Francia-magyar dzsessztandem

Magyar Hírlap, 2001.december 10.

Különleges koncertet rendeznek hétfő este a Zeneakadémia nagytermében: a Németországban élő, világhírű magyar gitáros, Snétberger Ferenc és Patrice Héral francia énekes, ütőhangszeres duóban lép színpadra.

A Magyarországon még kevéssé ismert, de a nyugati kritikusok körében "az európai Nana Vasconcelosként" emlegetett harminchat esztendős énekes és ütőhangszeres, Patricé Héral a marseille-i konzervatóriumban végezte tanulmányait, majd 1984-től olyan kitűnő muzsikusokkal dolgozott együtt, mint Barre Phillips, Dhafer Youssef, Markus Stockhausen, Nicholas Simion, Tomasz Stanko és Ed Schuller. A fiatal generáció egyik legkreatívabb dzsesszmuzsikusaként számon tartott Héral az utóbbi időben a német ECM kiadónál készíti lemezeit: a legutóbbi, Karta című albumon Markus Stockhausen mellett Arild Andersen és Terje Rypdal is közreműködött.

Patrice Héral "meghívóját", Snétberger Ferencet már a magyar közönségnek sem kell bemutatni: a Berlinben élő gitáros évente egy-két alkalommal hazalátogat, s nevéhez Magyarországon is emlékezetes koncertek fűződnek. Az 1957-ben, Salgótarjánban, hétgyerekes roma családban született Snétberger muzsikus édesapja hatására kezdett gitározni, és később elvégezte a Zeneakadémia tanárképzőjét. Első komolyabb sikereit a Dés Lászlóval és Horváth Kornéllal alapított Trio Stendhal együttesben aratta, amelynek lemezei jórészt Olaszországban jelentek meg. A trió feloszlása után Snétberger - alig harmincévesen - Nyugat-Berlinbe ment, s azóta is Németországban él. "Ha nem adódott volna ez a németországi lehetőség, akkor is elmentem volna, mert a magyar dzsessz lehetőségeit nagyon korlátozottnak éreztem, és nagyobb nyilvánosság előtt is ki akartam próbálni magam" - mondja a gitárvirtuóz. "Berlin toleranciája, kulturális sokszínűsége nagyon vonzó volt számomra, s bár napjainkban, a szinte követhetetlenül gyorsan fejlődő világvárosban egyre nehezebb a muzsikusok helyzete - hatalmas túlkínálat van a koncert- és a lemezpiacon -, mégis szeretek ott élni, mert megvan a művészi szabadságom."

A kilencvenes évek elején szerződést kötött Matthias Winckelmann "egyszemélyes" kiadójával, a világszerte megbecsülésnek örvendő Enja Recordsszal. Signature, Budapest Concert és Obsession című lemezeinek köszönhetően néhány év alatt az európai élvonalba került. Eddigi talán legjelentősebb munkája a tavaly megjelent For My People című album, illetve az In Memory of my People (Népem emlékére) című versenymű, amelynek ősbemutatóját a Zeneakadémián tartották, Rolla János és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint Markus Stockhausen közreműködésével. "Évek óta foglalkoztatott egy szólóhangszerre és szimfonikus zenekarra tervezett, roma ihletésű kompozíció megírásának gondolata - meséli Snétberger Ferenc -, de a végső inspirációt egy izraeli zeneszerző barátom adta, akit felkértek, hogy írjon egy versenyművet a holokauszt évfordulójára. Mielőtt meglátogatott Berlinben, felkereste Buchenwaldot, és azt látta, hogy a második világháborúban nemcsak zsidókat, hanem nagyon sok roma és szinto származású férfit és nőt is elpusztítottak. Ő biztatott, hogy - mivel a romák emlékére még sohasem született nagyobb formátumú zenemű - gyerekkori emlékeim, az akkor hallott dallamok alapján írjak egy versenyművet. Ebből született meg a Népem emlékére, aminek főtémáját még a nagymamámtól hallottam."

Snétberger Ferenc idén már két alkalommal - februárban és májusban - koncertezett a Zeneakadémián, a többi között Dhafer Youseff arab lantművész, Lantos Zoltán hegedűművész és Markus Stockhausen trombitaművész közreműködésével. Harmadik hangversenye, a Patrice Hérallal alkotott francia-magyar dzsessztandem duóestje is izgalmasnak ígérkezik.

Retkes Attila

2001. december 12.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster