Rockinform 2000. október

A tartalomból: Liam Gallagher, Perfect Circle, Richard Ashcroft, Wacken, Open Air, Jimi Hendrix, Kispál és a Borz, Virus, Green Day, Fates Warning, A brit (pop) birodalom bukása, Depresszió, Abyss, Noel Redding, Korál  

Gépfolklór

Szabó Andrást, a Gépfolklór atyját az utóbbi években sokkalta többet lehetett látni a Republicban hegedülni, mint saját zenekarában, ám úgy fest a helyzet, hogy rövidesen aktivizálja magát a folkista szimpatizánsok körében méltán népszerű csapat...

Rockinform: Sokáig alig lehetett hallani a zenekarról, mi volt a pauza oka?

Szabó András: A Gépfolklór első visszatérése gyakorlatilag a Republic felfutásával párhuzamosan történt, ha nem is volt túlságosan látványos, a széles közönségréteg felé zajos visszatérés. Azért minden évben játszottunk a Szigeten és számos kisebb-nagyobb bulin, fesztiválon. A Gépfolklór mindig is kisérletezős volt, az elmúlt öt év során is kereste a hangját. Szóval, azért nem túntünk el, két anyagot is készítettünk ezen időszak alatt.

Rockinform: Lehet, hogy az én tudatlanságom, de melyek voltak ezek az anyagok?

Szabó András: Az "Adjon az Isten szerencsét" című csak kazettán jelent meg, mig két éve készítettük el a "Mindig veled"-et. Való igaz, nem kaptak megfelelő publicitást, és ezért én is elkalódottnak érzem ezeket a felvételeket.

Rockinform: Tudtommal most viszont egy igen jelentős erőt képviselő tagságból áll a zenekar.

Szabó András: Valóban. jelenleg Grencsó István fúvós, Horváth György basszusgitáros, Dörgei Gábor dobos, Cziránku Sándor gitáros és jómagam ének, hegedú és gitár tartozunk a Gépfolklór együtteshez.

Rockinform: Említetted a hegedűt, holott amit mutattál anyagot, azon szinte alig hallani a hangját. Sőt, az egész Gépfolklór muzsikája alaposan megváltozott a bennem élő stílushoz képest.

Szabó András: Amit most csinálunk, az sokkal inkább rockzene, rock and roll és blues. A 6o-as évekre utaló beatzene, némi folkos és popos beütéssel. Olyan elemeket használunk, amit eddig nem tettünk. Ebben a fajta városi zenében ezek az elemek elkerülhetetlenek. Korábban kelet-európai ritmusokat, elemeket favorizáltuk és kerültük a bluesos, rockos elemeket, most viszont azt kell mondjam, nyitottunk a rock felé.

Rockinform 2000. október
Rockinform: Ez azért is különös számomra, mert a zenekar tagja Cziránku Sándor.

Szabó András: A régebbi ballada- és versfeldolgozásos dolgokkal szemben most inkább ezek a témák érlelődtek ki bennem, és a jelenlegi programban Czira hagyományos gitározással szolgálja a zenei elképzeléseimet. Bár itt szeretném megjegyezni, hogy az ő törekvéseit - amit a Barbaroban és a Kárpát Mőbiuszban kibontott - szeretnénk fokozatosan beleépíteni a mai Gépfolklórba. Meglátásom szerint a bartókos dolgai is felhasználhatók lesznek a közeli jövőben.

Rockinform: Beszéljünk még a közelibb jövőről. Mi a helyzet a mostani aktuális hanganyagotokkal?

Szabó András: Németh Gábornál rögzítettük a Reaktor stúdióban és jelenleg még a kiadó válaszára várok.Folynak a tárgyalások az album megjelentetéséről, ám a választól függetlenül az már biztos, hogy október 21-én a Bem Rockparton tartjuk a Gépfolklór lemezbemutató koncertjét. Ugyanitt november 18-án is játszunk, szeretnék újra kialakítani egy bázist, összegyűjteni az effajta muzsika szimpatizánsait. Bízunk abban, hogy még jó páran emlékeznek a Gépfolklór nevére és talán az ifjabb generációk is kíváncsiak erre a stílusra.

2000. október 14.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster