A betű derékszöge

A Fat Mo's Music Club

Voltak időszakok az életemben, amikor nem nagyon szerettem ún "úri kocsmákba" járni. Egyszerűen irtóztam az ál-személyeskedő, identitászavaros hülye tyúkoktól, a drága piától, a nehéz parfümillattól, és még folytathatnám.

A Fat Mo's Music Club-ba először el sem akartam menni. Gondoltam, majd belesek az ablakon, és megkérdezek valakit, aki ott volt, vagy egyszerűen kérek telefonon valamilyen ismertetőt (mindezt azért, mert egyrészt a Váci utca mellett van, másrészt mert egyszerűen sznob helynek tartottam).

Aztán megláttam egy plakáton, hogy Muddy Shoes-koncert van hetente (régies kifejezéssel élve klubjuk van), és ez fölkeltette a figyelmemet. Ugyanis, ha egy klubban hazánk egyik legtehetségesebb blues-gitárosa zenél (Fekete Jenő), aki ráadásul eléggé jó barátom, akkor az olyannyira rossz hely nem lehet.

A Váci utca újabb oldalán, egy pár méter után nyílik a Nyári Pál utca, ahol kissé eldugva kacsint ránk a Fat Mo's felirat, ami igen ravasz megoldást takar, ugyanis az ajtó lent, a földszint alatt található. Egy viszonylag hosszú, L-alakú pincehelyiségről van szó, ami király módon van berendezve. Ez persze nem azt jelenti, hogy XIV. Lajos Versailles-i rezidenciájának tervezői lelki sérültekként távoznának innen, hanem azt, hogy a századelő Amerikájának megfelelő divattal, kissé rusztikus, de mindenképpen a nyersesség felől a kényelem irányába mozdítva a berendezés elhelyezését.

Az 1920-as évek hangulatát idéző klub légkondicionált, ami nagyon jó dolog (a monokini és a hűtött röviditalos-poharak mellett), és van legalább 26 db asztal, általában négy székkel. Körülbelül 120 fő tud kényelmesen szórakozni, de úgy, hogy lehet nyomni a "denszt", és még el is lehet menni pisilni.

A WC (ami azért egyfajta jellegzetessége a szórakozóhelyeknek) teljesen korrekt, illatos, tiszta. Van folyékony szappan, kézszárító, tehát a boldog "blúzista" a hatodik sör után abszolút jókedvűen "csorgathat", és a higiéniai összetevők sem fordítják föl a gyomrát.

Ha már a bluesnál tartunk, akkor elmondhatjuk a Kövér Mo-ról, hogy igazán minőségi, igényes és szórakoztató zenei utazásra hívja a "klubozókat". A jazz, funky, soul és blues megállás nélkül szól, legyen akár a Pege Quartett, a Hot Jazz Band, a Moonshiner's, vagy a Blues Fools, vagy a Ton-Ton Phoenix (töredelmesen bevallom, utóbbi banda kilétét és muzsikáját számomra homály fedi, de annyira illett a mondat végére, hogy nem hagyhattam ki).

Az L-alakú helyiség közepén, a "betű derékszögében" áll a piciny színpad, ami hangulatossá teszi a koncerteket, viszont ott sétálgat az érdeklődő tömeg és a pincérek. Kérdezem én, mi van akkor, ha véletlenül egy kissé alkoholos befolyásoltság alatt álló kedves vendég egy tétova mozdulat miatt egy az egyben beborul a zenészek közé? Közröhej, az biztos, viszont ez a probléma attól függetlenül fönnáll.

A konyha kitűnő. Amerikai és nemzetközi specialitások (mexikói kütyük, fűszeres mókák, mintegy negyedórás felszolgálási idő) versenyeznek olyasmikkel, mint sztrapacska, marhapörkölt, vagyis a hétköznapi, itthon megszokott kaják.

Sörből van tizennégy féle, 350 Ft-tól indul, ebben a kategóriában lehet Gösser-t és Stella Artois-t lecsorgatni a torkunkon. Ülhetünk a pult elé a bárszékekre is, de ezt nem ajánlom, hacsak az asszony otthon nem fogtechnikus (mert mindenki ott járkál el a WC-re, az ajtóhoz, és állandó veszélynek van kitéve a sörözgető vendég könyöke.).

Röviditalok, koktélok, és egy nagy csomó bor is kínálgatja magát, itt bárki megtalálhatja a magának megfelelő italneműt.

Belépő a programokra általában nincs, ami nagyon jó dolog, viszont asztalt célszerű előre foglaltatni, vagy pedig álldogállni kell.

Tárgyalások, randik, megnyugtatóan intellektuális koncertélmények nagyszerű helyszíne lehet a Fat Mo's, de ehhez el kell menni, és inni kell ezt-azt, egy-két fiatalabb csibét végigmustrálni, majd hajnalban egy non-stop élelmiszerboltban venni egy palack olaszrizlinget. Szigorúan 270 Ft-ért.

 

Fat Mo's Music Club

V. Nyári Pál utca 11.
Nyitva hétfőn, kedden, vasárnap 12-02-ig
Csütörtök, péntek, szombaton 12-04-ig.

Balogh Tibor


Kapcsolódó linkek:

Fat Mo's Music Club

2001. július 13.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster