Szaklexikon

Magyarázó szótár - a pop - rockvilág közismert, nemzetközi szakszavaihoz, ABC sorrendben.  

A and R menedzser: Az Artist and Repertoire menedzser rövidítése. A hanglemezkiadóknál azon részlegek munkatársait nevezik így, akik ifjú tehetségek felfedezésével és szerződtetésével foglalkoznak. Ezek a szakemberek gyakorta összehangolt munkával képesek új trendek kialakítására. Legtöbb világsztár az ő közreműködésükkel indult el a pályáján.

A capella: a klasszikus zenei terminológiából átvett fogalom, amely kisérőhangszer nélküli éneklésre vonatkozik. Az a capella a popban előszőr a "Doo-Wop" előadók megjelenésével vált ismertté. Napjainkban kiváló képviselője a King's Singers vagy itthon a Cotton Club Singers. "Tátika" együttesek gyakorta próbálják a capella bizonyítani az énektudásukat.

Acid House: Egy, a Chicago-House-on alapuló stílus. A nyolcvanas évek közepén jött létre basszus és dob alapokon, TR 808 komputer közreműködésével.

Acid Jazz: Inkább marketing, mint zenei fogalom, amely mögött nem húzódik meg jól körülírható zenei irány. 1987 táján került az elnevezés forgalomba, amikor minden acidként volt ismert, így a dzsessz is. Acid House néven később a londoni funk-jazz előadókat emlegették. Korai képviselői: Incognito vagy K-Creative.

Acid Rock: 1966-67-ben a flower-power idején, az akkori garázs-rock zenekarok gyűjtőneve, amely utalt a zenével párhuzamosan terjedő, kábítószerekhez kapcsolódó szubkulturára is. A psychedelikus rocktól abban különbözik, hogy képviselői kevesebb hangsúlyt helyeztek a produkció "eladására", stilizálására. Az acid-hatások ezzel szemben a hangszeresek játékában - például a se vége, se hossza gitárszólókban - nyilvánultak meg. Ismert képviselője volt a Grateful Dead.

Ad-libs: latinul - tetszés szerint. Arra vonatkozik, amikor az előadó elszakadva az ismert dal vagy zenei strukturától, hirtelen ötlettől vezérelve spontán és koordinálatlanul kezd játszani vagy énekelni.

Airplay: Napjainkban rádiós közreműködés nélkül már nem lehet felkerülni a kislemezlistára. Az "éteri" közreműködés ha nem is garanciája, de elengedhetetlen feltétele a sikernek.

Ambient: Brian Eno műhelyének egyik találmánya. Hasonlóképpen elvarázsolt, mint a new age, de sokkal intellektuálisabb tartalmakkal.

Ambient House: Hasonló az előbbihez, de nem a koncerttermekben és stúdiókban, hanem a klubokban. A DJ-k kissé visszavesznek a tempóból, s máris szól az ambient house.. A pophoz szokott füleknek azonban ez a zene is úgy hangzik, mint egy Kalacsnyikov-sorozat.

Analog: A digitális ellentetje. Elavult felvételi technikára vonatkozik, például amikor magnetofonszalagra rögzítjük a zenét.

AOR : Adult Orientated Rock, azaz felnőtteknek szóló rockzene. Elsősorban felnőtt hallgatóságra koncentráló rádióadókkal kapcsolatban szokták használni a fogalmat, amelyek Eagles, Abba vagy Toto felvételeket játszanak, s hallgatóik egy Foreigner-újrakezdést tartanak az év szenzációjának.

 

Backbeat: Az a ritmus, amelyhez mindenki igazodik. Általában a dobos gondoskodik róla a basszusdob segítségével.

Backing Vocals: Általában két vagy három csinibaba, akiknek az a feladata, hogy a látványra is, hangra is gyenge énekesről eltereljék a figyelmet.

Backline: A színpadon a zenekar mögött helyet foglaló erősítőtornyok - ezek segítségével szabadulnak meg a fiúk sörük habjától.

Backstage: A színpad legszentebb helye, ahol sztárok és csillagocskák ismerkedhetnek egymással közelebbről. Ennél már csak egy jobb van: "Belépő az egész területre".

Backward Masking: Ördögi üzenet, amelyet visszafelé fölvéve dolgoznak bele a számba. Például: a Beatles "Abbey Road"c. lemezén ("Paaauul issss döeaddd .").

Beatbox: A hip-hop egyik fő kelléke; sokkal fontosabb mint a baseball -sapka vagy a kapucnis pulcsi: előre beprogramozott ütemek és loop-ok jönnek belőle.

Bluebeat: reggae stílus, egyenesen a Ska és a Rocksteady között elterülő senkiföldjéről.

Bluegrass: egyfajta country stílus kifinomult banjo- és gitártechnikával, melynek játéka közben a zenész finom körmeit páncélszerű acélkarmok védik. Például: Bill Monroe és The Scruggs.

Boho: a "Bohemian" rövidítése. Semmi köze ahhoz a bizonyos "Rhapsody"-hoz, hanem olyan neo-beateseket takar, mint Tom Waits, Joni Mitchell és Ricky Lee Jones.

Boogie: rock - ritmus, amely a 40-es évek jazz-zongora-stílusából, a boogie-woogie-ból (ahol a jobb kéz blues figurákat játszik, míg a bal szabályos ritmusról gondoskodik) származtatható. A gitárosok a "Boogie" szó hallatán egyből Lynyrd Skynyrd- ill. ZZ Top-ritmusokra gondolnak.

Bio: a "biography" rövidítése. Lemezinformációként minden albumnál újraírják. Kezdő újságírók kedvenc információforrása.

BPM: a "Basis Per Minute" (=percenkénti alap) rövidítése, ami a hip-hop, a house és a techno mértékegysége. Minél magasabb, annál jobban emlékeztet a zene egy gépfegyver kattogására.

Bridge: a dal azon része, amely a refrént és a versszakot összeköti. Előszeretettel írják mollban. Mintapéldányokat találhatunk minden egyes Meat Loaf számban - méghozzá mindig akkor, amikor a háttérénekesnők úgy kezdenek énekelni, mint valami angyalkórus.

 

Canceln: 1. Lemondani egy koncertet vagy egy teljes turnét (többnyire akkor, amikor a Kisstadionba csak 356 jegyet adnak el. Vagy mert a basszusgitárosnak a hüvelykujjába haraptak - mint az R.E.M. esetében, 1989-ben). 2. Kirúgni egy zenészt (többnyire "zenei nézeteltérések" miatt - olyan indok, amely főleg akkor nagyon meggyőző, amikor az illető első szólólemeze megtévesztésig hasonlít az ex-zenekar zenéjére).

Catering: az ételről való gondoskodás a turné során. A majonézes sült krumplitól egészen a homárig - attól függően, hogy hány pólót ad el a zenekar.

Cajun: fehér tánczene Luisianá-ból, amely a feketék Zydeco-jával párhuzamosan fejlődött ki. A szövegek egy, az átlag amerikai számára érthetetlen, francia-kreol halandzsanyelven íródtak, és többnyire aligátorok szerelmi bánatáról valamint berozsdásodott gőzhajó-lapátokról szólnak. Főbb hangszerei a hegedű és az akkordeon. Jeles képviselői: Buckwheat Zydeco.

Chill Out: egy kis lazítás a táncparketten: a ritmus szinte megállásig csökken, hogy a táncoló közönség az Ambient House és más lassú ütemek alatt kifújhassa magát. Szükség esetén párnák kerülnek a földre.

Clicktrack: elektromos metronóm, amelyet a dobos a fülhallgatóján keresztül hall, hogy a felvételnél ne rontsa el az ütemet.

Club Mix: egy szám táncparkettbarát változata; általában maxi-verzió, kifinomított basszus- és dobrészekkel. Az eredeti szám háromszorosára nyúlik, és leginkább egy órák óta rágott rágógumihoz lehetne hasonlítani. Ez a hosszúság azért szükséges, hogy végre a DJ is elmehessen WC-re.

Cock Rock: nyers rock, többé-kevésbé nyálas szövegekkel. Nem a tyúkokról, hanem a kakasokról szól. Mint például a régi Aerosmith.

Coctail Jazz: Az, ami az amerikai hotelekben koccintás és szökőkút-csobogás között hallható. Vagy langusztaevés közben. Nem túl tolakodó, de általában jó jazz-zongoristák játsszák, akiknek pénzre van szükségük, és akik utána otthon Living Colourt és Helmetet hallgatnak.

Cover: lemezborító. Általában következtetni lehet belőle a lemezen található zenére. A metál együttesek szeretik rajta a képregény-szörnyeket, akik éppen meztelen, megkötözött modelleket korbácsolnak; Indie bandák jobban kedvelik a színes kollázsokat, amelyeknél nem lehet tudni, merre van a föl meg a le. A szupersztároknak nincs kedvencük ("White Album" / "Black Album"). A CD-korban majdnem minden feleslegessé vált. A "cover" egyébként a folyóirat címlapját is jelenti.

Cowpunk: a country és a punk keveréke. Állítólag a londoni Camden Town metrómegállóból származik.

Crossover: amikor Nigel Kennedy egy Johnny Cash-dalt vesz föl, vagy a Marsalis fivérek egy Lehár operettet próbálnak elénekelni. A fogalmat azonban leggyakrabban akkor használják, amikor egy kis rétegnek játszó zenész belefolyik a fővonal ízlésébe.

Cut up: a kifejezés a képzőművészetből ered, ahol egymástól idegen részek kollázsszerű összeállítását jelenti. Ugyanez a lényege a zenében is.

Cyberpunk: San Franciscóból származó számítógép-szubkultúra, melynek kedvenc zenészei Macintoshokon komponálnak, power-vitamin italokon élnek és napi 23 órát a "virtuális valóságban" töltenek, ahol a lézer és egy fűnyíró keverékéből hozzák létre a hangzásvilágukat. Úttörői: Frontline Assembly, Coil. Billy Idolnak viszont kb. annyi köze van a Cyberpunkhoz, mint a Borussia Mönchengladbachnak a világbajnokság végkifejletéhez.

 

Dancehall: népszerű reggae stílusirányzat, melynek üzenete nem a forradalmároknak, hanem a lábaknak íródott.

Death Metal: sötét Heavy Metal stílus. Floridai eredetű - az Egyesült Államok nyugdíjas-paradicsoma. Egyik jelentős képviselőjük egyik sora így hangzik: "The End The End The End" - mindez természetesen ordítva.

Deep House: a House x-edik variációja. Semmitmondó szövegek, soul-os, gospelszerű ének és egy újra meg újra fölcsendülő zongora-futam.

Demó kazetta: egy művész hangkazettája, melynek segítségével lemezszerződéshez juthat, vagy újabb alkotásait mutathatja be. A demók 99 százaléka valamelyik szemetesben landol, növelve ezzel a különleges hulladék-hegyet, hiszen a kazetták azokhoz a termékekhez tartoznak, amelyek még véletlenül sem viselnek magukon zöld pontot.

Designer drogok: olyan emberek készítik őket, akik kilencévesen kémiai készlettel és ködbombákkal kísérleteztek. Ha egy ilyen drog netán betiltásra kerül, akkor egy éjszaka alatt, hip-hop kicserélnek benne egy molekulácskát - és a hivatal már kezdheti is elölről. Felhasználási területek: általában a rave-partyk túléléséhez szükségesek.

Digitális: az analóg ellentéte. Neil Young utálja. Bővebb információ az elektromérnökök kézikönyvében.

Disco: a 70-es évek közkedvelt lüktető ritmusú zenei stílusa. Előnye az volt, hogy többé senki sem figyelt az énekre, így kevésbé elismert tehetségek is egy csapásra szupersztárokká nőhették ki magukat - még ha annak árán is (lásd a takarítónő Donna Summert), hogy a mikrofon előtt kellett önkielégítést végezniük.

Doo-Wop: a név abból a két szótagból származik, amelyet a háttérénekesek megállás nélkül hallatnak - ennek alapján lehetne az elnevezés "Waaa-Omm" vagy "Padumm-Baa" is. Általában négyszólamú darab, ami elég nehezen énekelhető. Az ötvenes évek színes bőrű tinédzserei kezdték a keleti parton, és a rock and rollal egyidőben volt közkedvelt. Zenekaraikat előszeretettel keresztelték el állatok és autók után. Pl.: A Spánielek vagy a The Escorts.

Dub: a 70-es évek elején, Lee "Scatch" Perry által kifejlesztett reggae forma, melyből hiányzik az ének, hogy helyet biztosítson egy hatalmas iramban kattogó kenyérpirítónak.

 

Egység: az a mágikus szám, ami sláger és bukás között különbséget tesz. Az összes eladott hanghordozó számát jelenti (angolul: "units"), tehát az összes CD, LP, MC, maxi, EP, MD és DCC mennyiségét.

Electro: a hip-hop egy eléggé letűnt formája a 80-as évekből, melyben a beatbox és a szintetizátor dominált. Például: Afrika Bambaata.

Engineer/hangmérnök/: "az" a férfi a fejhallgatókkal a stúdióban. A producer álmait váltja valóra - vagy nem.

EQ: az erősítő ("equalizer") rövidítése a stúdió-zsargon szerint. Bonyolult, gombos szerkezet, amelyekkel hangfrekvenciákat emelhet ki vagy nyomhat el az ember.

 

Fade Out: a legtöbb pop- és rock dal ezzel végződik. Tulajdonképpen egyszerűen fokozatosan elhalkul a zene. Rádióban nagyon bejön, de koncerten elég problémás, csupán néhány kivétel által gyakorolt megoldás.

Fairlight: ami a háziasszonyoknak a Moulinex, az a hangmérnököknek a Fairlight. A samplerek legjobbika, amely nemcsak samplerként működik, hanem tárol és visszajátszik. Időközben az AKAI is tudja mindezt, és csak az egytizedébe kerül.

Farfisa: a 60-as évek rockzenekarainak kedvenc orgonagyára volt. Vékonyabb a hangja a szintén legendás Hammond malacsivításánál (Megfigyelhetjük pl. John Lordnál).

Feedback: szó szerint visszacsatolás. A feedback akkor jelentkezik általában, amikor a mikrofon vagy a gitár (nem szándékosan persze) túlságosan közel kerül az erősítőkhöz. Ekkor ugyanis rezgések jönnek létre, amelyek fütyüléshez hasonló hanggá tevődnek össze, mindenki számára libabőrt okozva. Van aki szándékosan alkalmazza, pl.: Pete Townshend (ezért süket egyik fülére), Neil Young, Jimi Hendrix és a Velvet Underground.

Fill: két, három rövid hang vagy dob-ütés, amely egy a ritmusban vagy a dallamban található lyukat tölt ki.

Fretmelter (=húrolvasztó): fölismerhető kifejezés olyan gitárosoknál, mint Slash, aki milliókat érő ujjacskáit olyan addig húzogatja a húrokon, amíg nem izzanak.

Freestyle: hip-hop körökben megkülönböztető elnevezés. Előre megírt szövegek nélküli éneklést jelent; tehát improvizációt. A legtöbben meg sem mernek vele próbálkozni, ami talán jobb is. Az igazi hip-hopperek szerint az igazi hip-hopperek pedig csak freestyle-ban nyomják.

Funk: a feketék szlengjén angolul azt az izzadságszagot jelenti, amely szex közben érezhető. Az 50-es években egy jazz-formára értették; a 60-as években pedig a James Brown-féle, basszus-hangsúlyos, fekete dance-music elnevezése lett.

Fusion: jazz és rock elemek kombinációja. Alapelv: Minél jobb a zenész kézügyessége, annál unalmasabb.

Fuzz-Boksz: ezzel érte el annak idején Keith Richards a "Satisfaction" hangzását. A 60-as években hozzátartozott a rock-zenekarok alapfelszereléséhez. Finomabb kiadásai a "Booster" és az "Overdrive".

 

Gangsta-Rap: rap fajta, melynek szövegei bűnözők és rendőrgyilkosságok körül forognak. Ezért aztán hihetetlenül népszerű. Úttörője: Ice Cube.

Garázs-rock: eredetileg azt a 1017 amerikai rock együttest takarta, akik a 60-as évek közepén, a brit pop-invázió után léteztek, és gyakran nem jutottak tovább a garázsban tartott próbák színvonalánál. Mára ez persze divatossá vált.

Gig: kisebb koncert (angolul).

Glam Rock: a "glamour rock" rövidebb formája. Egy a 70-es évek elején virágzó stílust jelent, amely később meleg hangzása és még melegebb öltözködési stílusa miatt háttérbe szorult. Megszólaltatói igen androgén hatást nyújtottak. Pl.: T. Rex, The Sweet, Slade, David Bowie.

Glitter Rock: hasonló, csak itt tudatosan törekedtek a tinédzser arcra, és ez nem annyira kifinomult, mint a glam rock. Képviselő: Gary Glitter.

Gold: aranylemez, ami az USÁ-ban 500000 darab után jár. A platina dupla ennyi.

Gospel: a fekete templomi éneklésre alapozó énekirányzat. Mózesről, Jerikóról és természetesen az Úrról szól. A gospel-énekesnők ritkán nyomnak 120 kilónál kevesebbet. A soul leglényegesebb alkotóeleme és a legfontosabb ének-iskola.

Gótikus-rock: post-punk stílusirányzat fekete ruhákban és az élet halott dolgairól. Képviselői: Fields Of The Nephilim, Sisters Of Mercy.

Grammy: a pop Oscárja. Az amerikai zeneipar 6000 legkonzervatívabb képviselőjének szavazatai alapján osztják ki minden februárban, a legjelentéktelenebb kategóriákban. Még soha nem nyert Grammyt Chuck Berry vagy a Rolling Stones. Natalie Cole viszont majd' minden évben porondon van. Clapton pedig lassan már vaskereskedést nyithatna díjaiból.

Grindcore: death metal-örökös. Gyakori témája a megcsonkítás és az elrothadás. Előfordult már, hogy ilyen koncerten döglött patkányokat dobtak a közönségbe.

Groove: minden, ami egy zenei darabot pörgőssé tesz. A Dance korában szinte a legfőbb kritériummá vált.

Grounds: (=alapok) Egy szám alapját jelenti, amelyet legelőször vesznek fel - tehát lényegében a basszus, a dob és a gitár-riffek. Ground-jairól híres az AC/DC - igaz az ő számaik nem is állnak semmi másból .

Groupies: a rockban azokat a lányokat, nőket hívják így, akik szívesen osztják meg a társaságukat -ágyban, asztalnál - a zenészekkel.

Grunge: a Seattle-i nagy durranás. A rock és az indie - és az ennek megfelelő ruhák - keveréke. Egy időben ott voltak minden címlapon - a Vogue és az Elle később csatlakoztak. Képviselője: Nirvana és az összes többi seattle-i zenekar /Pearl Jam, Soundgarden/.

 

Hammond: amin a 60-as éa a 70-es években mindenki játszott. A billenlyűk dinoszaurusza olyan hangot hallat, mint egy visító anyakoca, egyébként pedig, hatalmas súlyának köszönhetően a roadok réme.

Hardcore: minden, ami fáj a fülnek. Csak azért veszik, mert egyébként eladhatatlan.

Harmonizing: olyan technika, amelynek segítségével a hangok magasságát változtatni lehet. Az ehhez szükséges eszköz neve: "Harmonizer", amellyel a 70-es évek vége óta az elrontott hangokat javították ki. Ma már mindenki énekelhet, aki jól néz ki.

Heavy Rotation: aki benne van, az már - majdnem - célba ért. Azt a két marék videóklipet és kislemezt jelenti, amelyet nap mint nap lejátszanak az MTV-n.

Hi-NRG: szójáték a "High Energy"-re. A disco folytatása, amelyet meleg-diszkókban és aerobic klubokban fejlesztettek ki. Ennek megfelelően kalóriafogyasztó.

Hip-hop: a jelen kor minden valószínűség szerint legjelentősebb zenei stílusa. A rap-től abban különbözik, hogy egy hip-hop lemezen nem kell feltétlenül rappelni. Egyébként utcazene New Yorkból, amely csak a graffitikkel és a breakkel együtt képezi az őt megalkotó - túlnyomóan fekete - generáció életérzését. A videókon általában, a rapperekhez hasonlóan kikötött cipőfűzőben és égő szemetesek körül táncolnak. Az elnevezés egy rímből származik: "To the hip hop, hippedy hop". Ilyen egyszerű a világ.

Hook: semmi köze a kapitányhoz. Azt a kis, könnyű dallamot nevezik így, amely szépen beleakad a kisagyba, és onnan soha többé el nem tudjuk távolítani.

Horn Section: (=fúvós szekció) legalább három fúvós - általában trombita, szaxofon és harsona -, amelyek arra kellenek, hogy a Rolling Stones vagy a többi megasztár még több alulfoglalkoztatott zenészt tudjon maga mögött a színpadon.

House: a szintetizátorra és sequenzerre alapozó tánczenék gyűjtőneve. Chicagóból ered, a 80-as évek közepéről. Azóta elterjedt és rengeteg ágra osztódott. Képviselői: mindenki, akinek sípja van, kivéve a futballbírókat.

Hype: az a felhajtás, ami egy lemez kiadása körül van. Többnyire ok nélkül.

 

Indie: tulajdonképpen a lemezkiadásban használt "independent record label" (független lemezkiadó) rövidítése, amely egy a nagy lemezcégekkel szembeni megnevezés. Eredetileg a fő vonaltól eltérő zenékre vonatkozott, de természetesen mára divattá vált. A pénz nagy úr .

Industrial: a 80-as évek rock-fajtája. Valódi, a fém-iparból származó zajokkal operál.

Interview: (=interjú) művész és újságíró találkozása általában valami drága étteremben, ahol a művész csak a lemezéről beszél, miközben az újságíró iszik és eszik (ebben a sorrendben).

 

Jam: előre nem tervezett közös zenélés.

Jump: a Rhythm and Blues egy irányzata. A 40-es években mindenekelőtt bulik kedvelt zenéje volt. Az ehhez passzoló táncot "Jive"-nak hívták.

 

Kickin' Ass: a "Fuck!" után a zenei világ leggyakrabban használt kifejezése.

Koncepciós album: ezerszer halálraítélt, ál-intellektuell hangjáték kezdőknek. Példák: "Tales From The Topographic Oceans", "The Wall", "Thick As A Brick". És természetesen a koncepció-mester, Pete Townshend új albuma.

Koreográfia: színpadi tánc. Ideális esetben a mozgás és a zene összhangja. Prince például mestere a milliméterpapíron megszerkesztett koreográfiáknak.

 

Laid back: szó szerint "lenyugodott", ami itt a dob ritmusára vonatkozik. Ez a kis lelassulás lazító hatást kölcsönöz a zenének. Vannak azonban dobosok, akik - nem rendeltetés- szerűen - egyszerűen akkor használják, amikor hibáznak.

Licensing: (=licencelés) a lemezipar egyik kifejezése. Ha a fölvételek valamely licenc alapján kerülnek forgalomba, akkor a lemezcég csak a dolog üzleti oldalával foglalkozik, és az olyan apróságok, mint a művésszel kötött szerződés vagy a művész érdekei hidegen hagyják.

Lick: egy rövid riff.

Line up: a zenekar tagjai.

Lip Syncing: az éneklés imitálásának művészete. Közben a zene jöhet CD-ről vagy számítógépről. Az olyan "énekesek", mint David Hasselhoff előszeretettel mozgatják így a szájukat a színpadon.

Loop: a hip-hop kedvelt játékszere. Néhány hang vagy zörej, amelyet egy disken tárolnak, egymás után végtelenszer kerül lejátszásra. Hipnotikus hatású.

Lovers Rock: reggae balladák a 70-es és a 80-as évekből. A rockhoz semmi köze. Úttörője: Gregory Isaacs.

 

Mariachi: Tradicionális mexikói lakodalmas zene trombitával és sok akusztikus gitárral. Herb Alpert "amerikanizálta".

Mastering: egy produkció stúdiófelvételének tulajdonképpeni utolsó lépése. Végeredménye egy "jobbat-már-tényleg-nem-tudunk" fölvétel: a "Master".

Második album-szindróma: Az embernek több tíz éve is van arra, hogy a bemutatkozó album dalait megírja - a lemezkiadó pedig már egy év után a másodikat akarja! Nehéz ügy. A jobbaknak sikerül, és akkor szembe kell nézniük a "Harmadik album-szindrómával".

MC: még egy mester. Eredeti jelentése "Master of Ceremony", azonban egy ideje a "Microphon Controller" rövidítése is. Mindkét kifejezés a rap-világból való, és művésznevek előtt használják, mint pl. MC Hammer. Nem összetévesztendő Paul McCartney "Mc"-jével, ami skót sajátosság, és ott a "c"-t ráadásul "k"-nak ejtjük.

Mellotron: bonyolult billentyűs sampler, melynek segítségével a korábban fölvett hangszereket billentyűkkel le lehet játszani. 1967-ben volt nagy szám; ma már alig hallani.

Merchandise: a rock and roll emléktárgy-eladása. A szuvenírek legfőbb jellemzője: szemérmetlenül drágák, mégis mindenki megveszi azt a pólót, amelyen egy mosás után már csak "epech M de" felirat látható.

MIDI: "Musical Instrument Digital Interface". Ezen csoda segítségével - plusz egy DIN-kábel - köthető össze egy stúdióban a sampler, a dobgép meg a többi.

Minimalist: (=minimalista) a fogalom a New York-i avantgárd világból ered. Egyszerű hitvallás: A kevesebb több. Szélsőséges esetben oda vezet, hogy egy 70 perces anyag egy-egy gongütésből áll az elején és a végén, közte pedig csend hallható.

Mix: a mixnél az egymás után fölvett "nyomok" (= "tracks") megfelelő arányba kerülnek.

Monitore: így nevezik azokat a színpadon található hangszórókat, amelyek a színpad felé üvöltenek. A zenészek egyetlen esélye, hogy az eluralkodott pokolról valami információt ők is szerezzenek.

Moog: dr. Robert Moog találmánya: az legeslegelső szintetizátor a 60-as évekből. Erős basszussal rendelkező "mini-moog"-ját újra elővették.

"Middle of the Road": Valamikor egy zenekar neve volt, mostanában inkább "sláger" jelentéssel bír.

 

Nashville: a country fellegvára Tennesse-ben található. Lakói újra meg újra megpróbálják bevenni a világot, eddig azonban sajnos minden siker nélkül. Garth Brooks-uk az USÁ-n kívül csak fejrázást kapott.

New Age: Meditatív hangulat-zene, állítólag terapeutikus tulajdonságokkal - ami a legtöbb esetben annyit jelent, hogy a hallgató annyira ellazul, hogy szép lassan elalszik zeneélvezet közben. Először a San Francisco környéki egészséges életmód-boltokban árulták, azután hódította meg a lemezkiadókat. Ma a különböző alternatív gyógy- és életmódok gyűjtőneve - az erdők muzsikájától kezdve a kínai acélgolyókig.

New Beat: elég heves európai techno-fajta. Mindenekelőtt belga diszkókban hallható. Érezhető rajta az Industrial és a Hi-NRG hatása.

New Country: (= új ország) természetesen nem létezik ilyen, de ha arról van szó, hogy olyan emberek, mint Garth Brooks és Billy Ray Cyrus jobban eladhatóvá váljanak, akkor a zeneipar igen kreatív nyelvújító tud lenni.

New Romantic: még egy reklámfogás. A megnevezés egy zenei irányzatra vonatkozik, amelyet a 80-as évek elején a Spandau Ballet szépségei testesítettek meg - a lényeg az volt, hogy a hajuk szépen álljon.

New Wave: ami a punk után jött. Tagadta elődje nihilizmusát, és visszahozta a popot. Például a Police.

No Wave: feltűnősködő art-punk mozgalom New York-ban a 70-es évek végén.

 

Off-beat: ellen-hangsúly - egy ritmus esetében tehát azok az egységek, amelyek nem hangsúlyosak. Jobb táncosok mindig az off-beatre mozognak, a többiek pedig észre sem veszik.

Opener: 1. Egy CD első száma, vagy 2. előzenekar. Amennyiben már ismert, akkor "Special Guest"-nek (= Különleges vendég) hívják. A legőszintébb elnevezés azonban talán a "Support Act" (= kísérő előadás), mert az egyetlen feladata, hogy a fő attrakcióra ráhangolja a közönséget. Ha ezt túlszárnyalná, leveszik a hangot. Tehát semmi esélye a nagy szereplésre.

Overdub: A kész felvételhez utólag hozzárakott javítások, tehát a tulajdonképpeni befejezés. Legtöbbször élő felvételeknél használják. Az olyan művészek, mint Zappa nem folyamodtak ilyen gyerekes megoldásokhoz.

 

PA: 1. Többnyire a "Public Address System" rövidítése, ami a mindazt jelenti, ami a közönséget egy hangrobbanás küszöbére kényszeríti: erősítők, hangszórók, stb. 2. "Personal Appearance" röviden, ami egyszerűen annyit jelent, hogy valamely híresség személyesen tűnik föl egy szórakozóhelyen.

Per Diems: (vagy "Pds") a latin kifejezés arra a pénzösszegre vonatkozik, amelyet a zenekar és a kísérő stáb tagjai naponta kézhez kapnak.

Phasing: az effektek ide-oda rohangálnak egyik hangszóróból a másikba, mialatt a zene kétségbeesetten próbál saját farkába harapni. Mintapéldányai: Hendrix: "Axis: Bold As Love" és Nirvana: "Rainbow Chaser".

Philly: a "Philadelphia Sound" rövidítése. Öblítő-szagú soul a 60-as évekből, amit a The O'Jays és a The Delfonics énekelt.

Plankspanker: agresszív Fretmelter. Érthető?

Plugger: az az ember, aki reggeltől estig rádió- és TV-producereket győzköd valamely tényleg-nagyon-szuper együttesről, lemezről, maxiról.

Pomp Rock: a rock kedvelt formája a 70-es években, amely klasszikus motívumokkal és teátrális előadásmóddal dicsekedhetett. Úttörői: Emerson, Lake and Palmer.

Portastudio: a normál stúdióhoz viszonyítva olyan, mint a laptop a PC-hez képest - minden egy kicsit kisebb, mégis nagyon alkalmas demó- készítésre.

Post-punk: minden, ami az alkalmazkodni képtelen, keményebb stílusú zenében a punk után jött, és azt legalább egy ici-picit idézte - még ha ez kizárólag a gitáros fülbevalóját jelenti is.

Power-pop: 1978 májusa és augusztusa között így nevezhetjük a punk akkori, szokatlanul dallamos változatát.

Pre-Sales: (="elő-eladások") tulajdonképpen még nem eladások, hanem csak előmegrendelések. Nagy büszkeség egy lemezkiadónak, ha egy sztárja már az előmegrendelések alapján aranylemezt kap.

Pre-Production: a fölvétel előtti ceremónia. Jelentheti a próbákat, a dalok újrahangszerelését.

Prog-Rock: a progresszív rock rövidítése - egy forma, ami a pszihedelikus rockból fejlődött ki.

Programming: (= programozás) addig dumálni a számítógépnek, amíg olyan hangokat nem produkál, amit szeretnénk.

Promo: újságíróknak osztott felvétel.

Promotion: többé - kevésbé sikeres próbálkozás arra nézve, hogy egy új lemezt a médiák vagy reklámok segítségével népszerűsítsenek.

Psychedelic: az, ami 1966 és 1968 között mindig akkor történt, amikor a zenészek LSD-t nyomtak. A dallam, a szövegek, a ruhák és a frizurák - mind egy kicsit furcsák.

Pub Rock: vissza a gyökerekhez! Kocsmázás, sörvedelés, pohár- és székdobálás.

Publishing: egy szerzemény jogai. Általában a szerző birtokában vannak, de e is adhatók (pl. Beatles vagy Michael Jackson).

Punk: eredetileg a 60-as évek amerikai garázs-rockját jelentette. Azután újjáéledt, hogy nevet adjon az összebiztostűzött irokézeknek és a kíséretükben hallható elhangolt gitároknak. Eleinte a királyi család, később minden más ellen is szólt.

Pontok: a Macintosh-használók kedvenc grafikai fogása. Így lesz a jelentéktelen Smudóból S.M.U.D.O., az emberek meg törhetik a fejüket, mi rejtőzik a név mögött.

 

Q - A: A "Question - Answer" (= kérdés - válasz) rövidítése. bevett interjú-forma, melynél az újságíró olyan elmés kérdéseket tesz föl, mint a "Hogyan készült a lemez?", a művész pedig így felel: "Mindent Istentől kapunk, nem?"

 

R&B: ha nincs hely, ezt is írhatjuk a Rhythm and Blues helyett.

Raga Rock: az acid rock egy fajtája. Gitárhangsúlyos zene szitár-betétekkel. A 60-as évek végén gyakrabban volt hallható - amióta Sri Chimnoy öregszik, kihalás veszélyezteti.

Raggamuffin: reggae-dancehall-fajta. Szövegileg tiszta férfidolog - melegek itt csak kigúnyolásra számíthatnak.

Rap: eredetileg a feketék beszélő éneklési módja. A hip-hop része.

Rasztafári: Egy a reggae-n belüli ideológiai mozgalom. A rasztafárik az afrikai államok egyesítésében hisznek ("Africa United"), és a fehér társadalmi rendben az abszolút gonoszt látják. A név egy etiópiai császár nevéből ered, akiben sokan Afrika egyesítőjét látták.

Rave: 14 - 17 évesek hatalmas bulija hatalmas helyeken (akár gyárcsarnokokban is) és a zene, amelyet ott hallhatunk.

Remaster: egy új "Master", amely többnyire a hangzás följavítására hivatott. Automatikusan megtörténik, ha analógból digitálisra változtatnak. A különbség azonban nem mindig észrevehető.

Remixing: Egy új mix elkészítése. Dance-maxiknál használatos, ahol főleg a dobot és a basszust emelik ki. Laikusok szemében csak az különbözteti meg a mixeket egymástól, hogy más a címük.

Retro-nuevo: régi dolog új csomagolásban, mint pl. a Spin Doctors vagy a Black Crowes.

Rhythm and Blues: fekete tánczene, amely a big-band korszak végén keletkezett. Nem jazz és nem gospel.

Rhythm Section: (= ritmusszekció) az, ami a régi szép időkben a dob, a basszus és a ritmus gitár volt együtt.

Riff: rövid akkord-sorozat. Általában egy nagy terpeszben álló gitáros játssza a koncerten.

Rockabilly: az R& B és a Hillbilly-Country keveréke. Elvis és Jerry Lee Lewis találta föl az 50-es években.

Rock Steady: lassúbb a Blue Beat-nél, és sokkal lassúbb a Ská-nál. Alton Ellis 60-as évekbeli slágeréről ("Get Ready To Rock Steady") kapta elnevezését.

Roots: (= Gyökerek) rasztafári-hatásos reggae. Szlogen: "Vissza a gyökerekhez!"

Running Order: a több mint három fellépővel rendelkező koncertek fellépési sorrendje. Percre pontos és soha senki nem tartja be.

 

Salsa: csípős paradicsomszósz és egyben az összes latin-amerikai zene gyűjtőneve, amelyet New York-ban játszanak.

Sampler: kis rész valaki más szerzeményéből, amelyet egy saját számban fölhasználnak. Disken tárolják és billentyűkkel hívják elő, rengeteg munkahelyet biztosítva ezzel ügyvédeknek.

Scat-Singing: jazz-éneklés, szabadon improvizálva. Tiszta szótag-zsonglőrködés.

Sequencer: a gép, melynek segítségével a számítógépen zenét lehet írni.

Session Man: kölcsönözhető zenész. Hatalmas összegekért hajlandó beállni az éppen betegeskedő gitáros helyére.

Setlist: az élő program sorrendjét tartalmazó cetli. Általában jól ragad a kontrollokra.

Shoegazer: (= "cipőbámuló") az Indie-rock egy fajtája, hosszú lélegzetű, neo-pszihedelikus és hangos gitárszólókkal. Azért kapta ezt a nevet, mert a szereplők általában a cipőjükre merednek a közönség helyett.

Showcase: a zeneipar belső embereinek fenntartva. Az olyan embereknek, mint te és én, nincs hozzá köze.

Ska: a reggae korai formája. Az 50-es évek végén keletkezett R& B és jamaikai zenei elemekből.

Skinsman: ütős.

Slamdance: polka, távolugrás és rugby keveréke. Hardcore és punk koncerteken látható.

Soca: a calypso és a soul vegyítve Trinidadból.

Soundcheck: koncerttermekből üvölt délután. Pusztán arra jó, hogy a zenekar tagjait kiverje az ágyból - akusztikailag úgyis minden teljesen más lesz estére.

Spagetti House: house ... na vajon honnan is?

Speed Metal: gyorssebességű metál.

Split: egy zenekar föloszlása. Oka az újra megalakítás is lehet. Csak hogy történjen már valami.

Stagehands: a segítők segítői; gyakran egy száraz zsömle IQ-jával.

Straight-edged: aki ilyen az a jobb gitár-játék érdekében lemond a drogokról, a cigiről és a húsról.

Swingbeat: a 80-as évek végének egyik fekete tánczenéje, amely a rap kemény ütemeit és a soul lágy dallamát összeköti. Például: Bobby Brown.

Syndrum: lépesméz-alakú dob-részek, amelyeket úgy használnak, mint a rendes dobokat, hangjuk viszont olyan, mint egy Gameboynak.

 

Techno: brutális house kemény, gyors ütemekkel. Hivatalosan Detroitban keletkezett, de a legnagyobb népszerűséget mégis Németországban és Belgiumban érte el.

Telepromoter: TV-képernyő az ének-kontroll mellett. Erről lehet dalszövegeket olvasni vagy a zenekar bemutatásakor a tagok nevét.

Tex-Mex: kísérő zene a mexikói kaja mellé. A texasi rock and rollt és a mexikói folklórt köti össze. Tequila mérgezéssel végződik. Jó példa: Los Lobos.

Thrash: a Speed Metáltól csupán lassúbb ritmusában különbözik. Punk-elemeket is használ.

Tight: "tight band" az az együttes, aki a hagyományok ellenére minden határidőt betart. Ez utoljára 1979-ben fordult elő valakivel. A "tight" szó vonatkozhat a hibátlan zenére is - szintén ritka.

Torch Singer: olyan énekesnők, akik patetikus és drámai előadásmódjukkal a papírzsebkendő-ipar kedvencei.

Track: (= nyom) a keverőpult azon lehetőségét jelenti, hogy a különböző hangszereket, szólamokat külön-külön vegye föl: minél több "track", annál több lehetőség.

Trad: a tradicionális rövidítése. Az a kategória, amikor mindenki tudja a dolog eredetét, és nyilvánvaló, hogy nem kell a szerzői jogokkal foglalkozni.

 

Unplugged: ainden, amit nem lehet konnektorba dugni.

Urban: többnyire az újságírók szerencsétlen próbálkozása, hogy a "fekete" szót valahogy körülírják.

 

Vari-Lights: számítógép által vezérelt, programozható fényszórók. Mindenhová követik az énekest, és egy vagyonba kerülnek.

Vogue: azon kívül, hogy egy női magazin címe, egy 80-as évekbeli táncstílus is, amelyben a táncos mozgása újra meg újra megáll, mintha megmerevedett volna.

 

White Noise (= fehér zaj) : a hang-spektrum legfelsőbb frekvenciái. Aki két rock-koncertnél többön vett részt, annak már nem kell vele törődni - úgysem hallja.

Wimpy: szó szerint: "lágyított". 100 listavezető közül 90 mindig ilyen.

World Music (= világzene): kerek a világ, és évezredek óta zenélnek rajta, a zeneipar azonban ezt furamód csupán néhány éve vette észre: Azóta a polinéz termékenységi énekeket, a pakisztáni meditációt és a tadzsik lakodalmast "világzene" címen adja el mindenhol.

 

YO!: ami rock-körökben a "Yeah!", az a hip-hop kultúrában a "Yo!"

 

Zydeco: a Cajun feketében. Lousiana-i származású, és többnyire szaxofonon és akkordeonon játsszák.

2001. augusztus 21.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster