Neo koncert

Petőfi csarnok Úgy tűnik, mégis van remény: a hazai progresszív elektrónikus tánczenékre és live-act produkciókra most már tényleg érdemes odafigyelni, még akkor is, ha csak néhány igazán profi dolog születik - lásd NEO. A kéttagú zenekarról egyre többet hallani az utóbbi időben (egész pontosan 1998 óta, amikor megjelent első kislemezük, a The Pink Panther Theme, melyet később több, mint húsz országban adtak ki különféle válogatáslemezeken), a tavalyi nagylemez (Elektogram) óta végre elkészült a nyár végére várható album előfutára, az Aiiailiyo című maxi, melynek bemutatója június 2-án volt a Petőfi Csarnokban.

Azt hiszem, rég vártunk már ennyit egy koncertkezdésre - a meghirdetett 11 óra helyett jóval éjfél után kezdődött a buli. Bemelegítésként a Depeche Mode legnagyobb slágereire és az előtérben szorgoskodó, árait percenként változtató büfés trükkjeire tombolhatott, aki akart. Mi inkább a szinpad körül ólálkodtunk, ami már első ránézésre is sokat igért, a NEO a dupla-projektorok alatt egy fél stúdióval vértezte fel magát. Klasszikus Electro Harmonix pedálok,. Akai MPC 2000-es, EMU E4XT Ultra sampler, valamint Mini Moog, Clavia Nord Rack 2 és Modular szintetizátorok vártak "bevetésre".

A koncert egy rövid, pörgös introval indult, aztán a Love Song című új szám következett, melybe már - szokás szerint - Szűcs Krisztián (ének) és Németh Róbert (basszusgitár), a Heaven Street Seven tagjai is bekapcsolódtak. A profi hangzást élőben kevert és vágott képek kísérték két kivetítőn - az élő képek mikrofonokra, állványokra és hangszerekre erősített mikro-kamerákból jöttek. A harmadik, negyedik és ötödik szám (Pink Beat 1999, Japan No. 1) már az Elektrogramról szólt - a közönség nagy része ekkor indult be igazán. A koncert közepén hangzott el az Utolsó aktus a Földön című Kispál-remix is, melyre a most elkészült klip egy koncertre vágott verzióját láthattuk, Lovasi András "főszereplésével".

A második blokkban a Sly Sheep United után megint egy új szám következett, a Boys and Girls, Home and Kids és a Depeche Mode klubosok legnagyobb örömére az I Feel You című Mode-sláger. A koncertet természetesen az Aiiaiiiyo zárta, ami vélhetően legalább akkora sláger lesz, mint a Pink Panther Theme.

Úgy gondolom, a tanulságokat minden józan - és kevésbé józan - jelenlévő felfogta: ideje lenne végre észhez térni, és nem csak a kiadókat, hanem a közönséget is kiszolgálni - ahogy ezt a Neo is teszi.

Zenész, 2000/7-8.

2000. augusztus 1.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster