Sniffin' Glue: The Essential Punk Accessory

Mark Perry

Amikor Londonban 1976-ban az első Ramones-album megjelent, minden megváltozott: nemcsak a fiatalok külseje és életvitele, hanem az ido is fölgyorsult.

Az akkor 19 éves Mark Perry megírta első fanzine-ját egy régi gyerek írógéppel. A cím az egyik legjobb Ramones dalból való: "All Kids Want Something To Do" - Hát most megkapták. Perry mindig elutasította, hogy övé volt az első, de tagadhatatlan, hogy a "Sniffin' Glue" tökéletes nyomtatott másolata volt a Ramones-nak. A szerző pedig hirdetni kezdte az igét: "Árasszátok el a piacot a punk - írással!" Vakon hitt a "csináld magad" - etikában, és annak kreatív hatásában.A sztori második része sokkal bajosabb: a punk nemzeti botránnyá fejlődik és nemzetközi üggyé válik. Eltűnik belőle az ártatlanság. Perry pedig médiasztárrá nő, és saját lemezcéget alapít Mike Copeland-del "Step Forward" névvel. Összesen 12 SG - szám jelenik meg, ami 13 hónap brit punk történelmét fogja össze az összes hülyeségével és dicsőségével együtt. Mielőtt Perry elégetteti a 12. számot, s ezzel lezár egy korszakot, ha csak egy rövid időre is, sikerült kiegyezésre bírnia a művészetet a kereskedelemmel, az avantgarde esztétikát a szocreál politikával.

Kérdésünkre, hogy miért írta meg annak idején a Sniffin' Glue-t, azt felelte, hogy annyi magazin jelent meg akkor a punkról, hogy ő is meg akarta csinálni a sajátját. Ezt használta föl eszközül arra, hogy kiemelkedjen a háttérből, ahol addig csendesen meghúzódott. Az addig lenyelt gúnyolódások íratták vele.

Ezenkívül megtudhatjuk azt is, hogy nem igaz az a pletyka, miszerint utálta a Jam-et és a Clash-t, sőt, inkább szerette őket, csupán az zavarta, hogy behódoltak a sztárságnak, az "amerikai kapitalista konglomerátumoknak".

Mark Perry jelenleg két albumon is dolgozik: egy punk - pop és egy inkább avantgarde jellegűn. Olykor előadásokat tart és számos punk rendezvényen vesz részt. Saját punk bulit is tart a 100 Clubban "Complete Control" címmel.

A punkot egyébként kétélű kardként látja, mert politikailag szerinte nagyon pozitívnak indult, a közönség egy része viszont szörnyen képtelen volt fölfogni, mennyire fontos a stílus a rock and rollban. Az olyan emberek, mint Elvis vagy James Brown tudták csak valamennyire előrevinni, mert nekik igényük volt arra, hogy saját stílust alakítsanak ki.

2001. március 4.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster