rap-rockernek, és kihívta őt egy jótékonysági box-mérkőzésre. A meghívást Durst azzal utasította el, hogy nem kenyere az erőszak… Persze.

A Bad Boy Records és a Death Row Records

A hip-hop történetének legvéresebb históriája a P.Diddy Bad Boy Recods-sza és Suge Knight Death Row-ja között kirobbant harcnak. Bár azóta sem sikerült kézzelfogható bizonyítékokkal alátámasztani, mégis mindenki tényként kezeli, hogy a két label vezető rapperének - Tupac Shakurnak és Notorius B.I.G.-nek - a rivalizálás miatt kellett meghalnia. Shakurt 1994 novemberében egy new yorki stúdióban találták el először, ám akkor szerencsésen megúszta a támadást. Két évvel később Las Vegasban már nem volt mákja. Biggie hat hónappal később Los Angeles utcáján halt meg. A két kiadó között azóta is ott bujkál a feszültség, ám a rapperek halála óta kirívó eset nem történt, Knight dutyiban ült egy ideig, és dühét olyan egykori munkatársai kötötték le, mint Dr Dre.

2003. május 7.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster