Hírek

A Kazaa, az internetes kalózkodás legismertebb "márkaneve" a bíróság döntése alapján illegális

Az IFPI üdvözli a Kazaa illegalitásáról született döntést, és felszólítja a fájlcserélő szolgáltatásokat, hogy váljanak legálissá.

A hanglemezkiadók nemzetközi szervezete, az IFPI szeptember elején üdvözölte a bíróság mérföldkőnek számító ítéletét, amely megállapítja, hogy az internetes P2P szolgáltatást nyújtó Kazaa illegális, és felszólítja a hasonló hálózatokat szerte a világon, hogy szüntessék be a jogsértést, ellenkező esetben jogi következményekkel kell számolniuk.

A döntés, amely mindössze 10 héttel azután született, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága is elmarasztalta a Grokster nevű fájlcserélő hálózatot, egy 18 hónapos jogi procedúra után született, és segít lefektetni a szabályokat az engedély nélküli P2P szolgáltatók újabb generációja számára is.

Az ausztrál szövetségi bíróság ítélete szerint a Kazaa - mostanáig a világ legnagyobb internetes kalózhálózata, átlagosan több mint 2,4 millió felhasználóval világszerte - egy illegális üzleti vállalkozás, amely felelős a szerzői jogok megsértéséért.

A döntés egy világméretű tendencia része, amely egyre egyértelműbbé teszi a szabályokat a zene interneten történő terjesztésével kapcsolatban. Az elmúlt hónapban egy koreai bírósági döntés is született, mely a Soribada nevű P2P szolgáltatót kötelezte az engedély nélküli fájlcserélés beszüntetésére a hálózatán.

Az IFPI elnök-vezérigazgatója, John Kennedy szerint: "Tíz héten belül három bíróság három különböző földrészen adott egy-egy hatalmas lökést a zeneipar és a technológiai cégek számára a legális online zeneipar megteremtése érdekében."

"A döntés megmutatja, hogy a Kazaa - a lopott szellemi termékek egyik legnagyobb hálózata és a nemzetközi kalózkodás legismertebb "márkaneve" - illegális. Ez egy mérföldkő az internetes kalózkodás elleni harcban szerte a világon. Ezenkívül egyben újabb figyelmeztetés a többi engedély nélküli fájlcserélő hálózat számára: most van itt az ideje a rendszer átalakítására és a legálissá válásra."

"Az is kiderül, hogy a Kazaa szándékosan megsértette a szerzői jogokat a saját üzleti haszna érdekében. A döntés új lendületet ad azoknak az embereknek és technológiai cégeknek is, amelyek azon dolgoznak, hogy a P2P szolgáltatás legitim üzleti modellé válhasson."

"A Kazaa-ügy világszerte jelentőséggel bír a zeneipar számára. A bíróságok már számos országban ítélték úgy, hogy a magánszemélyek által történő fájlcserélés illegális, és ennek következtében 14 ezer per zajlott az elmúlt hónapokban. Amint azt a Kazaa-, Grokster- és Soribada-ügyek is egyértelművé teszik, van egy újabb opciónk: további jogi lépések maguk ellen a törvénytelen szolgáltatók ellen."

További információk:

A bírósági ítélet teljes eredeti szövege megtekinthető a www.austlii.edu.au/au/cases/cth/federal_ct/2005/1242.html weboldalon.

A Kazaa mostanáig a legnagyobb illegális fájlcserélő hálózat volt: több száz millió zenei hangfelvétellel és több millió felhasználóval.

Tavaly jelentős emelkedést produkált a legális online piac. Több mint 180 millió hangfelvételt töltöttek le 2005 első felében, az előző év hasonló időszakában letöltött 57 millióhoz képest. Ma már több mint 350 legális online zenei oldal létezik világszerte - háromszor annyi, mint egy évvel korábban.

Az internetes kalózkodás, különösen az illegális fájlcserélés jelentős károkat okozott a nemzetközi zeneiparnak, jelentős tényező volt a CD-eladás visszaesésében, amely 2000 és 2004 között 21%-os csökkenést mutatott.

2005-ös becslések szerint 900 millió jogsértő zenei file található az engedély nélkük működő fájlcserélő hálozatokon.

A zeneipar 2003 szeptemberében kezdett jogi úton fellépni az illegális fájlcseréléssel szemben, és azóta 14227 eljárás indult 12 országban. Bírósági eljárások zajlanak Ausztriában, Dániában, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Írországban, Izlandon, Japánban, Németországban és Olaszországban. Több ezren fizettek már büntetést vagy kártérítést, átlagosan több mint 3000 euró értékben.

Július 27-én az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága régen várt döntést hozott a Grokster nevű P2P szolgáltató ellen, kijelentve, hogy a felhasználóik által elkövetett jogsértésekért jogi felelősséggel tartoznak az olyan szolgáltatások, amelyek aktívan elősegítik vagy támogatják a jogsértéseket. A döntés 9-0 arányban egyhangú volt.

Forrás: ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért)

2005. szeptember 15.

Több tízezer adathordozót foglaltak le Budapesten

Szeptember elején Budapest északi részén két magánszemély raktárából több tízezer illegális forgalmazásra szánt CD- és DVD-lemezt foglalt le a Vám- és Pénzügyőrség a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért szaktanácsadóinak közreműködésével.

Az adathordozók között - melyek után a szerzői jogi jogosultakat megillető ún. üres kazetta jogdíjat nem fizették meg - több ezer hamisítvány is akadt, amelyek károsíthatják a felhasználók számítógépeit is. Feltételezhető, hogy a lefoglalásra került mennyiség nagy része zene- és filmkalózok "másolóműhelyeibe" került volna.

Az üres adathordozók fekete kereskedelme több milliárd forintos bevételkiesést okoz az államnak. A kalóz kiadványok is ilyen hordozókra kerülnek, a zenészeknek, zeneszerzőknek és filmelőállítóknak okozott kár mértéke is milliárdokra tehető, továbbá a bevételkiesés miatt lényegesen kevesebb alkotás születhet meg, ezzel pedig a közönség lesz szegényebb.

Forrás: ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért)

2005. szeptember 15.

Hatalmas összegű büntetés

Rekord összegű, 1.4 millió eurós bírságot szabtak ki egy olasz lemezlovasra, aki igen nagy mennyiségű illegális hangfelvételt használt Rómában, egy ismert éjszakai szórakozóhelyen. A lemezlovasnál több, mint 2000 illegálisan letöltött mp3-as zenei file-t, és 500 videoklippet találtak.

Az olasz Gazdasági Rendőrség által kiszabott bírság az eddigi legnagyobb, amelyet magánszemélyre róttak ki mp3 formátumú, jogvédett hangfelvételek illegális másolásáért és felhasználásáért. (A bírság összege még fellebbezés tárgyát képezheti.) A DJ ellen további büntetőeljárás indítása várható.

Enzo Mazza, az olasz hanglemezipari szövetség (FIMI) igazgatója elmondása szerint, “Jó hír, a Gazdasági Rendőrség által kiszabott büntetés. A lemezlovas klubokban lépett fel, és pénzt keresett a zenével, amit felhasznált – míg azok, akik időt, tehetséget, kemény munkát és pénzt fektettek abba, hogy ezek a zenék egyáltalán megszülethessenek, egy fillért sem kaptak ebből. Reméljük, ez az eset precedens lesz azokszámára, akik hasonló tevékenységen törik a fejüket.”

A környék rádióállomásait és szórakozóhelyeit megcélzó akciót a Gazdasági Rendőrség vezette. A megtalált mp3-as hangfile-ok és videoklippek mellett nagy mennyiségű egyéb audiovizuális anyagot és szoftvert is lefoglaltak.

Forrás: www.mahasz.hu

2005. február 19.

Teszteltük: SFX MP3-DV200

Az iPod-ok elterjedése óta eleve fenntartásokkal nézünk a hozzá hasonló zenegépekre. A formatervezők megpróbálják hasonlóan kialakítani az újabb lejátszókat, de a tartalom többnyire alulmúlja az Apple csodamasinájáét. Az SFX MP3-DV200-nál örömmel tapasztaltuk, hogy a lehető legtöbb szolgáltatást sikerült belepréselniük a maréknyi szerkezetbe, ráadásul mindez nem ment a minőség rovására.

A forgalmazó For-Max Kft-től mp3-om lejátszóként került hozzánk az SFX MP3-DV200, de hamar rájöttünk, hogy ettől sokkal többről van szó. Az apró objektív és a beépített mikrofon láttán rögtön tudtuk, hogy jó kis mókának nézünk elébe. A szerkentyű ugyanis kiválóan alkalmazható kameraként, fényképezőgépként (figyelem, 4 megapixel!) és diktafonként is. Felvételeinket azonnal visszanézhetjük a 1,5”-os színes LCD kijelzőn, a hangfájlokat pedig az audió bemenetről rögtön mp3-ba rögzíthetjük.

A videókat 640 x 480-as felbontásban rögzíti, ugyani az objektív nagysága miatt nem lesz tökéletes a felvétel, viszont arra bőven elég, hogy a zsebünkben lapuló DV200-al rögtön megörökítsünk bármit. A sötét szobában kiválóan működött a videófelvétel közben bekapcsolható világítás is, ilyet más digitális kamerákban is szívesen látnánk. Ha nagyobb képernyőn szeretnénk visszanézni a filmjeinket, a tv-out csatlakozó lehetővé teszi, hogy az otthoni televízióval összekössük a mini kameránkat.

Próbálkozásainknak mindössze az SD memória kártyánk mérete szab határt.

Igyekeztünk minden szempontból letesztelni a terméket, diktafonként és mp3 lejátszóként kifejezetten remekül szerepelt, de a többi funkcióját sem hagytuk kihasználatlanul. Sokszor elhangzott, hogy már csak egy mobiltelefont kellett volna beépíteniük az alkotóknak ahhoz, hogy a tökéletes társ jelzőt megkaphassa, így csak a kiváló minősítést tudjuk neki adományozni.

Azoknak ajánljuk, akik nem csak egy mp3 walkmanre vágynak és akik nem szeretnék túl nagy adósságba verni magukat (Figyelem! Az SFX MP3-DV200 most 128 MB-os memória kártyával együtt csak 59.900 Ft!!!).

Technikai paraméterek:

Kategória: ultrakompakt mp3 lejátszó

Kamera

Felbontások: 2304 x 1728; 2048 x 1536; 1600 x

1200; 1280 x 960; 800 x 600; 640 x 480 pixels

Szőrıméret: 8,6 mm

Érzékelılapka pixelszáma: 4 megapixel

Zársebesség: Auto, 1/1000, 1/500, 1/250,

1/125, 1/60, 1/30, 1/15, 1/8, 1/4, ˝ s

Érzékelılapka típusa: CMOS

Effektív pixelek száma: 2 megapixel

Érzékenység: ISO 100/200/400/800

Digitális zoom: max. 4x

Közelpont normál élességállításnál: 80 cm

Fehéregyensúly állítás: Auto; Sunny; Cloudy;

Tungsten; Sun Lamp

Blende: f 3,5

230 fokban elforgatható kamera

Min. fényerı: 5 lux

Legrövidebb záridı: 1/1000

Videó maximális felbontása: 640 x 480

Videó maximális hossza: a kártya kapacitása

Egyéb videó formátum: 320x240 pixel

TV kimenet: PAL/NTSC

Tömörített formátum: JPEG

Akkumulátor: 3,7Volt, tölthetı Li-Ion akkumulátor

Tömeg: 87 gr

Méretek: 103 x 62 x 16 mm

Audio formátum: WAV

A Kamerán túl...

Kijelző: 1,5” színes LCD

Beépített hangszóró

Csatlakozás a számítógéphez: USB 1.1

Videoformátum: ASF, MPEG4

Videofelvevő sebessége: 15 fps

Memóriabıvítés jellege, adattárolás:

SD/MM Kártya

Tartozékok

Töltı/Adapter

A/V kábel

USB kábel

Fülhallgató

Használati utasítás

Szoftver

Mass Storage Driver (Windows 98/98SE); Arcsoft

Camera Suite; DirectX® Version 9.0

2004. december 13.


Kapcsolódó linkek:

A készülék itt megrendelhető!

Új zeneszolgáltatást indít a Napster guruja

Néhány évvel ezelőtt, 1999-ben mindenki Shawn Fanningről és az ő találmányáról, a Napsterről beszélt. Az tény, hogy a szoftver és az egész rendszer gyökeresen megváltoztatta a zeneipart. Fanninget egy időre kivonták a forgalomból, de most visszatért, hogy ezúttal a peer-to-peer rendszerre alapozva indítson legális szolgáltatást. A 24 éves programozó már több nagy kiadót is megkeresett az ötlettel, és állítólag a múltja ellenére is sikerült elnyernie a támogatásukat. A Snocap többek között a Vivendi Universal jóváhagyását is megkapta. A program úgy működik, hogy felismeri a peer-to-peer hálózatokon forgalmazott zeneszámokat, és lehetőséget biztosít a jogtulajdonosoknak arra, hogy a letöltések árát megfizettesse a felhasználókkal. A New York Times szakértője szerint két hátulütője is van a dolognak: egyrészt a rendszerhez csatlakozók gépein nem valószínű, hogy a kiadók teljes kínálata jelen lesz, másrészt akik peer-to-peer rendszeren töltögetnek le, azok épp azért teszik, mert a dolog ingyenes.

2004. december 7.

Teszteltük: LS-10C

Alig egy évvel ezelőtt ezek az MP3 lejátszók még luxuscikknek számítottak, mára azonban örvendetesen csökkent az áruk. Már a kiegészítő flash memóriák is elérhető áron kaphatók. Nemrég még körülbelül háromszoros árat fizettünk értük, mostanában azonban egy hihetetlen árzuhanást tapasztalhatunk.

A Formax Kft, mint mobil multimédia termékek forgalmazója és importőre a helyzetet felismerve olyan MP3 lejátszókat kezdett keresni a távol-keleti piacon, melyek árban sem riasztják el az érdeklődőket, és ki tudja használni a flash memóriák árcsökkenésének lehetőségét.

A kutatás eredménye az LS-10C névre hallgató MP3 lejátszó lett. A készülék, mint MP3 lejátszó rendelkezik mindazokkal a funkciókkal, amiket a felhasználók joggal elvárhatnak egy ilyen készüléktől. Többek között FM rádió, diktafon üzemmód, önmagában is használható USB háttértár, beépített equalézer és még hosszan sorolhatnánk. Az igazi meglepetést azonban az jelenti, hogy a készülék tetején megtalálhatjuk az SD kártya fogadására alkalmas nyílást, aminek a segítségével a készülékünket igény szerint bővíthetjük.

Bővíthetjük, de mivel??

Ma már valamennyi digitális kamera forgalmazója kínál a készülék csomagjában egy – általában 32 vagy 64 Mb kapacitású - SD kártyát. Ez azonban a mai 4-5 Mp készülékek esetében azonban csak arra elegendő, hogy a készüléket beüzemeljük. Aki az utóbbi 1-2 évben legalább egyszer cserélt digitális kamerát, annak biztos van otthon elfekvőben 1-2 ilyen flash memória kártyája. Az LS10C révén ezek a kártyák hirtelen „újrafelhasználhatók” lesznek és akár képesek 25 db hagyományos floppy lemez helyettesítésére is a készülék alap memóriájának (128 Mb) igénybevétele nélkül.

A forgalmazó épp időben kezdte meg termékének terjesztését, hiszen így ki lehet használnia flash kártyák területén napjainkban tapasztalható árzuhanást. A felhasználók sokkal jobban járnak, ha egy alapkészüléket vásárolnak, például egy 256 MB-os SD kártyával. Ez kb. 25.000 Ft-os ráfordítással megszerezhető.

A készülék kialakításában nem kell csodákat várni. A gyártó a jól bevált megoldásokat követve termékét egy kék háttérvilágítással ellátott LCD kijelzővel szerelte fel és a kezelőgombokat ezek köré csoportosította. Költségkímélés végett a jog-gombot kihagyta és helyette a kezelőgombok egyikét M felirattal látta el, ami a menü kiválasztására utal és ennek többszöri megnyomásával választhatjuk ki a kívánt menüpontot.

Nagyon okos megoldás, hogy a készülék külön USB kábel nélkül használható háttértárolóként a készülék alsó kupakjának eltávolítása után, ahol direkt módon áll rendelkezésünkre az USB 1.1 csatlakozó. A gyártó azért tartozékként USB kábelt is ad a készülékhez.

A készüléket a számítógépre csatlakoztatva és memóriakártyával bővítve egyből két cserélhető háttértár áll a rendelkezésünkre. Egy, amelyik a készülék memória kapacitásával egyenértékű, a másik pedig a memóriakártya kapacitásának megfelelő. Innentől kezdve a „két” háttértár között igény szerint végezhetünk másolást, archiválást, stb.

Összefoglalás:

Az LS10C révén nem egy forradalmian új, hanem praktikus és költségtakarékos eszközhöz jutunk, mely minden, eddig ismert, fontos, az MP3 készülékektől megszokott funkciókat magában foglalja és rendelkezik a bővítés nagyon fontos lehetőségével. Az alapkészülék 128 Mb-os. Ára 20.000 Ft alatt van (18.850 – www.vasrals.origo.hu/formaxshop ) és 384 Mb-ra bővítve sem kerül többe, mint 25.000 Ft. Mindenképpen ajánljuk mindazoknak, akik a készüléktől nem „csodát” várnak, hanem egy jól használható és univerzális eszköz birtokába akarnak jutni.

2004. november 30.


Kapcsolódó linkek:

http://www.for-max.hu/

Jön a színes kijelzős iPod

Amerikában bemutatták az új iPodot, amely az újabb mobiltelefonokhoz hasonlóan már színes kijelzővel rendelkezik, és a zenelejátszón kívül egy képnézegetőt is tartalmaz. Az Apple célja egyértelműen az, hogy a maroknyi készülékből egy multimédiás csodamasinát csináljon, és előbb utóbb videók lejátszására is alkalmassá teszi majd. Az iPod Photo 40 és 60 Gigabájtos változatban a napokban kerül a boltok polcaira, 5-600 dolláros áron.

2001 októberi megjelenése óta több mint hat millió darab iPodot adtak el.

2004. október 28.

Beszáll az online zenebizniszbe a Microsoft

Új riválist kapott az Apple iTunes-a, ezúttal a szoftveróriás Microsoft személyében. A cég a napokban indította el az MSN Music-ot, amely jelenleg béta teszt módban üzemel. A felhasználók 99 centért tölthetnek le egy-egy felvételt, épp annyiért, mint az iTunes-nál, a shop eléréséhez pedig használhatják a böngészőjüket és a vadonat új Windows Media Playert is. A cég szóvivője elmondta, hogy úgy gondolják, sikerült jobb rendszert kiépíteniük, mint az Apple-é, és jelenleg 100 ezer dalt lehet náluk megvásárolni, ám ez a szám rendkívül gyorsan növekszik, és hamarosan eléri majd az egymilliót is. A fájlok Windows Media formátumban érhetők el, állítólag sokkal jobb minőségben, mint az iTunes-nál.

2004. szeptember 3.

Új riválist kap az iPod

Az Apple iPodja kétség kívül a világ legnépszerűbb mp3-as lejátszója, ám sorra jönnek az új kihívók. A múlt hónapban a Sony dobott piacra egy új szerkentyűt, és a napokban a Philips is bemutatta a Micro Jukebox hdd070-et, amely mindössze 95 grammot nyom, és 2 Gigabájtos tárral van felszerelve. A szeptembertől kapható lejátszóval rádiót is lehet hallgatni, valamint az mp3-as fájlokon kívül ismeri a Windows Media Audio formátumot is.

2004. július 15.

Európában is elindul az iTunes

Amerikában már hatalmas sikerrel működik az iTunes Music Store, és az Apple Computers a napokban megkezdte európai terjeszkedését is. Egyelőre az angol, a francia és a német zenekedvelők vásárolhatnak, és ahogyan azt már az amerikaiak megszokhatták, nem előfizetési díjat, hanem letöltésenkénti 99 euro-centet kell fizetniük egy-egy dalért.

Steve Jobs, az Apple atyja elmondta, hogy az iTunes elindulása óta több mint 85 millió letöltést regisztráltak az USÁban, és biztosak abban, hogy Európában is hasonló sikereket aratnak majd.

A webes zeneáruház össz-európai elindítását októberre tervezik.

2004. június 16.

 
Archívum

 Click to VisitFÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster