Születésnapja ürügyén a Z+-ról és a "helyzetről"

Szülinapi partival ünnepelte indulásának harmadik évfordulóját a Z+, amely néhány rövid év alatt meghatározó szerepkört vívott ki a hazai popéletben. Ami azt jelenti, hogy napjainkban nincs popkarrier Magyarországon Z+ nélkül.

Aki nagy példányszámot, sikert, közismertséget szeretne, nem hagyhatja ki a Z+-t. Akit kihagy a Z+, az minderre nemigen számíthat. Ha csak egy új, generációs-, ellenkulturális - vagy botrányhullám fel nem kapja, ami ma nem fér bele a közszolgálati vagy a kereskedelmi televiziók, rádiók ideológiai vagy üzleti terveibe.

Ahogy a Z+ zenei vezetője, Madarász Judit megfogalmazta: "Amelyik magyar előadó a Z+ rotációjába be tud kerülni, annak gyakorlatilag egyenes útja van a sikerhez. A magyar zenetévé az elmúlt három évben trendmeghatározó médiummá nőtte ki magát.

S ez az a pont, ahol Magyarországon sok minden eldől. A Galambóc utcában, ahol a zenetévé működik, ma szinte korlátlan hatalommal rendelkeznek a popügyekben. Mert amire az itt dolgozók rábólintanak, hogy mehet, az létezik, fut (és befut), amire pedig tagadóan rázzák a fejüket, az rétegkultúraként többnyire csak épphogy megél, vegetál.

A Z+ erejével, hatalmával jelenleg nem konkurál szinte semmi (sajtó, más műsorok, tévétársaságok stb). S ez nem a Z+ hibája hanem azé a struktúráé, amely pillanatnyilag meglehetősen egyoldalú kinálatot nyújt - tévében, rádióban, információban, lemezkiadásban (és forgalmazásban) - a közönségnek.

A Z+ viszont kiválóan csinálja azt, amit csinál. Színvonalában jól leköveti a nagy elődök (pl. Viva) mintáját, s mára sikerült nemcsak önálló arculatot kialakítania, de megtalálta a célközönségét is, amellyel a jelek szerint jól kommunikál.

Knapcsek Katalin, a Z+ marketing és PR menedzsere szerint: a Z+ a kábelhálózatoknak köszönhetően ma már a háztartások 34 százalékában van jelen, s a 13-29 éves korosztály 88(!) százaléka heti rendszerességgel nézi a műsorait.Mindez azt jelzi, hogy ott, ahol elérhető, a Z+ hallatlanul népszerű a fiatalabbak körében. Vagyis a Z+ üzleti és műsorpolitikája bevált, megtalálták és megtartották a célközönségüket.

S ebben nagy szerepe van annak is, hogy a bevált müsorpanelekhez sikerült megtalálni a "hiteles" arcokat is. Zsu, Philip, Balázs és Lilu jó kis csapat, akik valamennyien egyéni arculatot is kialakítottak. "Valakilyenek", ami az eladhatóságuk szempontjából nagyon fontos.

Hasonlóképpen fontos, hogy a Z+ arculata is kiforrott az eltelt három év alatt. Igazi médiaganxta lett a kezdetben botladozó műsorból. Sztárcsináló, trendformáló, jelenséget kreáló, karriereket indító és bezáró műsorfolyam. Madarász Judit joggal nyilatkozta: "Sok előadó futott be azzal, hogy elkezdett pörögni a Z+-on. Úgy érezzük, a magyar zenei világ felpezsdülése nekünk is köszönhető. Megtudjuk mutatni, hogy mi a trend, és egy picit terelgetni is tudjuk a fiatal bandákat."

A zenei vezető szerint, ha a produkció elér egy szintet, akkor mindenkinek lehetőséget adnak. A végső döntést pedig a közönség hozza.

Vagyis hasonlóképpen gondolkodnak, mint a kereskedelmi rádióknál vagy a lemezkiadóknál. De valószínűleg ez az álláspont vezet ahhoz a szűk keresztmetszethez, ami ma a hazai popkínálatot jellemzi a nyilvánosságban. A kis példányszámot, nézettséget, hallgatottságot, s ezáltal kevesebb bevételt, reklámot, stb. eredményező rétegkultúrák, zenék, előadók csaknem teljesen kimaradnak a kínálatból. Legfeljebb mutatóba marad belőlük néhány - azok is folytonosan az "éhenhalás" szélén ellensúlyozva.

A Z+-nak természetesen nem feladata ezeknek a problémáknak a megoldása. Csinálja csak tovább is ugyanúgy a dolgát, ahogy eddig! Jelentkezésével alapítói olyan űrt töltöttek be a magyar médiában illetve a popéletben, ami már évtizedek óta visszatérő gondja volt a nagy öregeknek és a feltörekvő fiataloknak egyaránt. A Z+-szal most a "fiatalság" beköltözhetett a háztartások egyharmadába. S éjjel-nappal ott is marad. A nézettségből arra következtethetünk, hogy immár "családtagként". Most már csak azt kellene megoldani, hogy hasonló gazdája legyen a rétegkultúráknak, rétegzenéknek, a "globális, univerzális ízléstől" eltérő produkcióknak, előadóknak is.

Harmadik születésnapján tehát - stílszerűen - köszöntse egy nagy yeeeeah! a legfiatalabb hazai médiaganxsta-t. Jelenlétük, sikerük, ambíciójuk, pörgésük talán másokat is arra ösztönöz, hogy belevágjanak egy olyan kalandba, amit a Z+ három évvel ezelőtt elkezdett.

-nos-

2000. július 21.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster