A magyar dzsessz Rimbaud-ja

Ráduly Mihály, aki letette a lantot, de nem lett kalandor · Újra zenél, de nem kezdi újra

A magyar dzsesszszaxofonozás legnagyobb alakjával, a 70-es évek Rákfogó, Szabados, Syrius és más együtteseinek inspiráló alkotóművészével nagy sikerű zsámbéki visszatérése, régi-új lemezének bemutatója után, és a Syrius-koncert előtt beszélgettem. Sorsa magyar és rimbaud-i egyszerre, de szelídebb, mert bár ő is letette a lantot, mégsem lett kalandor.

A New York-i magyar konzul nem járult hozzá egyéves vízumom meghosszabbításához, ezért maradtam Amerikában”

- Mikor s miért ment ki Amerikába?

– 1970-ben Montreux-ben, a dzsesszfesztivál díjazottjaként, elnyertem egy ösztöndíjat a Berklee College of Musicba. De csak 1973 őszén éltem a lehetőséggel, mert közben a Syriusszal egy évig Ausztráliában turnéztunk. Azzal a feltett szándékkal mentem Bostonba, hogy tanulni fogok, de aztán elment tőle a kedvem. Azóta New Yorkban élek. A magyar konzul nem járult hozzá, hogy egyéves vízumomat meghosszabbítsák, tehát, bár én választottam, ők döntötték el helyettem, hogy végül ottmaradtam. Nem bántam meg.

– Abban az időben, de most is, úgy éreztük, hogy súlyos veszteség ért bennünket Ráduly Mihály, Kathy-Horváth Lajos, Orszáczky Miklós, Mogyoróssy László és mások távozásával. Miért nem jött vissza?

– Ha annak idején tudtuk volna folytatni, mondjuk még egy évig, mind a három együttessel, talán lett volna belőle valami. Elsősorban a Szabados együttesre gondolok. Úgy tekintek vissza arra az időszakra, hogy ott tanultam a legtöbbet; emberileg is, és zenei gondolkodásban is az volt rám a legnagyobb hatással. Másik út volt a Rákfogó, és megint más a Syrius. Aztán ott volt a rendszer, aminek a természetét saját bőrünkön is megtapasztalhattuk. Meghívtak bennünket Angliába, majd Amerikába is kétszer a Syriusszal, de más együtteseket küldtek ki helyettünk. A rangos berlini dzsessznapokra engem is meghívtak, de azt is utólag tudtam meg. Jellemző, hogy a Szabados együttestől csak két rádiófelvétel maradt fenn, a többit letörölték. Így visszagondolva, tudom, hogy az a zene akkor jelentett valamit.

– Hogyan folytatta Amerikában?

– Nem hagytam abba a zenélést, Zoller Attilával tárogatóztam, majd pár évvel később létrehoztuk a Speed Limited nevű együttest Jinda Györggyel. Még később is, jó ideig zenéltem, szaxofonoztam Sam Rivers házi rendezvényein. De ezekből megélni nem lehetett. Dolgoznom kellett mellette. Nem egyik pillanatról a másikra határoztam el, hogy nem veszek hangszert a kezembe, hanem évek sora alatt. És nem azért tettem le a szaxofont, mert nem sikerült befutnom, hiszen nem is az volt a szándékom, hanem hogy játsszak. Közben a

80-as évek végétől munka mellett öt évig jártam a City University of New York Hunter College-ba, ahol zenetörténetet tanultam. Már csak pár kreditem hiányzott a diplomához, de akkor, hét évvel ezelőtt, lehetővé vált, hogy kislányom kijöhessen New Yorkba, és velem élhessen. Ekkor abbahagytam a tanulást. Vannak néha fontosabb dolgok is. Néhány éve egyáltalán nem zenélek, viszont sokat írtam. És van tízezer lemezem.

– Nem gondolkodik a hazaté-résen?

– Egyáltalán nem. Talán a későbbiekben, miután a lányom el tudja kezdeni saját életét. De addig nekem most a fő elfoglaltságom, hogy ő megtalálja azt, amiben később boldognak fogja magát érezni. Csider Károly barátom biztatott, hogy korabeli felvételeimből állítsunk össze egy CD-t, amelyet Napkelte alkonyatkor címmel műhelye és boltja, a Fon-Trade Music adott ki és terjeszt. Ez hozott haza, és emiatt lett a zsámbéki dzsessznapokon szerzői estem. Meg a Syrius.

– Lehetséges-e az újrakezdés?

– Nem, nagyon megváltozott a zenei világ. Ahhoz együtt kellene élni, egyfajta közös anyanyelvet, sőt tájszólást kéne beszélni. Bár lehet, hogy lesz egy-két új rádiófelvétel.

– Nagy meglepetés és nagy élmény lemeze végén mai Bach zongorázása: Eljön a mennyek országa.

– Nem akarom megmagyarázni, se allegorikusan, se metafizikusan. A lemezen minden tudatos, és azzal, hogy három számnak megváltoztattam a címét, József Attila verssoraival helyettesítettem, nekem már teljesen mást jelent.

– Mondta, hogy ír...

– Irodalmi, vallási, filozófiai kérdésekkel, zenével foglalkozom. Hosszabb elemzést írtam Schubert Winterreise-jéről, Berg Lírai szvitjéről, Schönberg kamarazenéjéről, és aztán Bartókról, Bachról.

– Minket ez is érdekelne...

– Nem gondoltam rá, nem úgy készült, legalább 1500 oldal, nem is tudom, hol van…

– Fellép a Syriusszal?

– Igen, és azt hiszem, jó lesz. Én még májusban sem tudtam elképzelni, hogy lesz ebből valami, 25 év után július 7-én szólalt meg először a fuvolám.

Schreiber László Magyar Nemzet 2001.szeptember 6.

2001. november 6.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster