Bluespapír II.

Az Első Magyar Blueskönyv osztatlan sikere és elismertsége után 1999-ben jelent meg szintén Fekete Kálmán tollából a Blues2, a második magyar gyűjteményes blueskönyv.

"Nálunk a blues nem elnyomott műfaj. Annál sokkal rosszabb: figyelmen kívül hagyott. Mint ha nem is létezne. Mármint az úgynevezett "szakma" részéről van magas ívből lecsinálva. Ez valahol jó is.

.megállapíthattam örömmel, hogy a . blues életben maradt . bármilyen sötét mélységbe taszíttattott a hazai élőzene, a közönség igénye mégis megmaradt."

Ezek a sorok Fekete Kálmán (aki civilben a PMD Blues Band billentyűse) előszavából idézett frázisok, mintegy meghatározandó eme antologikus jellegű, gyűjteményes kötet hangulatát.

Ötszázhetven oldal, tiszta, hamisítatlan magyar blues fotókkal, grafikákkal és rengeteg adattal.

Mintegy hatvan oldalnyi, a határainkon túli bluest bemutatandó expozé után a Syrius-sztorival indul a magyar vonatkozású bemutatás, és nagyvonalakban a következőkkel folytatódik: Apák és Fiúk (a blues nagy öregjei és fiaik); Produceri Irodák, Fesztiválszervezők és Menedzserek; Dolgozatok (a blues témájában elkövetett írások, pamfletek - egészen kellemes és olvasható gyűjtemény);majd stílusirányzatok szerint zenakarok - zenészek bemutatása. Leginkább ezzel az utolsó fejezettel (ill. fejezetekkel) van gondom: Fekete Úr ugyanis egy kategóriába (Chicago blues) sorolja a következő zenekarokat: Muddy Shoes, Blues Bell, Rambling Blues Trió - a probléma csak annyi, hogy mindegyik csapat a hatalmas blues óceán egy-egy kis részét uralja, de mindegyik másik ilyen kis szeletet, mégpedig a következőket (és elnézést a szerzőtől, de kötelességemnek érzem ezt az apró helyesbítést eszközölni): Muddy Shoes - shuffle blues, Blues Bell - funky és R & B, Rambling Blues Trió - akusztikus és delta blues.

A könyv legvégén található az a kilenc oldal, amely majdnem a hátán viszi (a fotókon kívül) az egész anyagot: ez Nemes Nagy Péter magyar bluesmogul blues diszkográfiája; figyelemre méltó.

Mindezeken kívül az Első Blueskönyvnél összeszedettebb, némileg koncepciózusabb kötetről van szó, érezhető a szerző törekvése a tudatos és korrekt tájékoztatásra, valamint áthatja a blues végtelen szeretete.

Mindez szép és jó, de a cikk elején idézett bevezető elkeseredett hangneme és a hazai zenész szakma egyértelműen negatív vélelmezése egy csalódott, megfáradt emberre enged gondolni. Felmerül hát a kérdés: ez a magyar blues?

Végül, de nem utolsósorban megemlítendő, hogy a könyvhöz tartozik egy CD melléklet is, nyolc magyar előadó azonos számú darabjával. Jó ötletnek tartom, és követendő példának, csak a lemez formájával nem vagyok kibékülve: mivel promóciós reklámlemez, ezért ovális formára préselt, amelyet a régebbi típusú CD lejátszók és CD-ROM-ok nem ismernek föl. Szükség volt erre?

Fekete Kálmán: Blues2, kiadja a Gálos Nyomdász Kft., 1999

A könyv megrendelhető Interneten 3750 Ft-os áron.

Balogh Tibor

2001. március 26.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster