Tankcsapda

Újra dübörög a banda ... Neves rockzenekarunk pár hónap szünetet adott magának, miután tíz év együttlét után megváltak a zenekar Brian Epsteinjének számító Kémeri Péter menedzsertől, illetve két év után Elek Ottó dobostól. Az utóbbi helyére a szintén debreceni Fejes Tamás került (életkora huszonhét év, hangszerboltos)...

Fejes Tamás:...úgy látszik, erről most szeretnek beszélni a zenészek, mint amikor másnak utazási irodája van hatvanhat, meg zálogháza, meg benzinkútja. Azért van hangszerboltom, mert akinek a boltjában dolgoztam, elment Debrecenből, és én vettem át az egészet. Gyerekkorom óta vonzódom a hangszerekhez, anyám zenetanár,a szobámban basszusgitártól kezdve a pianinón át a dobfelszerelésig, hegedűig minden volt. Gyakorlatilag olyan ez, mint a zenélés: szerelem. Szeretem csinálni.

Cseresznye: ...szellemi frissessége pedig egy tizenkét éves gyereké.

Lukács László: Azon a rockandroll életformán, ami egy pályája elején álló zenekart jellemez, azon már túl vagyunk, a Tamás is túlesett korábbi zenekaraival ezen. Tehát nagyjából egyivásúak vagyunk, esetleg valamelyikünk jobban kileng, de nincsenek olyan problémáink, mint ha egy tizenkilencéves srácot hívtunk volna el....

- Nagyon lemerültetek agyilag a szünidő előtt?

Cseresznye: Az utolsó turnén, meg úgy egyáltalán, igen.

Lukács László: Tavaly évvége felé annyi feszültség halmozódott fel a zenekaron belül, hogy lassan eljutottunk addig a pontig, hogy már a zenekar léte is megkérdőjeleződött.

Cseresznye: Vannak olyan helyzteket, amikor a szíved mélyén úgysem azt gondolod, de kijön belőled, hogy eleged van az egészből. De helyre raktuk a dolgokat.

- Akkor robbant a Kémeri-ügy?

Lukács László: Végül is igen.

-Kémeri és a zenekar között nőtt meg az ellentét vagy voltak egyéb ellentétek a zenekaron belül?

Lukács László: Igen, az a srác, Elek Ottó, aki a zenekarban dobolt, az elmúlt két-két és fél évben, nem tudta betölteni azt a poziciót, mint amit itt kellett. Trióban minden ember fontos a szinpadon, mindenkinek egyenlő arányban kell kihozni magából mindent, zeneileg is, és emberileg is. Ottó, Cseresznye és én nem találtuk meg azt a kapcsot ez alatt az idő alatt. Plusz,a Kémeri-dologgal megfejelve már akkora gombóc volt, amit már nem lehetett lenyelni.

- Találkoztok Péterrel?

Lukács László: Mostanában nem.

Cseresznye: Neki is megvan a saját élete, dolgozik, fesztivált is szervez.

Lukács László: Szerencsére nem úgy váltunk el egymástól, hogy baltát vágtunk egymás fejéhez, bár a legbarátibbnak sem nevezném az elválást. Ő most egy másik szemszögből folytatja. Ha belegondolok, mindenképpen nagy és kivételes dolog volt, amit tíz évig együtt csináltunk.

- A rátok háruló feladat száma viszont megnőtt.

Cseresznye: Amit a Peti csinált, azt felosztottuk magunk között. Nem érzem azt, hogy a Peti helyére be kéne állítani valakit, aki a Tankcsapdát ilyen szinten képviseli. Inkább legyen több munka, megoldjuk....

- De ami eddig Kémerin pergett le, az most közvetlenül rajtatok csapódik.

Lukács László: Nagyon rossz helyről fogok példát hozni,de a P. Mobil-os Schuszter Lóri évekkel ezelőtt azt mondta, hoigy aki a rockszakmában lehúz tíz évet, azt nyugodtan ki lehet tenni a dzsungelbe. Tíz év megedzi az embert annyira, hogy ezek a dolgok leperegnek. Hogyha úgy érezzük, hogy oké, amit csinálunk, akkor bárki bármit mondhat.

- A Sonyval való szerződésetek zavartalan?

Cseresznye: MI egy lemezre szoktunk szerződni. Nagy problémánk a Sonyval eddig sem volt, és ahogy a mostani helyzetben gondolkodunk, ezután sem lesz. És mivel jó a kapcsolat, ha megcsináljuk a lemezt, nem fogjuk körbejárni a kiadókat szerintem. Ez így működik, és így jó.

Lukács László: Olyan helyzetben vagyunk, hogy nem kérnek előúzetes demot, mert megbíznak abban, hogy amit készítünk, az jó lesz.Lehet, hogy egy rocklemez rockandrollosabb és slágeresebb, lehet, hogy keményebb és kisérletezősebb, de egy kiadó biztos lehet bennünk, hogy minőséget kap.

Cseresznye: És végül is három lemezünk már aranylemez, ha az eladásokat is nézzük. Érezzük, hogy az új daloknak is van egy töltete, ami beindít minket. Mondjuk még nem állt össze igazán a kép. Van négy kész dal, iksz darab félkész állapotban, félig kész szövegek.

Lukács László: A szövegek inkább a korábbi lemezek hangulatában fogantak az utóbbi lemezekhez képest. Kevesebb filozofálgatás, több direkt dolog. A már említett problémák a zenekar körül olyan csapokat nyitottak meg bennem, amik olyan lendületű dolgokat hoznak elő belőlem, mint kilencvenkettő-kilencvenhárom idején, a Legjobb méreg idején. Ez biztos a zenében is meg fog nyilvánulni, nem lagymatag pityiputyi lemez lesz, sokkal inkább keményebb, természetesen a Tankcsapda zenei vonalán belül....

- A fiatalabb rockzenekarok közül többen úgy érzik, hogy itthon nem lehet többet elérni, mint amilyen szintre eljutottak ismertség, siker szempontjából, és külföldön próbálnak szerencsét. A Blind Myself már kint van Amerikában, a Freshfabrik Ausztrália után szintén Amerikába készül turnézni.

Cseresznye: Ez remek dolog, és nagyon jó lenne, ha előbbre jutnának.

Lukács László: Ha a Blind Myself, a Freshfabrik, stb révén külföldön létrejönne egy csatorna, akkort azon mások is elindulhatnak, és talán szélesedhet az ösvény. Ha ők lesznek a sikeres úttörők, akkor nekik örülünk, ha más, akkor másnak.

Cseresznye: A mi feladatunk tök más, bár ha van lehetőség, mi is elmegyünk játszani külföldre. Nekünk elsősorban itthon kell felvállalnunk ezt az egészet, és vinni előre. Reméljük, helyrebillen a dolog egyszer, és akkor kedvezőbb lesz több zenekarnak is. Egészséges verseny alakulna ki...

-fp-

2000. szeptember 1.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster