Doo wop - avagy énekesmadarak az utcasarokról

Régebben, mondjuk úgy 1992 táján a doo wopról azt írták, hogy ez a "rock’n’roll elfelejtett harmada". Azonban az '50-es és '60-as években egy meglepően nagy érdeklődési hullám csapott fel bizonyos énekesbandák körében.

A doo wop stílus a háború utáni nagyobb énekesbandák egyvelegéből született. A The Ravens és a The Ink Spots dzsezzes, popos stílusa és az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő R&B énekesbandák, mint a The Clovers és a The Drifters sajátos hangzásvilága olvadt össze. Az ‘50-es évek egyik kiemelkedő bandája volt a The Orioles, akik Sonny Til édes tenorjával kísért balladák és hot jazz keverékét játszottak, azonban a hangzásokat elkülönítették egymástól. A basszus szintén el volt szeparálva, hogy ezáltal jobban hangsúlyozza és kísérje a dallamot.

Az '55-'59 közti klasszikus doo wop-korszakban Amerika-szerte szinte gombamód nőttek ki a földből az újabb és újabb csapatok, hogy a nap tini szenzációvá váljanak. Az énekesek azonban nyersnek és faragatlannak tűntek a kifinomult és jóval professzionálisabb elődeikhez viszonyítva. A szöveg, a hangszerelés és a dallam igen egyszerű maradt, míg humoros és értelmetlen intro-szótagok váltak egyre népszerűbbé, ahogyan a műfaj egyre a pop felé kacsingatott. A The Rays, a The Cleftones, a The Monotones vagy a The Five Satin listás számai nőcsalogató csapatok alapítására sarkallták a kölyköket.

Egy újjáéledési folyamat következtében a The Flamingos 1969-es I Only Have Eyes For You-ja, vagy a The Marcels Blue Moon-ja nyomán fehér, New York-i fiúk jóvoltából további slágerek születtek. Hogy Ki Helyezte El A Bombát? Ezek a srácok voltak…

 

Various

Randall Lee Rose’s Doo Wop Shop

Ez a harminc felvételből álló válogatás a klasszikus időszak dalainak gyűjteménye olyan előadók tolmácsolásában, mint a The Penguins, a The Cadets, vagy a The Eternal. Az albumon mindezek mellett a The Capris, a The Earls és a Randy & The Rainbows által újra életrekeltett dalok is szerepelnek. A nyitó dal nem más, mint a Dion And The Belmonts 1958-as biggie, I Wonder Why című száma, melynek intrója tehető felelőssé azért, hogy sokakat azonmód magával ragadott a doo wop-őrület. A női oldal is nagyon jól képviselteti magát, de az egész lemez éppen olyan jó kóstoló, amilyennek elképzeled.

 

Various

A Whiter Shade Of Doo Wap

Az ‘50-es és ‘60-as évek derekán egyre több olyan fehér, leggyakrabban olasz-amerikai bandák formálódtak, melyek egy pop doo wap stílust igyekeztek kifejleszteni. Dion nyomát követve a legtöbb újítást a népszerű, ún. "családi" dalokkal hozták. Ezek közül is a legjobbakat találhatjuk a 25 dalból álló jelen gyűjteményben: pl. a The Elegants Little Star c. dalát, a Barbara Ann-t a The Regents-től, vagy a The Devotions wacky Rip Van Winkle c. dalát és a The Tokens-t is. A populárisabb dalok közül nélkülözhetetlen az Over The Rainbow és az A Sunday Kind Of Love.

 

The Marcels

The Complete Colpix Sessions

(2-CD)

Annak ellenére, hogy a többi zenekarhoz képest a The Marcels elég későn lépett a színre, minden valószínűség szerint ez volt a legismertebb doo wop-banda az összes többi közül. A Blue Moon c. világhírű slágerüket pedig minden szégyenérzet nélkül alaposan kihasználták. A Cornelius Harp esetében klasszikus színnel dúsított énekhang csodásan vezette a dalt. Fred Johnson basszus intrói és közbeszólásai pedig követendő mintául szolgáltak sokak számára.

 

Various

Shoo Be Doo Be Doo Wop

Ez a gyűjtemény leginkább a klasszikus ‘50-es évek derekának termésére koncentrál. Azon belül is a kisebb, független kiadók által felkarolt bandákra. Az ‘59-es The Medallions Buick volt a legelső "kocsi dalok" egyike, míg a The Cadets Stranded In The Jungle című dala azt a fajta humort képviseli, mely sok egyéb doo wop dalban erősen jelen van. A lassú balladákon és tempósabb számokon át a kora ‘60-as évek újraélesztett slágereinek felületes gyűjteményéig ez a gyűjtemény egy rövidke bemutatója a doo wop-nak és Ace nagy, a műfajról szóló katalógusának.

 

The Earls

Remember Then-The Best Of The Earls

Ezt a címet az album a sokak szerint utolsó doo wop sláger nyomán kapta, amúgy pedig a sztori utolsó fázisait tárja elénk. A négytagú bronxi banda szólistáit és bassz énekeseit tolta előtérbe.. Bár elkerülték az értelmetlen szótagok előfordulását, a Remember Then intrója és a Never Cry Cry Cry minden apró részlete is épp olyan olyan felejthetetlen, mint a The Marcels. A pályát későn kezdve anyaguk a Mann&Weill Brill Building dalait és az Our Day Will Comes-hoz hasonló, lágyabb slágereket is magába foglalt.

 

Various

You’re Only Young Twice-The Ambient Sound

Az ’50-es és ‘60-as évek műfajainak általános betegsége volt, hogy újra fölvették az eredeti előadók dalait. Nos, ez a mostani is egy ilyen album, ami olyan jól sikerült, hogy az eredeti 1981/82-es vinil albumot már nagyon sokan keresik. A The Blue Emotions, a The Capris, a The Harptones, a The Jive Five, vagy a Randy & The Rainbows és a The Mystics még javában énekelt, amikor az új albumok kiadásának ötlete felvetődött. Az eredeti felvételek technikáját követve páratlan eredményt sikerült elérni. Íme a legjobb számok.

 

Various

The Doo Wop Box 2

A három részből álló 4 CD-s gyűjtemény második kiadása széles áttekintést nyújt a doo wop 1951 és 1963 közötti különféle korszakjairól. Minden egyes lemezen jól ismert dalok egyvelegét és ritkaságokat talál a hallgató. A szövegekkel tarkított, igényes kivitelezésű borítóval rendelkezó 101 dalt tartalmazó kollekció egy gyűjtő álmát testesíti meg. Elődje az 1948 és 1987-es, egy kissé nagyobb időszakot ölel föl. Azonban mindkét album ára egy nagyobb jövedelemmel rendelkező gyűjtő pénztárcájához lett méretezve. A csodálatos fotókon pedig megcsodálhatjuk az ízléses zakókat, melyek a múlt idők megidézésének elmaradhatatlan kellékei.

 

The Belmonts

Cigars, Acapella, Candy

Miután a ‘60-as évek elején a fiúk kiváltak a Dionból, a The Belmonts minden erejével azon igyekezett, hogy újra megteremtse azt a varázslatos atmoszférát, amit Mr DiMucci oldalán magukénak mondhattak. Mindhárman remek énekesek voltak, akik számos stílusban csillogtatták ktehetségüket anélkül, hogy doo wop gyökerüktől végleg elszakadtak volna. Az 1972-e salbumon a The Belmonts saját slágereit egyéb dalokkal együtt szerepeltette, pl. a Loving You Is Sweeter Than Ever, vagy a Da Doo Ron Ron társaságában. A He’s So Fine részleteivel tarkított My Sweet Lord pedig egy olyan keverék lett, amely számos nagyszerűnek mondható doo wop slágert lepipál.

 

The Jive 5

Our True Story

Sportrajongók talán vitatkoznának az egyéni bandák érdemein. Azonban a szólista Eugene Pitt és a bassz énekes, Norman Johnson vezényletével működő The Jive 5 érdemeit nem lehet elvitatni. Az ének emelt a dalokon és amit még elmondhatunk róluk, az annyi, hogy sok kortársukkal ellentétben saját számokat énekeltek. A My True Story nagyon nagy siker volt 1961-ben és a banda még a ‘80-as évek végéig talpon maradt különböző felállásokban, miközben a ‘60-as éveket hozták vissza az I’m A Happy Man című dalukkal.

 

Shep & The Limelites

Daddy’s Home To Stay

(2-CD)

Sztorizós dalaival Shep Sheppard volt a doo wop Smokey Robinsonja. Dolgozott a The Heartbeats-el, slágert gyártott az A Thousand Miles Away-el, majd csatlakozott a The Limelites bandájához. A Daddy’s Home csak elindítója volt azon dalok sorozatának, melyekkel az irigyelt sajátos, három tagú zenekar új irányba terelte a stílust. Később a fiúk líraira vették a formát, amivel megteremtették a doo wop szappanoperát.

 

Még több ramma lama

A The Flamingos (Westside), a The Penguins és a The Cadets/Jacks (Ace) féle kollekciókhoz hasonlóan vannak egyéb elérhető válogatások, melyek az Ace, a Sequel és a Westside gondozásában láttak napvilágot. Az MFP egy olcsón megszerezhető Frankie Lymon & The Teenagers válogatást bocsájtott a piacra. Ezen kívül a Doo Wop Desirables is egy ritkaságokból és gyorsabb dalokból álló gyűjtemény, mely egy kisebb kiadó gondozásában jelent meg. Amerikában a Del-Fi és a Crystal Ball az, ami eredeti és újabb doo wop zenékkel foglalkozik.

2001. május 10.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster