Western szving - avagy táncikálás a kalapon

A texasi Fort Worth-ből, vagy legalábbis arról a környékről induló dzsesszes, háttérfutamokkal és hegedűvel tarkított sajátos zene aligha hasonlított ahhoz, amit szvingkirályok, Duke Ellington és Fletcher Henderson játszottak annak idején.

Mégiscsak volt azonban valamilyen kapocs a kettő között. E mûfajnak kezdetben ugyan nem volt neve, csupán tánczene volt azok számára, akik a dzsesszes négyes táncokat kedvelték. A korábban Aladdin Laddies néven futó tettrekész banda The Light Crush Doughboys-ra keresztelte át magát és bőszen nekikezdett a zeneegyveleg kotyvasztásához. Stílusuk később a Western Swing nevet kapta.

Bob Wills, a Doughboys frontembere és Milton Brown énekes útjai 1934-ben kettéváltak. (Wills létrehozta a Texas Playboys-t, Brown pedig a Musical Brownies-t). Mindkét banda két hegedûvel tetézte a hangzást, azonban Brown a szving eredetibb területeire evezett, amikor a kürtöt Bob Dunn elektromos gitárjátékával helyettesítette. Ettől kezdve a country zene alatt megingott a talaj. Milton Brown korai halálának ellenére a western szving uralta az ország középső és nyugati területeit. Wills sztárokkal teletûzdelt zenekara slágert slágerre halmozott és óriási tömegeket vonzott Texas és Oklahoma szerte. Manapság a rádióadók, a lemezkiadók és sokan mások is kissé idejemúltnak találják a western szvinget, míg néhány banda előszeretettel emlékezik meg erről a stílusról. Ilyen pl. az Asleep At The Wheel, a Dan Hicks And His Hot Licks, vagy a Comander Cody. Ezen felül country sztárok, mint Merle Haggard, Clint Black és George Strait rendszerint megfûszerezik legalább az egyik számukat egy csipet olyan “valamivel”, ami Bob Wills vagy a Tulsa’s Cain Ballroom királyainak sajátja volt egykoron.

 

Asleep At The Wheel

Ride With Bob

Ray Benson bandája több évig volt a Western Swing újjászületésének középpontjában. Ennél többet nem is nagyon tettek le az asztalra. A Texas Playboys zenéje előtti tiszteletüket róják le a fiúk többek közt a Dixie Chicks, Lee Ann Womack, Reba McEntire, Clint Black, Dwight Yoakham és Merle Haggard segítségével. Utóbbi az egykori Wills hegedûssel, Johnny Gimble-vel állt össze az ihletett St. Louis Blues erejéig. Plussz ne feledkezzünk meg Willie Nelsonról sem, aki édeskésen dünnyögi fülünkbe a mézes-mázas Charm Going Partyt.

 

Merle Haggard

A Tribute To The Best Damn Fiddle Player In The World

Ez az album egy szívből jövö tisztelgés Bob Wills emlékének. A felvételeket 1970-ben rögzítették. A lemezen Wills egykori bandájának tagjai, Alex Brashear (trombita), Tiny Moore (mandolin) és Eldon Shamblin (gitár) szerepelnek Bob testvérével, Johnnie Lee Wills bendzsós kíséretével egyetemben. Haggard még énekelt Wills és a Texas Playboys 1973-as, utolsó albumján. Ekkor történt, hogy a legendás hírû bandavezér már az összejövetel első napján a földre rogyott és kómába esett, mely állapot egészen haláláig, 1975-ig tartott.

 

Bob Wills

Columbia Historic Edition

Enyhén bosszantó jelenség volt. Tény, hogy elsőrangû hegedûjétákával a legjobb western szvingzenét képviselte, azonban az énekbe és a zenébe való folytonos interferálásai, “aah-haaa!” kiáltásai és különféle kommentárjai ma már igencsak fárasztóan hatnak a hallgatóságra. Akár így is van, ezek a dolgok rávilágítanak arra, hogy miért is volt Wills és bandája a ‘40-es évek dicső napjainak legünnepeltebb zenekara. Tommy Duncan egy igen attraktív és erősen romantikus énekes, a Playboys zenészeinek felállása pedig egyszerûen remek volt, a fiúk bármikor készen voltak, hogy a Cowboy Stomphoz hasonlóan dzsezzkórust játsszanak.

 

Various

Doughboys, Playboys And Cowboys

Olcsó, ízléses csomagolású 4 CD-ből álló szett (a lemezek egyesével is megvásárolhatóak), melyen a western szving 99 jeles képviselőjének zenéje hallható az 1932 és 1947 közötti időszakból. Történelmi dokumentum lévén elég nehéz a nyomdokaiba lépni. Manapság az olyanok, mint a The Fort Worth Doughboys, Brown Musical Brownies-ja, vagy Bill Boyd Cowboy Ramblers-je kicsit elavultnak tûnnek. Azonban a Hank Penny Wildcat Mamájának és Johnny Tyler Oakie Boogie-jának zenéjéből összeállított boogie válogatás pontosan azt példázza, hogyan csapott át a szving a korai rockzene hangzásvilágába.

 

Milton Brown & His Musical Brownies

1934

A teljes Bluebird felvételek gyûjteménye, mely még Bob Wills lemezeinél is kelendőbb volt Texasban. Az időnként elég sötét hangzást a Joe Turner Blues-hoz, illetve a Garbage Man Blues-hoz hasonló hangszerelés okozta, illetve maga Brown is elénekelt egy kórusdalt, de sajnos rossz hangnemben! Máig is vitatkoznak azon, hogy vajon igazán hatásos lett volna ez a muzsika. Sajnos Milton egyik éjszaka új kocsiját akarta vezetni, amikor is egy távírópózna köré csavarodott mintegy 90 mérföldes sebességgel. A balesetben ő és egy Katherine Prehoditch nevû énekesnő életüket vesztették. Így ért véget a 32 éves Milton földi pályafutása. A temetésen több mint 3500 rajongó vett részt.

 

Spade Cooley

King Of Western Swing

Spade-nek minden bejött. Egy csodálatos zenekar, ami volt, hogy 35 tagot számlált, saját TV show és valamiféle filmes karrier. Azonban a You Clobbered Me (Alaposan elvertél) címû száma próféciaként teljesült be az életben, amikor is a zenész alaposan elverte, majd megölte nejét a lánya jelenlétében. A tárgyaláson életfogytiglani börtönbüntetéssel súlytották. 1969 novemberében, kilenc év vacaville-i tartózkodás után önkéntesen jelentkezett, hogy egy börtöntiszt jótékonysági partyján játsszon. A szünetben azonban Spade összecsuklott és meghalt.

 

Bill Boyd And His Cowboy Ramblers

1934-47

Nem, nem. Ez nem az a Bill Boyd, aki a Hopalong Cassidy-t játszotta, ez egy teljesen más szvingelő cowboy. Ez a hapsi San Antonion kívül tevékenykedett és 16 év leforgása alatt mintegy 200 oldalnyi felvételt rögzített. A legöbb western swing bandához hasonlóan a Cowboy Ramblers is bőséges újdonsággal szolgált. Az, hogy a lemezen szerepel W. C. Handy Beale Street Blues-a és Boyd Blues-a - ami a New Orleans Rhythm Kings Farewell Blues-ába folyik át – megmutatja nekünk, hogy hol rejtőznek szívük szériagyártásra alkalmatlan darabkái.

 

Tommy Duncan

Beneath A Neon Star In A Honky Tonk

A lágy hangú Duncan évekig Bob Wills társaságában énekelt. Az anyag arról tesz tanúbizonyságot, hogy a sztár szólókarrierje során se veszített semmit a vonzerejéből. Bandája gyakorta a legjobb dzsezzt nyomta, Lee Cohran virtuóz trombitajátékával az élen. A zenész brummogó kürtjátéka díszíti egyébként a Hound Dog 1953-as előadását is.

 

Commander Cody And His Lost Planet Airmen

Live In The Ozone

Bár Cody zenéjét meglehetősen nehéz kategorizálni, a boogie, a rock és a honky tonk egyaránt szerepel a banda zûrös zenei palettáján. Azonban elmondhatjuk, hogy a western swing az alapokat szolgáltatta az együttes számára. Az olcsó album szolidan billenti fenéken olyan kedvenceket, mint a Four or Five Times, vagy a Take Me Back To Tulsa About The South. Főszerepben a hegedû, a Wills tradíció fényében. Nem is lehet kétséges, hogy honnan jön ez a George Frayne gyerek.

 

Alvin Crow And The Pleasant Valley Boys

High Riding

A High Riding 1977-ben, a western szving megújhodásának legnívósabb szereplői közül emelkedett ki. Akár a mûfaj egyéb képviselőjét, ezt is nehéz megtalálni manapság. A producer az a Tommy Allsup, aki annak idején Bob Wills, az Asleep At The Wheel és Hank Thompson számait irányítgatta. A jelen hanganyag kitûnően van rögzítve és valamennyi az eredeti Texas Playboys-ból is hallható. Eredetisége ne képezi vita tárgyát. Ahogyan az akkor 27 éves Crow otthona sem, a Texasról szóló dalok eluralkodásárra is kell hogy legyen magyarázat.

 

Még több aah-haaa!

Jelenleg is hozzájuthatunk néhány egyéni western szving előadó CD-jéhez. Bár egy kiadó kizárólag kazettákon forgalmazza ezt a zenét, érdemes azért utánajárni a számos előadók zenéjéből összeállított multi válogatásoknak, ld. Woodchips & Heartbreakers (Zircon), a 2 CD-ből álló Western Swing-Texas 1928-1944 (Fremeaux), a Swing West Vol.3 (Razor & Tie) és a Country Swing Time (ABM). Itt jegyezzük meg, hogy nagyobb kiadók részéről érdektelenség tapasztalható e téren.

2001. április 16.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster