Az új időszámítás drága otthona

New Orleans Music Club

2001-ben új időszámítás vette kezdetét Magyarország zenei életében. Áprilisban megnyitott a New Orleans Music Club a Terézváros szívében, a Lovag u. 5. alatt.

New Orleans Music Club
"Ez valami más. Egy hely, ami elvarázsol. Nyüzsgő, lüktető élet, ahol mindig történik valami. Izgató éjszakák, soha nem volt pillanatok, a zene bűvölete. Megismételhetetlen élmények, ismerős arcok, fények, füstben homályosan kirajzolódó táncolók ritmusos mozdulatai, a szaxofon simogató dallama. Minden új, mégis megszokott, mintha mindig így lett volna.

A pesti Broadway új csillaga."

A hivatalos sajtóanyag sokat mondó sorai alapján szinte hollywood-i csillogást vár az ember, és nem téved sokat. Már az épület külseje is mesélni tudna, hogy milyen óvatosan pakolták föl a harmadik emeletre a kőművesek a méregdrága márványlapokat, vagy a Thermoplan, duplasoros ablakokat. A bejáratot (és a portát) bármelyik szálló megirígyelhetné, egyszerűen nem lehet kivetnivalót találni benne. Tökéletesen pontos illesztések, abszolút karcmentes csillogás, és markáns arcú, de az akció-ill. tettvágytól szemmel láthatólag túlfűtött biztonsági emberek sétálgatnak sokat sejtetően a tágas előtérben, nyakkendőt igazgatva, és sanda pillantásokat vetve rám, aki gyermeteg ártatlansággal állok előttük, és várom a művészeti igazgatót.

Nem mindenki szeret várni. Sőt, ismerek olyan embert, aki kifejezetten rühelli a semmittevéssel eltöltött időt. Valahogyan én is így gondolkodtam, mert akire vártam késett, én pedig nézelődtem. Minél többet, annál többet bámult a két biztonsági őr. Majdnem félni kezdtem, de aztán végre bejutottam a "város valóban színvonalas kulturális központjába, amely magához vonzza az igényes szórakozásra váró közönséget".

Egy rövidebb folyosó bevezető szögletei után a meglepetéstől, mint a megbokrosodott csikó a tucat pitbull előtt, hátrahőköltem, és egy pillanatra meg kellett állnom, hogy a látványt be tudjam fogadni.

Robben Ford a New Orleans-ban
Egy félkör alakú színpad, amelyet korinthoszi "fejdíszekkel" ellátott oszlopok szegélyeznek, a nézőtérrel és a pulttal szemben helyezték el. A két szinten megtalálható asztalok-székek kialakítása folyamán a kényelmi szempontok, és a meghökkentően eredeti design lehetett a domináló, ugyanis ezeknek a feltételeknek tesz a berendezés eleget. A földszinti nézőtér középen süllyesztett, ily módon a két szint mellett még inkább megtört a tér, amely nagyobbá, kiismerhetetlenebbé és különlegesebbé teszi a félkörív mintára kialakított termet. A mintegy 250 fő befogadására alkalmas terem minden szempontból az igényes szórakoztatás és a sznobizmus határvonalán táncol, a jó hangulat - ha csak a szemre bízzuk - adott.

Ha már szórakozásról beszélünk, elengedhetetlen összetevője a dolognak a pénztárca, valamint annak vastagsága.

Amennyiben elhatározzuk, hogy elvisszük a barátnőnket/barátunkat szórakozni, zenét hallgatni és táncolni egy jó helyre, akkor bizony tömjük meg a bukszát (elnézést a pórias kiszólás miatt, de nem hagyhattam ki). A koncertek belépői 5000 Ft-tól kezdődnek, de egyes alkalmakkor egy-egy asztal prominensebb muzsikus koncertjén akár a 100.000-et is elérheti. Hatalmas összegek azok számára, akik naponta kemény munkával keresik meg a fizetségüket, amit nem feltétlenül szeretnének elverni három önfeledt óra alatt - viszont a szórakozást (és az igényes kultúrális élményt) meg kell fizetni.

Tudom, hogy veszélyes vizekre evezek azzal, hogy ilyen szempontból járom körbe a kérdést, de ezek azok az aspektusok, amelyek az utca emberét foglalkoztatják. Az utca emberéből pedig nagyon sok van, a véleménye pedig mérvadó.

Hogy miért beszélek igényes kulturális élményekről? Mert a New Orleans-ban szinte csak ebben van része az embernek: a nyitás alkalmából lépett a színpadra Lousiana Red, Sugar Blue, Hans Theessink és Steve James. A blues végtelen óceánjának négy különböző zászlóshajója így együtt még sosem játszott nálunk, aki ott volt, felejthetetlen élménnyel lett gazdagabb.

Al Di Meola
Ehhez hasonlóan a május 6-án kikapcsolódni vágyók sem csalódhattak, mert a gitárfenomén AL Di Meola-t láthatták-hallhatták. Aki pedig még ennél is igényesebb és nevesebb sztárokat akar, az menjen az Egyesült Államokba, vagy mit tudom én.

Jellemző a programok összeállítását illetőleg, hogy a különleges zenei miliő felejthetetlen élményt nyújtson az intellektuális kikapcsolódást kedvelőknek. A fellépő művészek a színvonalas jazz, a blues, a swing, world music és funky eredeti világát varázsolják a klub falai közé.

Ilyen neves előadókkal, zenekarokkal nem nagyon találkozhatunk kis hazánkban, sőt, van olyan név, aki Európa klubjaiban is nagyon ritkán fordul elő. Érdemes figyelni a plakátokat, hirdetéseket (és ezt az oldalt, ahol folyamatosan frissített programajánlatok szerepelnek).

A klub elsőrangú konyhája a legkifinomultabb ízlésű vendégek igényeit is kielégíti. A mesterszakácsuk a gasztronómiai élvezetek legmagasabb fokát biztosítja, amely első osztályú ételválasztékban látszódik kiteljesedni. Nemcsak az eredeti New Orleans-i és magyar specialitásokkal, hanem nemzetközi ételkülönlegességekkel és finomságokkal várják a kulinárisan élvezkedni vágyókat. Persze erre a sok, a gyomrot igénybe vevő ételneműre innunk is kell valamit.

A választék hatalmas, akárcsak az ár. Igaz, hogy a pincérlányok gyorsasága és szépsége igézően tökéletes, a mellek és a feszes fenekek erdejében hamar elszédül a gyarló, néha csak az erotikus emóciókra hallgató férfivendég.

Amennyiben hamar magához tér a szomjas vendég, csak a kávéért és az ásványvízért közel egy ezrest kifizet, a hatalmas (legalább 30 különböző fajtából álló) sörválaszték és a nemes borok, valamint rengeteg ismeretlen rövidital nevét csak a hecc kedvéért megjegyzi, de kérni sosem fogja. Ugyanis nem tudja kifizetni, akkor pedig... Hajjaj.

Tegyünk egy kört. A bejárattól jobbra, a keverőpult (és a televíziós kameraállás) mögött egy szűk lépcsőn felsétálhat a zenehallgató vendég a karzatra, ahol a korlátra könyökölve magasból élvezheti a produkciót. Pult fönt és lent is van, természetesen az árak mindenhol ugyanolyanok, nincs mese, mélyen a zsebbe kell nyúlni, és fizetni.

A 450 nm valóban igényes szórakozást és jó hangulatot ígér. Ha arra van igény, hogy elszeparált, csöndes helyen szórakozzon nagyobb baráti (vagy üzleti) társaság, egy 50 fős különterem is rendelkezésre áll. Itt sajtótájékoztatók, fogadások, céges-és egyéb prominens rendezvények kerülhetnek lebonyolításra, de ha bálokat, tréningeket, vagy divatbemutatókat akarunk szervezni, arra is lehetőség van.

Ebben a klubban együtt él a múlt század eleji tradicionális, amerikai zenei kultúrája és a jelen kor virtuózainak fergeteges produkciója. A New Orleans Music Club színpada a legjobbaké - a nézőtere pedig a legtehetősebb vendégeké.

Kitűnő hely, kitűnő zene, a vendég igényeinek maximális kiszolgálása (bár masszázs nincs, és az ÁFA-s számla megírásához három ember kellett), a főúri miliő valójában a belváros új csillagává teszi ezt a helyet, aki pedig többre kíváncsi, az menjen el, és nézze meg maga!

 

New Orleans Music Club
Terézváros, Lovag utca 5.

Nyitva 12-02 óráig, minden nap.

Májusi programajánlat:

28, hétfő: Cotton Club Singers és a Határőr Big Band
29, kedd: Caribbean Jazz Project
30, szerda: Caribbean Jazz Project

Júniusi programajánlat:

01, péntek: Avocaldo
02, szombat: Volvox

05, kedd: Hot Jazz Band
06. szerda: Cool Miners
07, csütörtök: László Attila Band
08, péntek: Palermo Boogie Gang
09, szombat: Palermo Boogie Gang

Júliusi előzetes:

08, vasárnap: John McLaughlin
20, péntek: Dave Weckl Band

Balogh Tibor

2001. május 10.Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster