SZIN-nel zár a nyár - A Cure és az Alphaville is jön a szegedi bulira!

Mára a legnagyobb nyári fesztiválok között a Szegedi Ifjúsági Napoknak (SZIN) is bérelt helye van, idén egy „nulladik” nappal bővülve, augusztus 24-28-között várja látogatóit a Tisza parti város Újszegedi Partfürdőjén. A közel 100 koncertet és egyéb kiegészítő programokat felsorakoztató nyárzáró fesztiválon már nemzetközi sztárokat is köszönthetünk. A napokban jelezte, hogy vállalja a szegedi bulit a ’80-as évek második felének egyik legnagyobb európai tinédzser-őrületéért felelős zenekara, a Cure és szintén a ’80-as évek egyik emblematikus popzenekara, az Alphaville.

A Szegedi Ifjúsági Napok a hazai fesztiválélet legnagyobb hagyományokkal rendelkező eseménye, 1967-től a rendszerváltásig a leghíresebb fesztivál volt Magyarországon. A több mint tíz éves szünet után 2003-ban újraéledt rendezvény tavaly már több mint 25.000 látogatót számlált, ezzel a hazai fesztiválok közt az egyik leglátogatottabb eseménnyé vált.

A ’80-as évek második felének egyik legnagyobb európai tinédzser-őrületéért felelős zenekar eredetileg Easy Cure néven alakult 1976-ban, mire azonban a három iskolatárs által életre hívott csapat 1979 februárjában megjelentette első kislemezét, az Albert Camus munkái által inspirált Killing An Arab-ot, már simán csak Cure-nak hívták őket. A néhány évvel később erős sminkjével és kócos frizurájával - a zenekar emblematikus figurájaként - magát igazi popsztárra kinövő gitáros-énekes, Robert Smith és barátai ebben az időszakban még főként depresszív hangulatú, erősen dark, goth dalokat játszottak, nem véletlen tehát, hogy a frontember egy ideig a hasonszőrű Siouxie and the Banshees-ben is pengetett. A Smith körül állandóan cserélődő (több ki, majd visszalépő zenészt is foglalkoztató) együttes hazájában első igazi kereskedelmi sikerét ’83 őszén érte el a Lovecats című, bohókás, bőgővel feldobott popdallal, míg a tengerentúlon egészen ’85-ig kellett várniuk, mikor is hatodik, Head On The Door című albumuk több száma is masszív sláger lett – elsősorban a kollégiumi rádióknak köszönhetően. A következő évben kiadott, addigi kislemezeket összegző Standing On A Beach révén aztán már igazi tömegek ismerték meg a kultikus státuszba emelkedő zenekar addigi pályájának legfontosabb állomásait, s a pozíciókat csak tovább erősítette a ’87-ben piacra dobott dupla album, az eklektikus Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me. A sikereit remek dalai mellett ötletdús, látványgazdag videoklipjeinek is köszönhető (és ekkortájt Magyarországra is eljutó) Cure a következő években igazi stadiontöltő attrakciónak számított és a csapat népszerűségét még az sem tudta kikezdeni, hogy a Smith-hez hasonlóan szintén alapítótag Lol Tolhurts kirúgása után (több évig húzódó) pert indított korábbi társai ellen. A mindig is kísérletező kedvéről híres csapat ebben a periódusban, (a sorlemezek mellett) előbb remix-válogatást jelentetett meg, majd koncertalbummal és –videóval örvendeztette meg rajongóit, akiknek a ’90-es években azért jóval kevesebb új matériával kellett már beérniük, mint egy évtizeddel korábban. A ’97-ben kiadott, a Standing On A Beach-et követő kislemezeket összegző Galore után többször is a Cure feloszlásáról szóltak a hírek, sőt, a ’99-ben napvilágot látott, a korai albumok mély, nyomott hangulatát idéző Bloodflowers után Robert Smith maga jelentette be: ez a zenekar utolsó közös turnéja. A rajongók nem kis örömére azóta, 2002-ben a Sziget Nagyszínpadán láthatta a hazai tábor, idén nyáron pedig a hazai SZIN-kavalkádba visznek egy kis feketét.

Szintén a SZIN felhozatalát erősíti az újromantikus szintipopban utazó Alphaville is. A 80-as években felnőtt korosztályoknak, a videodiszkón, nyugatnémet BRAVO-n és Poptarisznyán felnőtt nemzedékeknek talán nem is kell túl sokat mesélnünk, ám az ifjabbak (és talán az idősebbek) kedvéért mégis: az Alphaville a 80-as évek egyik emblematikus popzenekara. Az eredetileg háromtagú német zenekar 1984-ben Forever Young című albumával robbant be a könnyűzenei porondra, olyan máig is emlékezetes slágerekkel, mint a Forever Young, a Big In Japan vagy a Sounds Like A Melody. A zenekar később olyan, ugyancsak nagyszerű lemezeket készített el, mint az 1986-os Afternoons In Utopia vagy az 1994-es Prostitute. Az Alpaville napjainkban, több tagcsere és kiválás után, tulajdonképpen Marian Gold énekes kísérőzenészekkel kiegészült kvázi-szólóprojektje, mely a hírek szerint pillanatnyilag Lewis Carroll Alice Csodaországban című művének zenés adaptációján dolgozik. Ez az új Alphaville minden bizonnyal megidézi a SZIN színpadán az egykor volt csodát.

A magyar sort a hazai zenei élet krémje, többek között a Hooligans, a Kispál és a Borz, a Quimby, Kowlsky meg a Wega, Anima Sound System, Belga, Nyers, a neo, Hipercarma, Kistehén Tánczenekar erősíti, de fellép az ország több megyéjén átívelő SZIN tehetségkutató verseny élmezőnye is.

A zenei programok mellett SZINformatika Stage, Civil St®and, Horror Park, Esélyegyenlőségi Bázis, Xtreme Övezet, filmvetítés és sok egyéb program gazdagítja a Szegedi Ifjúsági Napok idei programját.

2005. június 2.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster