Hírek

A Kazaa, az internetes kalózkodás legismertebb "márkaneve" a bíróság döntése alapján illegális

Az IFPI üdvözli a Kazaa illegalitásáról született döntést, és felszólítja a fájlcserélő szolgáltatásokat, hogy váljanak legálissá.

A hanglemezkiadók nemzetközi szervezete, az IFPI szeptember elején üdvözölte a bíróság mérföldkőnek számító ítéletét, amely megállapítja, hogy az internetes P2P szolgáltatást nyújtó Kazaa illegális, és felszólítja a hasonló hálózatokat szerte a világon, hogy szüntessék be a jogsértést, ellenkező esetben jogi következményekkel kell számolniuk.

A döntés, amely mindössze 10 héttel azután született, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága is elmarasztalta a Grokster nevű fájlcserélő hálózatot, egy 18 hónapos jogi procedúra után született, és segít lefektetni a szabályokat az engedély nélküli P2P szolgáltatók újabb generációja számára is.

Az ausztrál szövetségi bíróság ítélete szerint a Kazaa - mostanáig a világ legnagyobb internetes kalózhálózata, átlagosan több mint 2,4 millió felhasználóval világszerte - egy illegális üzleti vállalkozás, amely felelős a szerzői jogok megsértéséért.

A döntés egy világméretű tendencia része, amely egyre egyértelműbbé teszi a szabályokat a zene interneten történő terjesztésével kapcsolatban. Az elmúlt hónapban egy koreai bírósági döntés is született, mely a Soribada nevű P2P szolgáltatót kötelezte az engedély nélküli fájlcserélés beszüntetésére a hálózatán.

Az IFPI elnök-vezérigazgatója, John Kennedy szerint: "Tíz héten belül három bíróság három különböző földrészen adott egy-egy hatalmas lökést a zeneipar és a technológiai cégek számára a legális online zeneipar megteremtése érdekében."

"A döntés megmutatja, hogy a Kazaa - a lopott szellemi termékek egyik legnagyobb hálózata és a nemzetközi kalózkodás legismertebb "márkaneve" - illegális. Ez egy mérföldkő az internetes kalózkodás elleni harcban szerte a világon. Ezenkívül egyben újabb figyelmeztetés a többi engedély nélküli fájlcserélő hálózat számára: most van itt az ideje a rendszer átalakítására és a legálissá válásra."

"Az is kiderül, hogy a Kazaa szándékosan megsértette a szerzői jogokat a saját üzleti haszna érdekében. A döntés új lendületet ad azoknak az embereknek és technológiai cégeknek is, amelyek azon dolgoznak, hogy a P2P szolgáltatás legitim üzleti modellé válhasson."

"A Kazaa-ügy világszerte jelentőséggel bír a zeneipar számára. A bíróságok már számos országban ítélték úgy, hogy a magánszemélyek által történő fájlcserélés illegális, és ennek következtében 14 ezer per zajlott az elmúlt hónapokban. Amint azt a Kazaa-, Grokster- és Soribada-ügyek is egyértelművé teszik, van egy újabb opciónk: további jogi lépések maguk ellen a törvénytelen szolgáltatók ellen."

További információk:

A bírósági ítélet teljes eredeti szövege megtekinthető a www.austlii.edu.au/au/cases/cth/federal_ct/2005/1242.html weboldalon.

A Kazaa mostanáig a legnagyobb illegális fájlcserélő hálózat volt: több száz millió zenei hangfelvétellel és több millió felhasználóval.

Tavaly jelentős emelkedést produkált a legális online piac. Több mint 180 millió hangfelvételt töltöttek le 2005 első felében, az előző év hasonló időszakában letöltött 57 millióhoz képest. Ma már több mint 350 legális online zenei oldal létezik világszerte - háromszor annyi, mint egy évvel korábban.

Az internetes kalózkodás, különösen az illegális fájlcserélés jelentős károkat okozott a nemzetközi zeneiparnak, jelentős tényező volt a CD-eladás visszaesésében, amely 2000 és 2004 között 21%-os csökkenést mutatott.

2005-ös becslések szerint 900 millió jogsértő zenei file található az engedély nélkük működő fájlcserélő hálozatokon.

A zeneipar 2003 szeptemberében kezdett jogi úton fellépni az illegális fájlcseréléssel szemben, és azóta 14227 eljárás indult 12 országban. Bírósági eljárások zajlanak Ausztriában, Dániában, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Írországban, Izlandon, Japánban, Németországban és Olaszországban. Több ezren fizettek már büntetést vagy kártérítést, átlagosan több mint 3000 euró értékben.

Július 27-én az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága régen várt döntést hozott a Grokster nevű P2P szolgáltató ellen, kijelentve, hogy a felhasználóik által elkövetett jogsértésekért jogi felelősséggel tartoznak az olyan szolgáltatások, amelyek aktívan elősegítik vagy támogatják a jogsértéseket. A döntés 9-0 arányban egyhangú volt.

Forrás: ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért)

2005. szeptember 15.

Több tízezer adathordozót foglaltak le Budapesten

Szeptember elején Budapest északi részén két magánszemély raktárából több tízezer illegális forgalmazásra szánt CD- és DVD-lemezt foglalt le a Vám- és Pénzügyőrség a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért szaktanácsadóinak közreműködésével.

Az adathordozók között - melyek után a szerzői jogi jogosultakat megillető ún. üres kazetta jogdíjat nem fizették meg - több ezer hamisítvány is akadt, amelyek károsíthatják a felhasználók számítógépeit is. Feltételezhető, hogy a lefoglalásra került mennyiség nagy része zene- és filmkalózok "másolóműhelyeibe" került volna.

Az üres adathordozók fekete kereskedelme több milliárd forintos bevételkiesést okoz az államnak. A kalóz kiadványok is ilyen hordozókra kerülnek, a zenészeknek, zeneszerzőknek és filmelőállítóknak okozott kár mértéke is milliárdokra tehető, továbbá a bevételkiesés miatt lényegesen kevesebb alkotás születhet meg, ezzel pedig a közönség lesz szegényebb.

Forrás: ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért)

2005. szeptember 15.

Hatalmas összegű büntetés

Rekord összegű, 1.4 millió eurós bírságot szabtak ki egy olasz lemezlovasra, aki igen nagy mennyiségű illegális hangfelvételt használt Rómában, egy ismert éjszakai szórakozóhelyen. A lemezlovasnál több, mint 2000 illegálisan letöltött mp3-as zenei file-t, és 500 videoklippet találtak.

Az olasz Gazdasági Rendőrség által kiszabott bírság az eddigi legnagyobb, amelyet magánszemélyre róttak ki mp3 formátumú, jogvédett hangfelvételek illegális másolásáért és felhasználásáért. (A bírság összege még fellebbezés tárgyát képezheti.) A DJ ellen további büntetőeljárás indítása várható.

Enzo Mazza, az olasz hanglemezipari szövetség (FIMI) igazgatója elmondása szerint, “Jó hír, a Gazdasági Rendőrség által kiszabott büntetés. A lemezlovas klubokban lépett fel, és pénzt keresett a zenével, amit felhasznált – míg azok, akik időt, tehetséget, kemény munkát és pénzt fektettek abba, hogy ezek a zenék egyáltalán megszülethessenek, egy fillért sem kaptak ebből. Reméljük, ez az eset precedens lesz azokszámára, akik hasonló tevékenységen törik a fejüket.”

A környék rádióállomásait és szórakozóhelyeit megcélzó akciót a Gazdasági Rendőrség vezette. A megtalált mp3-as hangfile-ok és videoklippek mellett nagy mennyiségű egyéb audiovizuális anyagot és szoftvert is lefoglaltak.

Forrás: www.mahasz.hu

2005. február 19.

Teszteltük: SFX MP3-DV200

Az iPod-ok elterjedése óta eleve fenntartásokkal nézünk a hozzá hasonló zenegépekre. A formatervezők megpróbálják hasonlóan kialakítani az újabb lejátszókat, de a tartalom többnyire alulmúlja az Apple csodamasinájáét. Az SFX MP3-DV200-nál örömmel tapasztaltuk, hogy a lehető legtöbb szolgáltatást sikerült belepréselniük a maréknyi szerkezetbe, ráadásul mindez nem ment a minőség rovására.

A forgalmazó For-Max Kft-től mp3-om lejátszóként került hozzánk az SFX MP3-DV200, de hamar rájöttünk, hogy ettől sokkal többről van szó. Az apró objektív és a beépített mikrofon láttán rögtön tudtuk, hogy jó kis mókának nézünk elébe. A szerkentyű ugyanis kiválóan alkalmazható kameraként, fényképezőgépként (figyelem, 4 megapixel!) és diktafonként is. Felvételeinket azonnal visszanézhetjük a 1,5”-os színes LCD kijelzőn, a hangfájlokat pedig az audió bemenetről rögtön mp3-ba rögzíthetjük.

A videókat 640 x 480-as felbontásban rögzíti, ugyani az objektív nagysága miatt nem lesz tökéletes a felvétel, viszont arra bőven elég, hogy a zsebünkben lapuló DV200-al rögtön megörökítsünk bármit. A sötét szobában kiválóan működött a videófelvétel közben bekapcsolható világítás is, ilyet más digitális kamerákban is szívesen látnánk. Ha nagyobb képernyőn szeretnénk visszanézni a filmjeinket, a tv-out csatlakozó lehetővé teszi, hogy az otthoni televízióval összekössük a mini kameránkat.

Próbálkozásainknak mindössze az SD memória kártyánk mérete szab határt.

Igyekeztünk minden szempontból letesztelni a terméket, diktafonként és mp3 lejátszóként kifejezetten remekül szerepelt, de a többi funkcióját sem hagytuk kihasználatlanul. Sokszor elhangzott, hogy már csak egy mobiltelefont kellett volna beépíteniük az alkotóknak ahhoz, hogy a tökéletes társ jelzőt megkaphassa, így csak a kiváló minősítést tudjuk neki adományozni.

Azoknak ajánljuk, akik nem csak egy mp3 walkmanre vágynak és akik nem szeretnék túl nagy adósságba verni magukat (Figyelem! Az SFX MP3-DV200 most 128 MB-os memória kártyával együtt csak 59.900 Ft!!!).

Technikai paraméterek:

Kategória: ultrakompakt mp3 lejátszó

Kamera

Felbontások: 2304 x 1728; 2048 x 1536; 1600 x

1200; 1280 x 960; 800 x 600; 640 x 480 pixels

Szőrıméret: 8,6 mm

Érzékelılapka pixelszáma: 4 megapixel

Zársebesség: Auto, 1/1000, 1/500, 1/250,

1/125, 1/60, 1/30, 1/15, 1/8, 1/4, ˝ s

Érzékelılapka típusa: CMOS

Effektív pixelek száma: 2 megapixel

Érzékenység: ISO 100/200/400/800

Digitális zoom: max. 4x

Közelpont normál élességállításnál: 80 cm

Fehéregyensúly állítás: Auto; Sunny; Cloudy;

Tungsten; Sun Lamp

Blende: f 3,5

230 fokban elforgatható kamera

Min. fényerı: 5 lux

Legrövidebb záridı: 1/1000

Videó maximális felbontása: 640 x 480

Videó maximális hossza: a kártya kapacitása

Egyéb videó formátum: 320x240 pixel

TV kimenet: PAL/NTSC

Tömörített formátum: JPEG

Akkumulátor: 3,7Volt, tölthetı Li-Ion akkumulátor

Tömeg: 87 gr

Méretek: 103 x 62 x 16 mm

Audio formátum: WAV

A Kamerán túl...

Kijelző: 1,5” színes LCD

Beépített hangszóró

Csatlakozás a számítógéphez: USB 1.1

Videoformátum: ASF, MPEG4

Videofelvevő sebessége: 15 fps

Memóriabıvítés jellege, adattárolás:

SD/MM Kártya

Tartozékok

Töltı/Adapter

A/V kábel

USB kábel

Fülhallgató

Használati utasítás

Szoftver

Mass Storage Driver (Windows 98/98SE); Arcsoft

Camera Suite; DirectX® Version 9.0

2004. december 13.


Kapcsolódó linkek:

A készülék itt megrendelhető!

Új zeneszolgáltatást indít a Napster guruja

Néhány évvel ezelőtt, 1999-ben mindenki Shawn Fanningről és az ő találmányáról, a Napsterről beszélt. Az tény, hogy a szoftver és az egész rendszer gyökeresen megváltoztatta a zeneipart. Fanninget egy időre kivonták a forgalomból, de most visszatért, hogy ezúttal a peer-to-peer rendszerre alapozva indítson legális szolgáltatást. A 24 éves programozó már több nagy kiadót is megkeresett az ötlettel, és állítólag a múltja ellenére is sikerült elnyernie a támogatásukat. A Snocap többek között a Vivendi Universal jóváhagyását is megkapta. A program úgy működik, hogy felismeri a peer-to-peer hálózatokon forgalmazott zeneszámokat, és lehetőséget biztosít a jogtulajdonosoknak arra, hogy a letöltések árát megfizettesse a felhasználókkal. A New York Times szakértője szerint két hátulütője is van a dolognak: egyrészt a rendszerhez csatlakozók gépein nem valószínű, hogy a kiadók teljes kínálata jelen lesz, másrészt akik peer-to-peer rendszeren töltögetnek le, azok épp azért teszik, mert a dolog ingyenes.

2004. december 7.

Teszteltük: LS-10C

Alig egy évvel ezelőtt ezek az MP3 lejátszók még luxuscikknek számítottak, mára azonban örvendetesen csökkent az áruk. Már a kiegészítő flash memóriák is elérhető áron kaphatók. Nemrég még körülbelül háromszoros árat fizettünk értük, mostanában azonban egy hihetetlen árzuhanást tapasztalhatunk.

A Formax Kft, mint mobil multimédia termékek forgalmazója és importőre a helyzetet felismerve olyan MP3 lejátszókat kezdett keresni a távol-keleti piacon, melyek árban sem riasztják el az érdeklődőket, és ki tudja használni a flash memóriák árcsökkenésének lehetőségét.

A kutatás eredménye az LS-10C névre hallgató MP3 lejátszó lett. A készülék, mint MP3 lejátszó rendelkezik mindazokkal a funkciókkal, amiket a felhasználók joggal elvárhatnak egy ilyen készüléktől. Többek között FM rádió, diktafon üzemmód, önmagában is használható USB háttértár, beépített equalézer és még hosszan sorolhatnánk. Az igazi meglepetést azonban az jelenti, hogy a készülék tetején megtalálhatjuk az SD kártya fogadására alkalmas nyílást, aminek a segítségével a készülékünket igény szerint bővíthetjük.

Bővíthetjük, de mivel??

Ma már valamennyi digitális kamera forgalmazója kínál a készülék csomagjában egy – általában 32 vagy 64 Mb kapacitású - SD kártyát. Ez azonban a mai 4-5 Mp készülékek esetében azonban csak arra elegendő, hogy a készüléket beüzemeljük. Aki az utóbbi 1-2 évben legalább egyszer cserélt digitális kamerát, annak biztos van otthon elfekvőben 1-2 ilyen flash memória kártyája. Az LS10C révén ezek a kártyák hirtelen „újrafelhasználhatók” lesznek és akár képesek 25 db hagyományos floppy lemez helyettesítésére is a készülék alap memóriájának (128 Mb) igénybevétele nélkül.

A forgalmazó épp időben kezdte meg termékének terjesztését, hiszen így ki lehet használnia flash kártyák területén napjainkban tapasztalható árzuhanást. A felhasználók sokkal jobban járnak, ha egy alapkészüléket vásárolnak, például egy 256 MB-os SD kártyával. Ez kb. 25.000 Ft-os ráfordítással megszerezhető.

A készülék kialakításában nem kell csodákat várni. A gyártó a jól bevált megoldásokat követve termékét egy kék háttérvilágítással ellátott LCD kijelzővel szerelte fel és a kezelőgombokat ezek köré csoportosította. Költségkímélés végett a jog-gombot kihagyta és helyette a kezelőgombok egyikét M felirattal látta el, ami a menü kiválasztására utal és ennek többszöri megnyomásával választhatjuk ki a kívánt menüpontot.

Nagyon okos megoldás, hogy a készülék külön USB kábel nélkül használható háttértárolóként a készülék alsó kupakjának eltávolítása után, ahol direkt módon áll rendelkezésünkre az USB 1.1 csatlakozó. A gyártó azért tartozékként USB kábelt is ad a készülékhez.

A készüléket a számítógépre csatlakoztatva és memóriakártyával bővítve egyből két cserélhető háttértár áll a rendelkezésünkre. Egy, amelyik a készülék memória kapacitásával egyenértékű, a másik pedig a memóriakártya kapacitásának megfelelő. Innentől kezdve a „két” háttértár között igény szerint végezhetünk másolást, archiválást, stb.

Összefoglalás:

Az LS10C révén nem egy forradalmian új, hanem praktikus és költségtakarékos eszközhöz jutunk, mely minden, eddig ismert, fontos, az MP3 készülékektől megszokott funkciókat magában foglalja és rendelkezik a bővítés nagyon fontos lehetőségével. Az alapkészülék 128 Mb-os. Ára 20.000 Ft alatt van (18.850 – www.vasrals.origo.hu/formaxshop ) és 384 Mb-ra bővítve sem kerül többe, mint 25.000 Ft. Mindenképpen ajánljuk mindazoknak, akik a készüléktől nem „csodát” várnak, hanem egy jól használható és univerzális eszköz birtokába akarnak jutni.

2004. november 30.


Kapcsolódó linkek:

http://www.for-max.hu/

Jön a színes kijelzős iPod

Amerikában bemutatták az új iPodot, amely az újabb mobiltelefonokhoz hasonlóan már színes kijelzővel rendelkezik, és a zenelejátszón kívül egy képnézegetőt is tartalmaz. Az Apple célja egyértelműen az, hogy a maroknyi készülékből egy multimédiás csodamasinát csináljon, és előbb utóbb videók lejátszására is alkalmassá teszi majd. Az iPod Photo 40 és 60 Gigabájtos változatban a napokban kerül a boltok polcaira, 5-600 dolláros áron.

2001 októberi megjelenése óta több mint hat millió darab iPodot adtak el.

2004. október 28.

Beszáll az online zenebizniszbe a Microsoft

Új riválist kapott az Apple iTunes-a, ezúttal a szoftveróriás Microsoft személyében. A cég a napokban indította el az MSN Music-ot, amely jelenleg béta teszt módban üzemel. A felhasználók 99 centért tölthetnek le egy-egy felvételt, épp annyiért, mint az iTunes-nál, a shop eléréséhez pedig használhatják a böngészőjüket és a vadonat új Windows Media Playert is. A cég szóvivője elmondta, hogy úgy gondolják, sikerült jobb rendszert kiépíteniük, mint az Apple-é, és jelenleg 100 ezer dalt lehet náluk megvásárolni, ám ez a szám rendkívül gyorsan növekszik, és hamarosan eléri majd az egymilliót is. A fájlok Windows Media formátumban érhetők el, állítólag sokkal jobb minőségben, mint az iTunes-nál.

2004. szeptember 3.

Új riválist kap az iPod

Az Apple iPodja kétség kívül a világ legnépszerűbb mp3-as lejátszója, ám sorra jönnek az új kihívók. A múlt hónapban a Sony dobott piacra egy új szerkentyűt, és a napokban a Philips is bemutatta a Micro Jukebox hdd070-et, amely mindössze 95 grammot nyom, és 2 Gigabájtos tárral van felszerelve. A szeptembertől kapható lejátszóval rádiót is lehet hallgatni, valamint az mp3-as fájlokon kívül ismeri a Windows Media Audio formátumot is.

2004. július 15.

Európában is elindul az iTunes

Amerikában már hatalmas sikerrel működik az iTunes Music Store, és az Apple Computers a napokban megkezdte európai terjeszkedését is. Egyelőre az angol, a francia és a német zenekedvelők vásárolhatnak, és ahogyan azt már az amerikaiak megszokhatták, nem előfizetési díjat, hanem letöltésenkénti 99 euro-centet kell fizetniük egy-egy dalért.

Steve Jobs, az Apple atyja elmondta, hogy az iTunes elindulása óta több mint 85 millió letöltést regisztráltak az USÁban, és biztosak abban, hogy Európában is hasonló sikereket aratnak majd.

A webes zeneáruház össz-európai elindítását októberre tervezik.

2004. június 16.

Letölthető a Motown repertoár

Az Apple iTunes Music Store-jával kötött megállapodás alapján az Internetes zeneáruházban is elérhetővé válik a legendás Motown teljes repertoárja. Az idén 45. születésnapját ünneplő kiadó természetesen a lemezboltokban már ritkaságnak számító albumokat is az iTunes rendelkezésére bocsátja, így néhány régi Marvin Gaye vagy Diana Ross felvétel is újra elérhetővé válik a rajongók számára. A dalokat 99 centért lehet majd letölteni, és a zeneáruház egy teljes hónapot szán az örökzöld felvételek népszerűsítésére.

2004. május 10.

Saját online zeneszolgáltatást indít a Sony

Sheryl Crow többször körbe-koncertezte már Amerikát, ám az még egyszer sem fordult elő vele, hogy egy repülőgépen játszott volna. A sztár elvállalta, hogy május 4-én fellép azon a bulin, amelyet az United Airlines különleges gépén tartanak, a Sony új, Connect Online Music Service nevű szolgáltatása elindítása alkalmából. A Sony Connect félmillió hangfelvételt tesz letölthetővé, darabonként 99 centes áron, a teljes nagylemezeket pedig 9,95 dollárért kínálják majd. A légitársasággal létrejött együttműködés alapján azok, akik a szolgáltatást igénybe veszik, kilométereket kapnak bizonyos számú letöltés után, és ezeket az United járataira váltott jegyek árába beszámítják, valamint a megvásárolt repülőjegyek bizonyos számú felvétel letöltésére is jogot adnak.

2004. április 22.

Apple iTunes: 50 millió letöltés!

Mérföldkőhöz érkezett az Apple Internetes zeneboltja. Az iTunes-t tavaly nyáron indították, és március 11-én este ünnepelhették meg az 50 milliomodik letöltött dalt, ami Sarah McLachlan 'The Path Of Thorns' című szerzeménye volt. „Átlépni az 50 milliós álomhatárt fantasztikus dolog, és jelentős lépés a digitális zene korszakában. Ehhez a számhoz hetente 2,5 millió adódik, és nehéz elképzelni, hogy az iTunes vetélytársai valaha utólérnek bennünket.” – nyilatkozta boldogan Steve Jobs, az Apple vezetője.

A hírek szerint a szolgáltatást hamarosan Európában is elindítják.

2004. március 17.

Gabriel és Eno közös Internetes zene-szolgáltatást indít

Peter Gabriel és Brian Eno saját Internetes zeneáruházat indít, amely a már meglévő szolgáltatások alapelvétől eltérően megadja a lehetőséget a művészeknek arra, hogy eldönthessék, hogy mennyiért árulják a dalaikat. A SonicSelector márciusban kezdi meg működését – jelentették be a cannes-i MIDEM-en, ahol az idei év legfontosabb témája a digitális korszak elérkezése volt.

Az iPod tulajdonosok számára rossz hír, hogy lejátszójukkal nem tudják majd meghallgatni a SonicSelectorból letöltött trackeket, mivel Gabriel OD2 nevű cége által kidolgozott technológia nem kompatíbilis az Apple termékeivel.

A SonicSelectorban a legolcsóbb dalokat 1 euro alatti összegért árusítják majd, a legdrágábbakért pedig két eurót kérnek.

2004. január 27.

Jön a mini iPod

Az mp3-as lejátszók piacán a legnépszerűbb az Apple iPodja. A cég kisebb-nagyobb háttértárral szállítja a szerkentyűket, és tervező mérnökeik egyáltalán nem ülnek a babérjaikon, hiszen a napokban megrendezett Macworld Expo-n bemutatták az iPod újabb, még kisebb verzióját, amely 4 gigabájtnyi zenefájl tárolására képes, apró méretével és színes változataival akár divatos kiegészítőnek is látszhat. A kütyüt a jövő hónaptól kezdik el árusítani az Egyesült Államokban, Európában pedig áprilistól lehet hozzájutni 200 font körüli áron.

2004. január 9.

Olcsó webes zeneszolgáltatást indít a Wal-Mart

Jelenleg a legolcsóbb legális online zeneszolgáltatást tervezi bevezetni Amerika legnagyobb üzletlánca, a Wal-Mart. A 88 centes dalonkénti letöltésekkel kemény konkurenciái lehetnek az Apple vállalkozásának, ahol 99 centért lehet zeneszámokat vásárolni. A Wal-Mart a Windows Media Audio formátumot választotta, és jelenleg az utolsó teszteket végzik a rendszeren. A szolgáltatás elindítását 2004 tavaszára tervezik. A cég vezetői szerint az általuk is árusított CD-k helyét hamarosan a letöltések veszik majd át, és butaság lett volna kihagyni egy saját vállalkozás elindítását.

2003. december 22.

Norvég hacker támadta meg az iTunes-t

Ismét akcióba lépett az a norvég fiatal, aki annak idején azzal aratott hatalmas sikert az Interneten, hogy feltörte a DVD-k biztonsági kódját. Jon Lech Johansen 19 évesen most újra hallat magáról, célpontja az eddig bombabiztosnak hitt Apple zenebolt, az iTunes volt. A hacker egy olyan programot írt, amely az internetes üzletből letöltött zenefájlok másolásvédelmét megszünteti. Ugyan eddig is lehetőség volt arra, hogy analóg audió fájlként másolják a letöltött darabokat, ám ez egyrészt túlságosan időigényes feladat volt, másrészt minőségi romlás is bekövetkezett közben.

A Johansen nevén regisztrált weboldalon található program ugyanakkor automatikusan egy új, másolásvédelem nélküli fájlba másolja a letöltött dalokat, így bárki képes lesz arra, hogy korlátozások nélkül használja vagy megossza az általa letöltött fájlokat.

2003. november 27.

A Microsoft is zeneboltot nyit az Interneten

A Microsoft sem maradhat ki az Internetes zenebizniszből. A szoftvergyártó óriás a jövő év elején mutatja be saját szolgáltatását, amely a már hónapok óta sikeresen működő i-Tunes konkurenciája lesz, és bár még nem erősítették meg a hírt, állítólag az MSN weboldalán keresztül fog működni.

Sokan úgy tartják, hogy a Microsoft elég erős ahhoz, hogy árban is megelőzze a versenytársakat, és a már rendelkezésükre álló szoftverekkel nem nagy kunszt egy efféle szolgáltatás kiépítése.

Hogy mekkora üzlet van a dologban, az Apple iTunes zeneboltja is bizonyítja, ahol több mint 17 millió letöltést regisztráltak az áprilisi indulás óta.

2003. november 19.

Megalapították az első Internetes kiadót

Bárki előtt nyitva áll az első teljes egészében Internetes kiadó, a Karma Download.com, amely a héten kezdte meg működését. A kiadó célja, hogy a világ minden pontjáról elérhetővé tegye a tehetséges zenészek felvételeit, és a hagyományos lemezcégek tehetségkutató embereinek is segítséget nyújtson. A cég honlapjának látogatói 99 Centnek megfelelő összegért tölthetnek le dalokat mp3 formátumban, választásukat megkönnyítendő minden stílusban slágerlistát állítanak fel, amely a letöltések arányán alapulva jelzi, hogy mely előadók a legnépszerűbbek.

A kiadó várja a tehetséges csapatok jelentkezését, akik egy egyszerű regisztráció után maguk tölthetik fel dalaikat, és a bevételekből 50%-os részesedést kapnak.

A lehetőség a magyar előadók előtt is nyitva áll…

2003. november 19.

Leültették a CD-kalózt

Amerikában valóságos háború folyik az Interneten illegálisan terjedő mp3-ak, és a kalózkodók ellen. A perek mellett a kiadók keményen harcolnak a másolt CD-ket árulók ellen is, így egy pillanatig sem haboztak, amikor megtalálták azt a new yorki férfit, aki jó ideje abból élt, hogy megrendelésre gyártott CD-ket, amelyekre a vevő kérése szerint másolt dalokat. Alvin A. Davis után az FBI mindent bevetve nyomozott. A bíróság ítéletének még örülhet is, hiszen az okozott károkhoz képest csekély árat kell fizetnie: 3000 dollár körüli büntetést, hat hónapig börtönben ülhet, és további egy évig eltiltották őt a számítógép használatától.

2003. október 13.

Újra indul a Napster - ezúttal fizetős szolgáltatásként

Annak idején óriási port kavart fel a Napster megjelenése, és ma már tudjuk, hogy azóta az egész világot alapjaiban rázta meg az Internetes fájlcserélők működése. A bíróság - számos neves muzsikus és a lemezkiadók tiltakozása után - illegálisnak ítélte a Napstert, és hosszas huzavona után leállíttatta.

A Roxio alig egy évvel ezelőtt vásárolta meg a Napster márkanevet, és a héten korlátozott forgalommal ismét elkezdte működtetni, ezúttal teljesen legális formában, fizetős programként. A cég korábbi, Pressplay nevű próbálkozása a fiókba került, a már megszerzett előfizetőket igyekszenek átirányítani a Napster 2.0-hoz, amely október végén kezdi meg működését az Egyesült Államokban.

A vásárlók 99 centért tölthetnek le egy-egy dalt, az albumokat pedig 9,95 dollárért árulják majd, az online rádiózók pedig szintén 9,95 dollárt fizetnek majd havonta.

A cég vezetői remélik, hogy méltó konkurenciáik lesznek az Apple szárnyaló iTunes-ának, és sikerül túlszárnyalni annak forgalmát.

2003. október 10.

További fájlcserélő-perek Amerikában

Több mint 60 embert perelt be az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége illegális fájl-megosztás miatt. A peer-to-peer rendszerek használata miatt ezidáig csak a nagyobb forgalmat bonyolítókat csípték fülön, de ezentúl nem kegyelmeznek a kisebb mennyiségben töltögetőknek sem. Egyelőre nem tudni, hogy milyen bírságokat szabnak ki a kalózkodókra, de bizonyos források szerint 2 és 10 ezer dollár között kell majd fizetniük.

A RIAA szeptember 8-án összesen 261 felhasználó ellen indított pert. Egy nappal később az első alperes, egy 12 éves kislány édesanyjával már meg is egyeztek, ő 2000 dollárt fizetett be, és így elkerülte a tárgyalást is. Az ő példáján okulva további 64-en egyeztek meg peren kívül a kiadókkal.

A szövetség vezetője elmondta, hogy rendkívül fontosnak tartja, hogy a szülők is tisztában legyenek azzal, hogy gyermekük mit kezd az Interneten, és otthon megbeszéljék a csemetékkel, hogy mit szabad, és mit nem.

A perek kezdete óta a Kazaa forgalma 35%-kal esett.

2003. október 7.

Lehet, hogy nem a megfelelő embert perelték be?

Jól meglepődött az a 66 éves férfi, akit a minap fájlcserélésért és mp3 kalózkodásért tartóztattak le Massachusetts államban. A gyanúsított még soha életében nem töltött le egyetlen fájlcserélő programot sem, és fogalma sem volt arról, hogy egyáltalán mire való az. Felesége elmondta, hogy Mr Ward mindössze a gyermekeivel és az unokáival való kapcsolattartásra, e-mailezésre használta a számítógépet, ráadásul Macintoshuk van, amin egyébként nem is fut a Kazaa program.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetségét nem érdeklik az ész-érvek, szerintük az öregúr több mint 2000 mp3-at osztott meg illegálisan az Interneten, köztük Trick Daddy I'm a Thug című gangsta rap számát is.

A férfi ügyvédje szerint egyébként nem a megfelelő módon és helyen próbálták megtalálni a bűnös gépét, és ki tudja, hogy a több száz beperelt közül hány esetben fordult még elő ugyanez.

2003. szeptember 26.

Perelik a kiadókat a Kazaa alkotói

Nem kispályások a Kazaa alkotói és tulajdonosai, van vér a pucájukban rendesen, amit mi sem példáz jobban, mint az, hogy beperelték a lemezkiadókat, amiért azok regisztrálatlanul használják a szoftvert, ráadásul a Kazaa felhasználói licensz-szerződését is felrúgták akkor, amikor a Media Desktop-pal próbáltak kémkedni a felhasználók után.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetségének szóvivője nevetségesnek és ironikusnak tartotta a nyakukba akasztott pert, és elmondta, hogy folytatják a kalózkodók utáni nyomozást.

2003. szeptember 26.

Beperelte az Apple Computert a Beatles cége

A Beatles még egy harapást szeretne az "almából", illetve az Apple Computer-ből. Lemezcégük, az Apple Corps Limited ugyanis pénteken bejelentette, hogy bepereli a számítástechnikai óriást, mert az megsértette a közöttük 1991-ben létrejött megállapodást az iTunes Internetes zenei szolgáltatással.

Steve Jobs-ék 1977-ben a Beatles-szel szembeni tiszteletüket fejezték ki a névválasztással, ám akkoriban már jó ideje létezett az együttes tagjai által alapított lemezcég, ugyanezen a néven. Mindezzel semmi probléma nem volt, mivel a két vállalat egészen más tevékenységi körrel rendelkezett, és Jobs-ék vállalták, hogy távol tartják magukat a zeneipartól, meghagyva azt a másik Apple-nek, amit az iTunes Internetes zenebolttal megszegtek. Meg nem erősített hírek szerint közel 38 millió dolláros kártérítést követel a Beatles cége emiatt.

2003. szeptember 15.

Elérte Európát a letöltés-háború

Már több mint 200 ezer dal érhető el azokon a fizetős oldalakon keresztül, amelyek teljesen legálisan működnek. A legnagyobb lemezcégek is beadták a derekukat, és az Apple zeneboltja is már az első héten bebizonyította, hogy eljött az Internetes zene-kereskedelem kora.

Az iTunes eddig csak az amerikai vásárlók számára volt elérhető, ezt használta ki a Microsoft, amely az MSN Music Club-on keresztül 0,75 és 0,99 Euróért adja a letölthető nóták darabját. Az MS különleges ajánlatokkal is szolgál vásárlóinak: 1,19 fontért olyan számokhoz is hozzáférhetnek, amelyek bolti forgalomba még nem kerültek, és kizárólag a rádiók kaptak belőlük.

A két cég kínálata majdnem teljesen azonos, a különbség mindössze az üzletpolitikájukban és néhol az áraikban található.

2003. augusztus 15.

Virágzik a mobil-csengőhang piac

A kislemezekből befolyó bevételeket is túlszárnyalják már a mobil-csengőhang letöltésekért kifizetett összegek. A lemeziparnak nagy szüksége van erre az újfajta bevételi forrásra, hiszen az Interneten illegálisan terjedő felvételek miatt komoly válságba jutottak a kiadók. Az elemzők idén további 60%-os forgalom növekedésre számítanak, és az óvatos becslések szerint is legalább 70 millió fontos bevételt hoznak majd csak az angol lemezcégeknek. A Universal által kiadott közlemény szerint például a Sugababes Round Round című kislemezéért kevesebbet fizettek az emberek, mint a nóta csengőhang változatáért. Az okokat a fiatalabb korosztály telefonálási szokásaiban kell keresni. Az emelt díjas SMS-sel való fizetés sokkal egyszerűbb, és a mindig frissülő kínálatból sokan hetente választanak maguknak új csengőhangot.

2003. augusztus 15.

Jacko enyhébb büntetést javasol

Michael Jackson szerint a kongresszusnak nem szabadna olyan szigorú törvényeket hoznia, amelyek alapján az illegális fájlcserélők akár a rácsok mögött is végezhetik. "Nem találok szavakat arra, hogy zenerajongók azért kerülhetnek börtönbe, mert letöltöttek néhány számot. Nem helyeslem az Internetes kalózkodást, de a zeneipar válasza akkor sem lehet az, hogy bezárja az elkövetőket." - szól a napokban kiadott sajtóközleménye. "A rajongók az egész zenebiznisz mozgatói, szeretném, ha ezt senki sem felejtené el." - tartja a 44 éves sztár.

2003. július 23.

A BMG szeretné ejteni a Napster ügyet

Az év elején nyújtotta be a BMG ellen azt a keresetet az EMI és az Universal, amelyben azt kifogásolják, hogy a német zeneipari óriás anyagi támogatást nyújtott a ma már egyáltalán nem működő Napsternek. A BMG a napokban egy beadványban fordult a new yorki bírósághoz, mivel szeretnék, ha ejtenék a vádat, ugyanis a közel 85 millió dolláros tőkeinjekcióval még egyáltalán nem sértették meg a törvényt, arra való tekintet nélkül, hogy a Napster tevékenysége alapvetően illegális fájlcserélésre épült. A dolog pikantériája, hogy annak idején a BMG is azon kiadók közé tartozott, akik a Napster ellen támadást intéztek, és végül sikerült is leállíttatniuk.

2003. július 22.

110 Internetes kalózt tartóztattak le Franciaországban

110 személyt tartóztatott le a francia rendőrség a napokban, Internetes kalózmásolatok terjesztése, és illegális fájl-terjesztés miatt. Az egész országra kiterjedő akció 11 napig tartott, miután a nyomozóknak sikerült kideríteniük a csoport tagjainak személyazonosságát. Az óvatos becslések szerint is legalább 36 ezer alkalommal töltöttek le illegálisan filmeket, köztük olyanokat is, amelyek még az európai filmszínházakba meg sem érkeztek, majd ezeket kis mennyiségben ugyan, de sokszorosították és eladták. A letartóztatottak között nem egynél találtak több száz filmet, szerzői jogvédelem alatt álló lemezeket mp3 formátumban, valamint illegálisan használt szoftvereket is.

A bűnösök akár két éves szabadságvesztést és 168 ezer dolláros büntetést is kaphatnak.

2003. július 22.

Almát minden Bogárba???

"Almát minden Bogárba!" - hangzik az Apple és a Volkswagen közös kampányának csatakiáltása. Az első pillanatban furcsa mondat azonnal értelmet nyer, ha az ember a bogárhátú Volkswagenekre és az informatikai óriás iPod nevű apró zenegépére, amelyet 15 Gigabájtos tárhellyel adnak minden újjonan vásárolt "bogárhoz" Amerikában. Az iPod jelenleg a világ legnépszerűbb digitális lejátszója. Nem véletlenül, hiszen könnyen kezelhető, akár 3700 zeneszám tárolására alkalmas, nem beszélve arról, hogy formatervezésére is igen nagy hangsúlyt fektettek. Az Apple ráadásul egy igen sikeres zenei letöltő site-ot is üzemeltet iTunes néven, amelyen keresztül csak az első 8 héten több, mint 5 millió zeneszámot töltöttek le és fizettek érte teljesen legálisan.

2003. július 17.

Spanyol site-ot perelnek a kiadók

Az Arista, a BMG, a Capitol és a Sony is pereli annak az Internetes oldalnak a tulajdonosát, amely illegálisan árulta a nevezett kiadók zeneszámait a weben. A cég - ha a bíróság a kiadóknak ad igazat - közel 150 ezer dollárt kell, hogy fizessen minden egyes jogszerűtlenül kínált zeneszámért.

A Puretunes idén májusban kezdte meg áldásos tevékenységét, és bár tulajdonosa, a Sakfield Holding washingtoni székhellyel rendelkezik, az oldalt egy madridi szerveren tárolták. A céget azzal is vádolják, hogy a felhasználókat tévesen informálta, félrevezette. A közel 4 dollárért nyolc órán át, 25 dollárért pedig egy hónapig korlátlan mennyiségben lehetett letölteni zeneszámokat, állításuk szerint legálisan.

A szolgáltatás megindulásakor arra hivatkoztak, hogy a Spanyolországi Lemezkiadók Szövetségével kötöttek megállapodást, ám a turpisságra gyorsan fény derült, és már június közepén kénytelenek voltak leállítani az üzletet, úgy lehet, végleg.

2003. július 14.

Az Internetes letöltéseket is beleszámítják

Július elejétől a legális Internetes letöltéseket is beleszámítják a hivatalos lemezeladási statisztikákba, és a Billboard egy külön slágerlistát készít majd, hogy a "nem tradicionális eladásokat" is nyilvántartsa.

A kategóriába tartoznak majd az Apple iTunes-án, a Pressplay-en, a Listen.com-on, a MusicNet-en és a Liquid Audio-n keresztül legálisan eladott lemezek, a postai úton, nem hagyományos lemezboltban megrendelt CD-k, valamint a koncertek helyszínein árusított korongok is.

Óvatos becslések szerint is a weben forgalomba került lemezek 2002-re 22 millióra duzzadtak a néhány évvel ezelőtti 2,2 millióról, ezért itt volt az ideje, hogy az efféle eladásokat is komolyabban kezeljék.

2003. július 14.

A piac harmadát lopják el az illegális CD másolással?

Egy a napokban nyilvánosságra hozott felmérés szerint az elmúlt évben 14 százalékkal nőtt a kalóz CD-k aránya a legálisan árusított hanghordozókhoz képest, így jelenleg az összes forgalomban lévő lemez egy harmadát teszik ki a másolt lemezek. Az óvatos becslések szerint is legalább 4,6 milliárd dolláros veszteséget okoznak az illegális példányok a lemezcégeknek világszerte.

A felmérést végző szervezet szerint itt az idő, hogy a figyelmet azokra az országokra irányítsák, amelyekben a legelterjedtebb a CD-k másolása, vagyis Brazíliára, Kínára, Mexikóra, Paraguay-ra, Lengyelországra, Oroszországra, Spanyolországra, Taiwanra, Thaiföldre és Ukrajnára. "Mindent megteszünk azért, hogy harcoljunk a kalóz felvételek terjedése ellen, ám képtelenek vagyunk hatékonyan működni az országok kormányainak segítsége nélkül." - hangoztatta a Hanglemezgyártók Nemzetközi Szövetségének elnöke, Jay Berman.

2003. július 11.

Zene a neten: mindent, vagy semmit?

Bár lassan a helyére kerülnek a dolgok az Internetes zeneszolgáltatók körül, a mód, ahogyan a világhálón hozzáférhetővé teszik a felvételeket, még mindig sok ellenkezést vált ki a kiadók és a zenekarok körében. Többek között a Metallica, a Green Day, a Garbage, a Red Hot Chili Peppers és a Linkin Park is azon zenekarok között vannak, akik úgy gondolják, hogy az egyes dalok letölthetősége helyett az egész albumot kellene, hogy megvásárolja a közönség, hiszen a kislemezes nótákon kívül számos felvételt készítenek, amelyek legalább annyira fontos mondanivalót hordoznak, mint az agyonjátszott számok.

Az üzletbe nemrég óriási sikerrel beszállt Apple szóvivője elmondta, hogy minden tiszteletük a zenészeké, de az ő érdekük elsősorban az, hogy a keresletet kielégítsék, márpedig a vásárlóik nagy része megelégszik a kislemezekre kerülő dalokkal, és egyáltalán nem érdeklik őket az album "töltelék-számai".

A vita tovább folytatódik, a sztárok pedig az ügy tisztázásáig is azt követelik, hogy anyagaikat töröljék a kínálatból.

2003. július 4.

Szerződést írt alá a RealNetworks és a Vodafone

A RealNetworks-szel ezentúl nemcsak az Interneten találkozhatunk, hiszen a cég egész Európára kiterjedő szerződést írt alá a Vodafone-nal. Az egyik legnagyobb mobiltelefon szolgáltató ügyfelei ezentúl hozzáférhetnek majd a RealNetworks hatalmas kínálatához, fotóihoz, információihoz, videóklipjeihez és zenéihez. A mobil-piacot rendkívül fontosnak tartják, és Rob Glaser ügyvezető elnök elmondta, hogy a cég óriási lehetőséget lát az együttműködésben.

A Vodafone live 2002-ben mutatkozott be, és jelenleg több mint 1 millió felhasználóval rendelkezik, amely a szolgáltatások bővülése miatt valószínűleg gyorsan növekedni fog.

2003. július 2.

Perek sorozatát tervezik a zeneipari óriások

Nem jött be a nagy zenecserélő rendszerek elleni harc, hiszen a közelmúltban egy olyan bírósági döntés született, amely szerint a szoftverek kiagyalói nem tehetők felelőssé azért, mert a felhasználók illegális üzelmekre használják őket.

Sebaj, a nagy kiadók most nem lacafacáznak tovább, bejelentették, hogy egyenesen a usereket fogják "megtámadni". A célpontok elsősorban azok lesznek, akik jelentősebb mennyiségű adatforgalmat bonyolítanak az említett programok segítségével, de elméletileg bárki megütheti a bokáját, aki fizetés nélkül töltöget le mp3-akat vagy filmeket. Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége a következő hetekben több száz esetben kíván pert indítani. A bejelentést követően a Kazaa átlagos 4,4 millió online felhasználójából mindössze 3,8 millióan mertek becsatlakozni a rendszerbe.

2003. június 27.

Neves zenészek az Internetes zeneszolgáltatás ellen

Annak ellenére, hogy a zeneipar óriásai megegyezésre jutottak néhány Internetes szolgáltatóval, a vihar mégsem csillapodik, a muzsikusok ugyanis egyáltalán nem elégedettek a dolgok menetével. A Linkin Park például az ellen lázad, hogy a dalaikat egyesével is megvásárolhatóvá teszik, így a teljes albumért csak nagyon kevesen fizetnek, ami súlyos bevétel kiesést okoz a csapatnak. Véleményüket osztja többek között Madonna, Jewel és a Green Day is.

Az előadók mind-mind attól tartanak, hogy a nagylemezek gondos összeállításába fektetett munka így a semmibe vész, ráadásul a letöltött dalonként fizetett 99 centes összegből csak minimális bevétel jut a művészeknek.

A jövő egyértelműen az Internetes zene-boltoké, de rengeteg tárgyalás és egyezkedés van még hátra addig, amíg az árusítók, a lemezcégek, a zenészek és természetesen a vásárlók is boldogan választják az online shopokat.

2003. június 24.

Szigorít az Apple

Az Apple időszerűnek látta Internetes zene-szolgáltatásának szigorítását, mivel jukebox programjukat sokan arra használták, hogy fájlokat osszanak meg vele a weben. Az iTunes 4.0-s verzióját a múlt hónapban tették elérhetővé a vásárlók számára, és a beépített szolgáltatások közé tartozott a helyi hálózaton belüli fájlmegosztás is, hogy az egy családban élők, vagy épp egy munkahelyen dolgozó kollégák akár egymás gyűjteményéből is szemezgethessenek.

Sajnos hamar rá kellett ébredniük, hogy a rendszer hibás, bár az elgondolás rendkívül felhasználóbarát volt. "Szomorúan konstatáltuk, hogy vannak, akik olyan egyénekkel osztják meg a szolgáltatást, akiket mégcsak nem is ismernek. Nem ez volt a szándékunk, amikor a megoszthatóságot beleépítettük a programba." - mondta a cég szóvivője.

Az Apple iTunes-a egyelőre csak Amerikában és csak Macintosh gépekkel használható, ám az év végéig szeretnék világszerte elérhetővé tenni, és PC-seknek is hozzáférést biztosítani.

2003. június 2.

A BMG-t pereli az Universal a Napster miatt

A hétfői napon nyújtotta be a bírósághoz a Universal azt a keresetét, amelyet a német illetőségű Bertelsmann AG ellen, annak a Napster támogatásával kapcsolatos tevékenysége miatt tart szükségesnek. A Universal szakemberei állítják, hogy bár az összes multinacionális kiadó egyetértett a fájlcserélő kártékonyságában, a BMG mégis 85 millió dolláros tőkeinjekcióval támogatta a Napstert 2000-ben és 2001-ben, azzal a céllal, hogy az irányítását átvehesse.

A Universal most 150 ezer dolláros kártérítést követel minden egyes dalért, amely a repertoárjukban szerepel, és amely megfordult a Napster hálózatában. 16 oldalas vádiratukban részletesen kitérnek arra, hogy a hasonló szolgáltatások ellehetetlenítik a zeneipart, és ezzel kilátástalan helyzetbe hozzák a művészeket is.

2003. május 14.

Várakozáson felüli forgalom az iTunes-nál

Jócskán felülmúlta az Apple minden álmát a múlt héten indított iTunes Music Store, hiszen hét nap alatt több mint 1 millió dalt töltöttek le rajta keresztül, teljesen legálisan. A cég szóvivője szerint ezt a mennyiséget egy hónap alatt kívánták elérni, és kellemesen csalódtak, amikor a heti statisztikát a kezükbe vették.

Az Internetes zeneboltban egyelőre csak az amerikaiak, és közülük is csak a Macintosh komputerrel rendelkezők vásárolhatnak, de a szolgáltatást az év végéig világszerte elterjesztik, és PC-vel is elérhetővé teszik majd. Igénybevételéhez nem szükséges előfizetni, és mindössze 99 centet kell fizetni dalonként, amelyeket nem látnak el másolásvédelemmel. Egy-egy letöltött fájlt három további komputerre lehet legálisan másolni, de a dalokból tetszőleges számú CD írható, és a vásárlót abban sem korlátozzák, hogy az elmentett fájlokat hányszor töltik át az Apple hordozható mp3 lejátszójára, az iPodra.

A siker azokat az elemzőket igazolja, akik szerint az iTunes jelenleg a leg-felhasználó barátabb, legegyszerűbben működő legális online-zenei szolgáltatás, és fényes jövő áll előtte.

2003. május 7.

Ukrajnában is harcolnak a kalózok ellen

A volt Szovjetunió területén, így Ukrajnában is virágzik a kalóz-cd piac. Az országban olyan méreteket öltött a CD másolás, hogy az amerikaiak szankciókat helyeztek kilátásba, ha az ukrán hatóságok nem tesznek sürgősen valamit az illegálisan tevékenykedők ellen. A külügyminiszter szerint most végre elővették azokat a törvényeket, amelyek a szerzői jogokat védik, és komoly szigorítást terveznek, hogy minden kalóz kedvét elvegyék a ténykedéstől. Ukrajna döntéshozói ezen a téren is szeretnének felzárkózni a világ vezető országaihoz, és ígérik, mindent megtesznek majd, hogy a borzalmasan nagy illegális piacot visszaszorítsák.

2003. május 7.

Lezárták négy mp3 kalóz diák ügyét

A RIAA lezárta annak a négy mp3 kalóz egyetemistának az ügyét, akiket peer-to-peer rendszerek üzemeltetésével vádoltak. A peren kívüli egyesség során tizenkettő- és tizenhétezer ötszáz dolláros bírságokat szabtak ki a fiatalokra, akik ezentúl remélhetőleg meggondolják, hogy mivel szórakozzanak szabadidejükben.

A közeljövőben egyébként jónéhány magánszemély számíthat arra, hogy levelet kap a RIAA-tól, a szövetség ugyanis az mp3 töltögető rendszerek helyett megpróbálja rávenni a felhasználókat is arra, hogy ne kalózkodjanak illegális fájlokkal az Interneten.

2003. május 5.

Új online zeneboltot indít az Apple

Az Apple már a kezdetek óta úttörő szerepet játszott a számítástechnikában, és nagyon is elképzelhető, hogy valami nagyszerű megoldást dolgoztak ki arra, hogy a zeneművek Internetes vásárlását legalizálják. Sikerült megegyezniük mind az öt nagy kiadóval, így repertoárjukban több, mint 200 ezer dal található, köztük olyan művészek nótáival, akik korábban egyértelműen "nem"-et mondtak a webes terjeszkedésre.

Dalonként 99 centet kérnek majd a vásárlóktól, akik maximum három Macintosh komputerre, valamint iPod lejátszójukra korlátozás nélkül másolhatják át az AAC formátumú fájlokat, mi több, CD-t is írhatnak majd belőlük. A szolgáltatásra nem szükséges előfizetni, minden egyes dalért külön kell majd fizetni.

Az Apple legendás vezére, Steve Jobs elmondta, hogy szerinte lehetetlen megakadályozni az illegális zenefájlok terjedését, és csak minimális módon képesek kontrollálni a törvénytelen másolgatást. A Lemezkiadók Amerikai Szövetségének vezetője szerint jelentős lépés előtt áll a zeneipar. Azzal, hogy belementek az Apple által kínált üzletbe, gyakorlatilag elismerték, hogy képtelenek megállítani a kalózokat.

A szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült Államokból, kizárólag Mcintosh gépekről érhető el, de hamarosan beindítják PC-s változatát is.

A cég egyébként a napokban rukkol ki új iPod lejátszójával, amely vékonyabb és könnyebb lett elődénél. A 10, 15 és 30 gigabájtos merevlemezzel rendelkező gépet körülbelül 110000 Ft-ért lehet majd megvásárolni.

2003. április 30.

Nem törvénysértők a webes filesharing szolgáltatások!

Pert nyert a Grokster és a StreamCast Networks, mivel az ügyükben döntő bíróság kimondta, a cégek nem vonhatók felelősségre azért, mert szoftvereik felhasználói illegális fájlokat cserélgetnek. A 34 oldalas határozat nem kevés fejfájást okoz a lemezcégeknek és a filmipar óriásainak, hiszen ezentúl a felhasználókra kell majd vadászniuk - ami ugye jóval keményebb dió, és hosszas, aprólékos munkát igényel. "Nem vagyunk kalózok, és a döntés példa értékű. A kiadóknak és a filmes cégeknek meg kellene már végre tanulniuk a leckét, és át kellene gondolniuk az üzleti modelljüket." - nyilatkozta Wayne Rosso, a Grokster cégvezetője.

2003. április 28.

Újabb perek Napster ügyben

A Universal és az EMI beperelte azokat a befektetőket, akik pénzüket a Napsterre költötték. A file-cserélő rendszer - amely fénykorában hatvan millió felhasználóval rendelkezett - egy időben csődvédelmet is kért, míg végül bírósági határozattal kötelezték tulajdonosait a szolgáltatás beszüntetésére. Komoly gondban vannak most azok, akik úgy hitték, jó helyre rakják a pénzüket, hiszen egy illegális szolgáltatást üzemeltetni szintén törvényekbe ütköző cselekedet, és mivel a vállalkozók tudatában voltak annak, hogy mire költenek, nagyon kevés esélyük van arra, hogy büntetés nélkül megússzák a "kalandot".

2003. április 24.

Az Apple megveszi a Universal Music-ot?

Az Apple és a Vivendi Universal, az Universal Music Group anyacége között már hónapok óta titkos tárgyalások folynak a multinacionális kiadó eladásáról. A Los Angeles Times információi szerint körülbelül 6 milliárd dollárra tartják a Universalt, amelyet az Apple szeretne még egy kicsit lejjebb alkudni, de a hosszas egyeztetések mindenképpen arra mutatnak esélyt, hogy a felek előbb-utóbb meg fognak egyezni. A hírre a tőzsde is érzékenyen reagált, mindkét cég részvényei vesztettek értékükből.

A két cég ezidáig nem cáfolta vagy erősítette meg a híreket.

Az utóbbi időben cupertino-i cég egy olyan szolgáltatást tesztelt, amely lehetővé teszi zenei fájlok árusítását az Interneten. A program hivatalos indulását április végére ígérik.

A Universal éves bevételei körülbelül 6 milliárd dollárra tehetők, katalógusukban olyan sztárok kiadványai találhatók, mint 50 Cent, Shania Twain, vagy a U2, de égiszük alatt tevékenykednek olyan neves labelek, mint az Interscope vagy a Def Jam is.

2003. április 14.

Lemezkiadók vs. Webcasterek

Hosszú huzavona után végre úgy látszik, hogy a lemezkiadók és az Internetes zene terjesztői megállapodnak a szerzői jogdíjak összegeiről, és hamarosan arra tudnak majd koncentrálni, ami mindannyiunk érdeke: a szolgáltatások javítása.

A két félnek sikerült megegyeznie abban, hogy a nagyobb cégek - mint a Yahoo, az AOL, a Microsoft vagy a RealNetworks - mennyit fizet 2003 - 2004-ben, és ha az amerikai szerzői jogvédő hivatal jóváhagyja mindezt, talán a közeljövőben nem lesz több vita a royaltikról.

Az Internetes rádiózás a sávszélesség növekedésével egyre népszerűbbé válik világszerte. Miután a tavalyi tárgyalások nem hoztak megoldást, a Copyright Office júniusban úgy ítélkezett, hogy minden egyes dal után - amelyet 1000 ember hallgatott - 70 centet kötelesek fizetni az online adók, azokat a rádiókat is beleértve, amelyek a hagyományos módon túl a weben is elérhetők.

Az Internetes cégek remélik, hogy ezúttal sikerül egy alacsonyabb árat kialkudniuk.

2003. április 7.

Támadás a kalózkodó alkalmazottak ellen

A legnagyobb lemezkiadók közel 300 vállalat vezetőit szólították meg egy nyílt levélben, amelyben arra hívták fel figyelmüket, hogy alkalmazottaik munkaidőben hihetetlen mennyiségű illegális fájlt töltenek le.

Bár a RIAA egyáltalán nem fenyegetett semmivel, mégsem elképzelhetetlen, hogy hamarosan jogi lépésekre is elszánják magukat, ha a cégek nem figyelnek jobban oda arra, hogy dolgozóik mivel töltik idejüket.

Az IBM-et és a Microsoft-ot képviselő Information Technology Association of America vezetője szerint minden a kiadók hibájából történik, hiszen az információ és az Internet korszakában képtelenek voltak idejében előállni egy új üzleti modellel.

2003. március 20.

Újraindítják a Napstert

A Roxio ügyvezetője, Chris Gorog szerint a cég nagyon is komolyan tervbe vette, hogy az év végén újraindítja a Napstert, ám ezúttal teljesen legális formában, fizetős szolgáltatásként.

A Roxio eddig a CD író szoftvereiről volt híres, ám tavaly a sok botrányt kavart Napster többségi tulajdonosaivá váltak. Hogy mennyire komolyan foglalkoznak a dologgal, igazolja, hogy már folynak is a tárgyalások a nagyobb lemezcégekkel, és állítólag már a letöltések jogszerűségét is garantálni tudják.

A Napster "szülőatyja", Shawn Fanning mint konzultáns vesz részt a munkában.

2003. február 21.

Indie zenekarokkal szerződik a Pressplay

A nagy mp3 pánik után talán a Pressplay volt az egyik úttörő a streaming media szolgáltatások bevezetésében, és úgy tűnik, most még egy lépéssel megelőzi konkurenseit, hiszen mérföldkőnek számító aláírások kerültek több független kiadóval kötött szerződésük végére.

A megállapodások értelmében ezentúl a Palm, a Ubiquity, a Rykodisc/Ryko Label Group, a Sub Pop és a DreamWorks több mint 250 ezer nótát tartalmazó repertoárja is felkerül a Pressplay kínálatába, és többek között a Nirvana és Frank Zappa dalai is elérhetőek lesznek.

A Jupiter Research analízise szerint mindez egyelőre nem több, mint egy erős marketingfogás csak, hiszen a zene-kedvelő netszörferek közül mindössze egyetlen százalék az, aki fizetni hajlandó a letöltésekért.

2003. február 12.

A Kazaa visszavág

A Sharman Networks LTD, az ausztrál multicég, amely a Kazaa úgynevezett "file-sharing" hálózat tulajdonosa, visszavág a lemezkiadó cégeknek és olyan "filmiparosoknak" akik nemrég pert nyertek a Kazaa ellen. Hétfőn, az ausztrál cég feljelentette az említett cégeket, azt állítva, hogy ezek mást sem akarnak csak monopolizálni a szórakoztatóipart. A lemezkiadó cégek és a filmforgató stúdiók pert nyertek néhány héttel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államokban. A dalok, lemezek és egyéb kiadványok jogtalan felhasználása volt a vád, ezekhez bárki ingyen hozzáférhetett és letölthette a Kazaa honlapjáról. Az ausztrál vállalat vezérigazgatója, Sharman azt állítja, hogy amikor a lemezkiadó és filmforgató stúdiók "összefogtak", a saját szórakoztató iparukat akarták monopolizálni, szerinte ez egy eléggé elavult módszer. Nyilatkozatát így folytatta: " Pert akarok, ügyvédi díjakat és kárt okozni a szórakoztató iparosok számára akik minden áron meg akarják fizettetni jogdíjaikat minden személlyel, céggel. Ez így nem fair-play!"

2003. január 31.

Végleg vége a Napsternek

Megjelenésekor óriási viharokat kavart a Napster, és bár az elmúlt időszakban arról hallhattunk híreket, hogy valamilyen módon egyességet kötnek a lemezipar óriásaival, most mégis úgy tűnik, végleg lehúzzák a rolót, hiszen december 11-én elárverezik a cég hardvereit és gyakorlatilag minden ingóságát.

A Napster pályafutása csúcsán közel 70 millió regisztrált felhasználót tudhatott maga mögött, és a 2000 júliusi lekapcsolása után sem sikerült megállítani az illegális fájlcserélgetést, hiszen a helyére számos új fejlesztésű program állt.

2002. december 2.

Amerikai sztárok beperelték az MP3.com-ot

Olyan amerikai sztárok, mint Billy Joel, Bod Dylan és James Taylor, néhány napja beperelték az MP3.com-ot. A zenészek állítása szerint a zenei portál beleegyezésük nélkül bocsátotta számaikat a látogatók rendelkezésére, akik minden különösebb ellenszolgáltatás nélkül tölthették le a slágereket. A hamarosan elkezdődő bírósági ügy során a portálnak az engedély nélküli CD másolásért is felelnie kell, úgyhogy még az is lehet, hogy ez a figyelmetlenség az oldal működési engedélyébe kerülhet.

2002. október 10.

Vége az Audiogalaxynak

Szépen sorra múlnak ki az ingyenes szolgáltatást kínáló fájlcserélők. Indult mindez a Napsterrel, és most az Audiogalaxy is beadja a kulcsot.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) és a National Music Publishers' Association májusban adta be keresetét, és úgy látszik, a bíróságoknak kialakult módszere van az efféle ügyek kezelésére, ugyanis már meg is született a döntés: az Audiogalaxy egy komoly összeget kell, hogy befizessen, amely az okozott károkat lenne hivatott fedezni.

Az AG már el is kezdte szűrni a rendszerében megjelenő jogvédett szerzeményeket.

Szorul a hurok a Morpheus, a Grokster, a Kazaa és az MP3Board nyaka körül is…

2002. június 20.

Visszatér a Napster?

A napokban jelent meg a Napster egy új, limited verziója, hat hónappal azután, hogy a kaliforniai bíróság gyakorlatilag lefejezte a szolgáltatást. Az új változatot 20 ezer kiválasztott teszteli, 110 ezer zenei fájl áll a rendelkezésükre, melyek közül egyik sem a nagy multi-kiadók anyaga.

A Napster cégvezetése szerint a teljes, publikus programot márciusban teszik nyilvánossá, az előfizetés árai 5 és 10 dollár között fognak mozogni.

2002. január 14.

Leállítják a KaZaA-t

A holland bíróság felszólította az amszterdami székhelyű KaZaA-t, hogy legkésőbb december 13-ig állítsa le szolgáltatását.

A Napster egyik trónörököseként számon tartott programmal zenei fájlokat, videókat, képeket, dokumentum fájlokat de még szoftvereket is lehet keresni és letölteni, a szolgáltatást igénybe vevő felhasználók gépeiről.

Amennyiben a cég nem tesz eleget a bíróság felszólításának, minimum napi 40649 dolláros bírságot kell fizetnie, és a Recording Industry Association of America, valamint a Motion Picture Association of America által elindított perrel is számolnia kell.

2001. december 6.

Két előfizetéses online szolgáltatás is elindul a héten

A RealNetworks és a Listen.com elindította előfizetéses szolgáltatását. A Real a MusicNet verzióját veszi alapul, RealOne Music néven, és körülbelül 100 000 dalt lehet letölteni tőlük, mely jórészt a Warner, az EMI, a BMG és a Zomba előadóinak felvételeiből áll.

Az előfizetőknek két féle alternatívát kínálnak: havi 10 dollárt fizetnek a music-only csomagért, amelyben 100 dalt tölthetnek le, és 100 online stream-et hallgathatnak meg, 20 dollárért megkapják a RealOne Gold-ot, mely 125 letöltést, 125 online stream-et tartalmaz, ezen kívül hozzáférést az ABC, a CBS, a CNN, az E! Networks és a Fox Sports online videó stream-jéhez is. A RealOne Music felhasználóinak lehetőséget biztosítanak továbbá 48 reklám-mentes online rádió csatorna hallgatására is.

A letöltött fájlok nem másolhatók hordozható lejátszókra, és nem írhatók CD-re.

A Listen.com verziója, a Rhapsody is beindult, ők három féle csomagot kínálnak.

A Naxos Classic 6 dollárért a Naxos klasszikus zenei kínálatához enged hozzáférést, a Sampler 6 dollárért a Listen.com partnerei által szolgáltatott egyéb szerzemények hallgatását engedélyezi, a Sampler Plus 8 dollárért pedig a teljes repertoárt nyújtja az előfizetők számára. A cég elsősorban a független kiadókkal egyezett meg, valamint 50 online rádió állomás is a partnerei közé tartozik.

2001. december 6.

Vége a CD másolás korának?

December 18-án jelenik meg a Fast and Furious című film zenealbuma, amellyel lehet, hogy történelmet ír majd a Universal Music, a világ egyik vezető hanglemezkiadója. A korongot olyan speciális védelemmel látják el, amely lehetetlenné teszi a másolást, így kívánják elejét venni az illegális példányok elterjedésének, valamint az mp3-as fájlok Interneten való csereberéjének.

A Naughty by Nature rappere, Vinnie Brown szerint komoly érvágás mind az előadók, mind a köréjük épült iparág számára, hogy manapság aki egy példányt megvásárol, az a továbbiakban elláthatja egész baráti körét is a filléres másolt CD lemezekkel, bár a legtöbb művész főként a koncertek és az ajándéktárgyak bevételeiből jóval jelentősebb hasznot húz, mint magából a lemezeladásból.

"Tudjuk, hogy az ügyes programozók és hackerek előbb-utóbb meg fogják kerülni ezt a védelmi rendszert is, de ha egy mód van rá, miért ne tennénk még nehezebbé a dolgukat?"

És hogy mennyire nem vicc a dolog, bizonyítja, hogy felmérések szerint 2001-ben legalább 4,2 milliárd dolláros veszteséget okozott a kalóz CD-k gyártása, a nyers lemezek eladása 80%-kal nőtt, és a 2,5 milliárd valódi hanghordozóval szemben 3,5 milliárd hamis példány talált gazdára.

2001. december 3.

Abszolút másolásvédelem

Annyira igyekeztek megvédeni a kalózoktól Natalie Imbruglia új albumát, hogy meghallgatni sem lehet, Németországban vásárlók tömegei vitték vissza a CD-t a boltokba, mivel egyes lejátszókon lehetetlen volt használatuk. A kiadó természetesen az összes lemezt visszacseréli, ám rossz hír azoknak, akik szívesebben hallgatják CD-iket mp3 formátumban, hogy jövőre a legtöbb lemezkiadó másolásvédelemmel látja el kiadványait.

2001. november 23.

DMP3 - magyar fejlesztésű autós MP3 lejátszó!

Magyar fejlesztésű, autós MP3 lejátszóval rukkolt elő a DENSION Audio Systems. A DMP3 névre hallgató, igen kedvező áron forgalmazott lejátszó több száz CD tárolására képes a beépített winchester (HDD) tárolóján. A 100% mobil rack kompaibilis lejátszó egyszerűen és gyorsan feltölthető a PC-ről.

A szerkezet 1000 órányi zene tárolását és több designváltozatot kínál, gyártója szoftverfejlesztéssel és számtalan bővítő eszközzel támogatja terméke bevezetését.

A DMP3 ára messze a piacon kapható más hasonló playereké alatt marad, sőt, a DENSION az első 100 vásárlónak féláron, 27.900 forintért kínálja a lejátszót.

2001. október 15.


Kapcsolódó linkek:

www.dension.com

Legális letöltések

A dánoknál már idén nyáron életbe léphet az a rendelkezés, amely legalizálja az mp3-as zenei letöltéseket. Ezek a letöltések természetesen továbbra is az Internetes szolgáltatókon keresztül történnek majd, csak éppen azzal a különbséggel, hogy ezentúl nem kellene izgulni az esetleges felelősségre vonás miatt. A dán parlament egyébként már meg is szavazta az új rendelkezést most már csak az akciót ellenzők táborát kell meggyőzniük.

2001. július 27.

Tüntetés Washingtonban

Április 3-án a washingtoni szenátus végleges döntést hoz a NAPSTER jövőjét illetően. Az Internetes zenei cég arra kérte felhasználóit, hogy 3-án, kedden lehetőleg minél nagyobb számban jelenjenek meg a washingtoni Fehér Ház előtt. A NAPSTER ezzel az akcióval enyhe ítéletet szeretne elérni. Arra gondoltak, ha mindenki látja mennyi a felhasználó, akkor biztosan engedélyezik a további működésüket. A felvonuló tömeg első ezer résztvevője egyébként egy ajándék Metallica pólót is kap, és ingyenesen vehet részt az esti koncerten.

2001. március 28.

Nyáron újra lesz Napster

A Napster meghalt, legalábbis egy kis időre kivonta magát a forgalomból, az Internetes zenei cég szervezői viszont azt ígérik, hogy legkésőbb nyár végén újjáéled a Napster. Az új cég sajnos már nem fogja lehetővé tenni a dalok ingyenes letöltését, de a vezetők úgy vélik, hogy akkor is a felhasználókat kell majd szem előtt tartaniuk.

2001. március 13.


Kapcsolódó linkek:

http://www.napster.com

Chuck D: A zeneipar rázza az öklét Isten felé

A Public Enemy frontembere, Chuck D jóslata szerint az Internet-forradalomnak köszönhetően a zeneipar két éven belül fejre fog állni.

A new york-i CMJ zenei összejövetelen előadott programbeszédében Chuck D az mondta, hogy a file-ok csereberéjének útját állni legalább olyan lehetetlen, mint "megállítani az esőt". Ezen kívül kifejtette elméletét az új kiadók típusáról, amelyek nem lennének teljesen függetlenek, de nem is lennének teljes befolyásoltság alatt, viszont teljes mértékben Internet-alapúak.

"Ez lenne a harmadik szint a felvételt készítő művészeknek, kiadóknak és a zeneiparban résztvevőknek," mondta.- 2002-re, úgy gondolom, hogy egy millió művész lesz, és több mint egy millió kiadó cég, akik részt fognak venni a zene emberek között való újraelosztási folyamatában."

A Naster pártoló rapper hozzáfűzte még: "A file terjesztést leállítani körülbelül olyan, mintha az ember meg akarná állítani az esőt. Van néhány faszfej a világban, akik megpróbálják irányítani az időjárást, és megállítani az esőt, és ugatnak felfelé az égre, és rázzák az öklüket Isten felé. És az ilyeneket a normális ember el is rakja oda, ahová valók: a kurva diliházba."

Chuck D azzal zárta beszédét, hogy kiemelte, az ipar vezető székeiben ülök számára egyszer, s mindenkorra megszűnik az a lehetőség, hogy degeszre keressék magukat, mint ahogyan ezt eddig tették. "Több pénz fog termelődni a zenéből a jövőben, mint valaha ennek előtte. A gond csak az, hogy mostantól egymillió zsebbe fog vándorolni. Ez pedig az jelenti, hogyha bárki azt hiszi, hogy olyan marhára meggazdagodhat, mint Walter Yetnikoff (a CBS Records előző vezetője), akkor jobban teszi, ha előbb alaposan átgondolja a dolgokat - mert a régi szép időknek már vége."

2001. január 8.

JJ72

Amint a félreismerhetetlen fejhang felsivít, el kell ismernie az embernek, hogy bár Mark Greaney gyakran úgy énekel, mintha neki személy szerint egy sem lenne, a JJ72 azért tökös banda.

A zenekar első turnéján – a sikerre jellemzően - nemcsak kibővített koncertek, de néhány plusz fellépés is volt, hogy a banda képes legyen kielégíteni az új rajongók tömegét, melyet albumu, az ‘Oxygen’ meglepő sikere vonzott. Figyelembe véve a srácok inkább befeléforduló természetét sokan azt várták, hogy a fiúk összecsuklanak a hihetetlen elvárások súlya alatt. De nem ez történt.

Épp ellenkezőleg, tetőtől-talpig feketébe öltözve minden este valami hihetetlen nyíltsággal játszották végig a repertoárt, és azzal a morajló vággyal, hogy dalaikat a legutolsó dobhártyarepesztó akkordig bemutassák. De a JJ72 kulcseleme mégis az a bizonyos Hang, amely folyton a felerősített gitárokkal csap össze, és minden egyes számmal fokozatosan válik egyre sírontúlibbá.. Nincs semmi ok rá, hogy kisebbítsük a két gitáros, Hillary és Fergal érdemeit – akik kakofónikusan gerjesztik a ritmikai hátteret Greaney sírbeli hangja mögé - de az aduász ebben a zenekarban Greaney.

A JJ72 esetében a másik érdekesség, hogy zenéjüket hallva a Radiohead-del való összehasonlítások közelebbi vizsgálata is indokolt lehet. Csakúgy, mint Thom Yorke, Greaney is hátborzongató, és idegborzoló magasságokba megy fel. Ennek megfelelően a számok olyanok, mint a szöges drót - csipkések, és össze-vissza csavartak, de elképzelhetetlenül jól tervezettek az adott célnak megfelelően. A JJ72 az ‘Oxygen’ dalait élőben is életerős örvendezéssel játsza, nem pedig a szokásos őszies melankóliával, és amikor eljön az idő, hogy a refrénhez rátapossanak az effektpedálokra, akkor bizony most is olyan brutális, mint egy csupasz ököllel vívott küzdelem.

A ‘Snow’-t ordító dühvel játsszák, az ‘Undercover Angel’-t lefordították az idegeket kiszaggató vad nyelvezetre, és a megjelent kislemezt, az ‘October Swimmer’-t pedig úgy veretik végig, hogy a varrás mentén vér fröcsögött. Ez a dal akár azt is előrevetíti, hogy hamarosan a banda hamarosan a világ rock klasszikusainak sorába fog emelkedni.

Ez most az ő pillanatuk. Többé nincs könnyű bocsánat, mint egy egyszerű szorongás-kereskedőnek, vagy egy ágybavizelő indinek. Mark Greaney lehet, hogy még mindig érzelmi és szövegbeli sztriptízét folytatja, de pillanatnyilag az egyetlen felfedezésre váró dolog amit a JJ72-nek tudomásul kell venni, az a közönség várakozása.

2001. január 8.

A Rage is mozgolódik

Úgy tűnik, Zack De La Rocha távozása nem rendítette meg túlságosan az együttest, a fiúk a lassan járj, tovább érsz szellemében bár, de továbbra is dolgoznak. A Rage Against The Machine karácsony alkalmából 15 új, ingyen letölthető audió felvételt és öt koncert videoklipet rakott fel a hivatalos website-jára. Az audiok között olyan dalok vannak, mint a Killing In The Name, a Sleep Now In Fire és a Guerilla Radio élő változata, míg a klipeknél megtalálhatjuk a Bulls On Parade-t és a Know Your Enemy-t is többek között. A cím: www.ratm.com

2000. december 18.

Összeomlott a Riffage birodalom

A riffage.com mp3-as zeneszolgáltató és letöltő hely péntek óta nem üzemel, mert nem találtak vevőt rá - nyilatkozta a Billboard-nak Ken Wirth, a cég tulajdonosa. A felszámolás miatt mintegy 60 ember veszítette el a munkahelyét. A riffage-csoportba tartozó többi vállalat még küzd a fennmaradásért, de azoknak is új tulajdonost keresnek. Így például piacra kerül a Los Angeles-I 1500 Records is, amelyet Wirth ez év elején vásárolt meg a Universal Music Grouptól. Jó befektetés!(?)

2000. december 13.

Arnold is az MP3 ellen voksolt

David Arnold producer és filmzene-gyáros is beállt abba hosszú sorba, amely tagjai ellenzik a szabad internetes zene-letöltés térhódítását.

A Prince, Bjork és a James Bond filmzenék mögött álló mogul csatlakozott a British Music Rights Association kampányához - lehet olvasni az nme.com-nak adott exkluzív interjúban. "Az embereknek értékelniük kellene mindazt az erőfeszítést, amit a zenészek egy-egy album létrehozásába fektetnek. Persze Elton Johnnak és Paul McCartneynak mindegy, ha elesnek néhány millió fontnyi bevételtől - de a zenészek nagy részének nem mindegy. Mintegy 33 000 muzsikus dolgozik az országban és bizton állíthatom, hogy nagy részük igenis a jogdíjakból él."

Tommy

2000. december 4.

Adventi naptár a Virgintől

A Virgin Records brit leányvállalata különleges módon számolja a napokat karácsonyig: minden nap közzétesznek egy-egy letölthető számot a cég legnevesebb sztárjaitól.

A "No Sleep Til Xmas" elnevezésű akciót a Virgin a Peter Gabriel alapította OD2 internetes szolgáltató céggel együtt találta ki és valósítja meg. A sort a Placebo Spite And Malice-ja kezdte december 1-én, majd Guru Night Vision című száma jön, utána pedig Gabriel, Mel B és Lucy Pearl. Az utolsó, 25-ik dalt ki más, mint a Spice Girls prezentálja majd karácsonykor, Weekend Love című trackjével. A számok a Virgin in-house portálján (www.the-raft.com) kívül a nagyobb média oldalakon is megtalálhatóak.

Tommy

2000. december 4.

Az első áldozat

MP3 kalózkodás miatt kaptak el egy gólyát... Egy tizenkilenc éves diák számítógépét - melynek winchestere közel 10 ezer MP3-at rejtett - elkobozták az amerikai rendőrök.

Amikor egy szeptemberi estén Scott Wickberg kopogtatást hallott szobája ajtaján, az Oklahomai Állami Egyetem elsőéves hallgatója azt gondolta, hogy a szomszéd jött megkérni őt és a szobatársát, hogy halkabban játsszanak a gitárjaikon. Ehelyett a campus rendfenntartói álltak az ajtóban, átkutatták a szobáját és elkobozták számítógépét.

Az Amerikai Lemezkiadói Szövetség (Recording Industry Association of America - RIAA) ugyanis értesítette az egyetemet, hogy Wickberg az iskola nagy sávszélességű, gyors Internet-hálózatát használja illegális mp3-ak ezreinek letöltésére és azokkal való csereberélésre.

Az akció megtörtént, de a hatóságok azóta sem voltak képesek eldönteni, hogy milyen lépéseket tegyenek a fiú ellen? Wickberg ugyanis a letölthető zenei file-ok első áldozati báránya, de csak egy a több ezer (vagy talán millió?) diák közül, akit nem lelkes gyűjtőszenvedélye, hanem gyűjteménye nagysága miatt kaptak el.

A RIAA az elmúlt évben már rendszeresen razziázott az Internet keresőiben olyan helyek után kutatva, ahol valószínűleg illegálisan tárolnak jogvédett hangzóanyagokat.

"Sokáig próbáltunk elnézőek lenni az olyan kollégista kölykökkel, mint Wickberg. - mondja a részleg vezetője, Frank Craighton, akit inkább tanítani, oktatni szeretnének, mint büntetni.

Wickberg egyetemének mindenesetre egy feljegyzést küldtek, amelyben megkérték az illetékeseket, hogy blokkolják a fiú Internet hozzáférését és akadályozzák meg őt az mp3-ak fel-letöltésében.

Miután az egyetem megkapta a Szövetség levelét, rendszeresen figyelték a fiú adatforgalmát, majd egy órával azután, hogy túlságosan nagy mozgást észleltek, értesítették a campus-rendőrséget, akik a Payne megyei ügyészségtől kapott házkutatási engedéllyel a zsebükben kopogtattak be Wickberg ajtaján.

"Az összes barátom azzal jött, hogy 'oh haver, sosem gondoltam volna, hogy pont téged kapnak el'" - mondja a 19 éves diák. - "Nem vagyok bűnöző, csak rajongok a zenéért."

Wickberg egy jelszóval védett FTP site-ot működtetett a kollégiumi szobájában, melyhez kapcsolódva bármit le lehetett tölteni, ami szerepelt a meglehetősen nagy mp3-listáján. A legtöbb diák gépén működik ilyen FTP szerver - állítja Wickberg -, viszont tény, hogy az övé volt a legforgalmasabb és legszámottevőbb.

Gyűjteményének 80%-a olyan művészek bootleg-felvételeiből és rádiós szerepléseiből állt, mint a Dave Matthews Band vagy a Train and Tonic. A maradék 20%-ot pedig olyan albumok tették ki, amelyeket Wickberg vásárolt, vagy a Napster segítségével töltött le.

"A site olyan nem megvásárolható anyagokat tartalmazott, melyeket Napster segítségével nem lehetett elérni. A Napster azoknak való, akik csak ízlelgetik az mp3-akat, én azért működtettem a szerveremet, hogy a barátaimmal meg tudjam osztani főként a koncertfelvételekből álló gyűjteményemet."

Lehet, hogy Wickberg nem volt Napster-felhasználó, mégis olyan file-megosztásra alkalmas programot használt, amely alapján könnyen bajba keveredett.

A Napster-ügy eldöntetlensége miatt a szellemi termékek problémája az Interneten ködösebb, mint valaha volt.

A Campus rendőrségének megmozdulása túlzottnak tűnhet, de mindez visszavezethető arra, hogy noha a törvényeket megalkották, betartatásukra egyelőre nem nagyon állnak készen formulák, megoldások. Hozzáértő szakemberek szerint Wickberg akár öt évig terjedő szabadságvesztésre és körülbelül 250 ezer dolláros büntetésre is számíthat, melyet a szerzői jogok megsértéséért varrhatnak a nyakába.

"Bármilyen jogi lépés a kölyök ellen nevetséges lenne - mondja Randy Coyne, az Oklahoma egyetem jogász professzora. - Nehéz őt bűnözőként látni, hacsak nem hozott neki anyagi hasznot ez az egész. Inkább Robin Hood-ot csinálnak belőle, aki lop a lemezipartól és azt szétosztja a nép között."

Wickberg barátja, Jason Thompson, aki jelen volt, amikor a rendőrség megérkezett, azt mondja, szerinte ez az eset nem fog visszatartani senkit sem.

"Akinek tudtunk, szóltunk, hogy lőjék le a szervereiket, mert így elkerülhetik a bajt, de mindenki csak legyintett. Errefelé nem igazán volt hatása a dolognak."

Mégha a diákok nem is aggódnak, Coyne szerint azért lehetnek következményei a történteknek. "Félelmetes, hogy miközben csodálatos kommunikációs lehetőségeink vannak, akadnak emberek, akik arra szakosodnak, hogy a személyiségi jogaink megsértésével állandóan azt figyeljék, hogy mit csinálunk az Interneten. Sokkal jobban szeretném, ha a rendőrök valami mással foglalkoznának, mintsem diákokat kapjanak el heavy metal file-ok fel-letöltéséért."

Wickberg kommentárja: "Azt gondoltam szabályos, amit csinálok. Nem pénzért csináltam, vagy hogy bárkinek is kárt okozzak. Úgy hiszem, ha szereted a művészt, akkor támogatnod kell, hogy abból tudjon élni, amit alkot."

2000. november 29.

Újkori hősök

Hősöknek kiáltotta ki a Metallica tagjait a RIAA (Recording Industry Association of America) a Napster ellen folytatott harcuk elismeréseképpen. A Metallica azon ritka együttesek közé tartozik, akik nyilvánosan is felemelték szavukat az elveszett jogdíjak miatt, mondván, hogy nekik is élniük kell valamiből. Ezzel szemben már mi is több hírben közöltük, hogy a zenei világ nagy része egyetért a Napster elképzeléseivel, tehát a küzdelem a Metallica ellen látszik eldőlni. De ki tudja, mit hoz még a jövő.

Tommy

2000. november 9.

A Napster fizetős lesz?

A Napster együttműködési szerződést írt alá a BMG-vel, a Westlife, a Five, Whitney Houston és Elvis (hogy csak a legnagyobbakat említsük) kiadójával. A megállapodás értelmében a felhasználóknak valamilyen módon kompenzálni kell a művészek kiesett bevételeit - erre a havi használati díj tűnt a legjobb megoldásnak. A Napster tehát most még ingyen van, de már nem sokáig, úgyhogy aki érdekelt a dologban, jobb ha rövid időn belül letölti a neki kellő számokat!

Tommy

2000. november 3.

Terjeszkedik a Napster

A sokak által szidott és támadott Napster a PC-k után úgy döntött, meghódítja a Macintosh világát is. Tegnap megszületett a két cég között a megállapodás, miszerint a Napster oldalain egy Macintosh-verzió is szabadon letölthető lesz. A régebbi Macster-verzióval rendelkező tulajdonosok megtarthatják jelszavukat és username-jüket az új használata során is. Milton Olin, a Napster egyik főnöke örömét fejezte ki, hogy a Macintosht is köszönthetik a közösségben, és hogy végre a Mac tulajdonosok is ugyanolyan minőségben használhatják a Napstert, mint a PC-sek.

Tommy

2000. október 27.

Lopott a Chumbawamba

Na nem pénzt, csak zenét, azt viszont bőségesen. Legújabb, csak Interneten keresztül terjesztett számuk, a Pass It Along (MP3 mix) tulajdonképpen Eminem, Beatles, Madonna, Metallica és Dr. Dre számok samplingezett részeiből van összeállítva, és ez bizony illegális átvételnek minősül. Az együttes még azzal is tetézte a bajt, hogy saját web-oldalán felszólította a rajongókat, küldjék el a letöltött számot 20 barátjuknak. Dunstan Bruce, az együttes énekese kommentárja: "Ők ma a leggazdagabb popsztárok közé tartoznak. Remélem, nem sajnálják a rajongóktól ezt az egyetlen ingyenesen megszerezhető felvételt."

Tommy

2000. október 26.

Bowie is az Internetre támaszkodik

David Bowie legújabb albumáról (Bowie At The Beep) gyártási hiba miatt lemaradt egy szám, amelyet most a lemez megvásárlói ingyenesen letölthetnek az Internetről. Hozzá kell tenni: csak azok, akik megvásárolták a lemezt, mert a Ziggy Stardust élő verzióját csak akkor engedi letölteni a web-oldal, ha az eredeti CD benne van a CD-meghajtóban. Bowie ennyit fűzött hozzá a hírhez: "Öt évvel ezelőtt ilyet csinálni lehetetlen lett volna. Jó, hogy van ez a lehetőség."

Tommy

2000. október 26.

Chuck D az Internetről

A Public Enemy frontembere egy New Yorkban megrendezett zenei konferencián beszélt az Internethez való viszonyáról. Véleménye szerint az Internetes zenei forradalom két éven belül letarolja a lemezkiadókat, de ez ellen védekezni nem lehet. "A MP3-as forradalmat megkísérelni megállítani olyan, mintha az esőt próbálnák meg meggyőzni arról, hogy hagyja abba. Egyszerűen lehetetlen."

Tommy

2000. október 26.

Az Offspring album letölthető a Napsteren

Az Offspring legújabb lemeze, a Conspiracy Of One ingyenes változatban három héttel a megjelenés előtt letölthető lesz a Napsteren. Az együttes eredetileg saját web-oldalán akarta ezt megvalósítani, de mert kiadójuk megtiltotta a dolgot, a Napsterhez fordultak. Az Offspring web-oldalán most Noodles, az Offspring frontemberének szövege található, amelyben felszólítja a rajongókat, hogy nyugodtan töltsék csak le a számokat. Hát, akkor rajta!

Tommy

2000. október 26.

Ál-Fatboy Slim számok jelentek meg a Napsteren

Ismeretlen elkövetők az elmúlt napokban több szabadon letölthető Fatboy Slim számot is eljuttattak a Napsterhez. A számok címe megegyezett a sztár legújabb, novemberben megjelenő albumában található trackekével, de - mint az a letöltéskor kiderült - tulajdonképpen ismeretlen együttesek demo-anyagát tartalmazták. Az ötlet persze jó, ha szeretnénk, hogy minél többen megismerjenek, de kérdés, mit szól ehhez a sztár-DJ?

Tommy

2000. október 20.

Haladás az online-jogdíjak ügyében?

Fontos megállapodás született kedden az Interneten keresztül terjesztett zenék jogdíjaival kapcsolatban. Két amerikai társaság, az NMPA (National Music Publishers' Association) és a RIAA (Recording Industry Association of America) fogott össze annak érdekében, hogy szabályozzák a szabadon letölthető zenék jogdíjainak ügyét. A társulás célja, hogy összegyűjtsék és a copyright tulajdonosokhoz eljuttassák a jogdíjakból begyűjtött pénzt. A kezdeményezés igen nagy sikert aratott az eddig sötétben tapogatózó weboldal-tulajdonosok körében, hiszen ez lesz az első jogszabály, amely pontosan előírja a jogdíjak összegét és az ehhez tartozó adminisztratív teendőket.

2000. október 16.

A U2 nyilatkozata Napster-ről

A U2 gitárosa, Edge néhány nappal ezelőtt röviden és velősen ezt nyilatkozta a sajtónak: "Új, megjelent, lássuk, mire jó, majd később meglátjuk, mibe fog ez nekünk kerülni."

Tommy

2000. október 13.

A BMG beszáll a digitális letöltés körüli harcokba

A BMG Entertrainment utolsóként a legnagyobb lemezgyártó cégek közül bejelentette a digitálisan letölthető felvételekkel kapcsolatos terveit. A cég - amely több mint 200 lemezkiadót tömörít, köztük az Arista Records-t és az RCA Music Group-ot - mintegy 100 kislemezt és albumot tartalmazó ajánlatával átvette a kezdeményezést a piacon. A Sony, az EMI és a Universal már régóta futtat próbateszteket, a Warner pedig novemberre ígéri ugyanezt.

A BMG kezdő listájában olyan sztárok felvételei is megtalálhatóak, mint Santana, Christina Aguilera, Lit, Toni Braxton, Brad Paisley, Carly Simon, Dido, Eve 6, Whitney Houston, Carl Thomas, Sarah McLachlan, Brad Paisley, Pink, Tyrese, vagy a Vertical Horizon. Az elkövetkezendő hónapokban a letölthető felvételek számát kb. 2500-ra akarja a cég bővíteni.

Fellelhetőségi helyek: Lycos, Alliance Entertainment's TheStore24, ARTISTdirect, Best Buy, GetMusic, Musicland Group, RollingStone.com, Trans World Entertainment/TWEC.com, Tower Records, és Wherehouse Music/Checkout.com. Árak: $1.98-$3.49 - single, $9.98-$14.98 - szimpla album, $11.98-$20.98 - dupla album.

Tommy

2000. október 11.

Napi 1 millió látogató a Napsteren

Zárás előtti pánikszerű felhasználói roham az MP3-makért. Talán az utolsó napjait éli a Napster, hiszen épp a halálos ítéletet készülnek kimondani Los Angelesben a 32 millió regisztrált felhasználót számláló Internetes zenei "letöltőállomásra". Nincs mese, túl komolyak az ellenfelek: EMI, Bertelsmann és a Sony, hogy csak néhányat említsünk.

Spring

2000. október 4.

Folytatódik a Napster-ügy

A Napster azt szeretné, ha az eljárás teljes lezárásáig üzemeltethetné az oldalt. Az RIAA, az amerikai hanglemezgyártók szövetsége ezzel szemben azonnali leállítást követel. Az ügyész, David Boies videókazetták illegális sokszorosításához hasonlította a Napster tevékenységét, és azt hangsúlyozta, hogy a zenei piac többi szereplőjének mindaddig nincs semmi esélye, amíg az Interneten ajándékba adják a zenét.

Spring

2000. október 4.

Az EU blokkolja az EMI-Warner fúziót

Az Európai Unió meg akarja akadályozni a két zenei nagyhatalom, az EMI és a Warner Music 20 milliárd dolláros egyesülését. A szándékot azzal indokolták, hogy a zenei piac akkor négy konszern uralma alatt állna, ezek pedig az EMI-Warner, a Universal, a Sony Music és a BMG.

Spring

2000. október 2.

MP3 konferencia 2000

Idén San Diego látta vendégül a világ legnagyobb MP3 konferenciáját.

Három éve már, hogy az mp3.com jóvoltából évente megrendezik az MP3 konferenciát. Az idei gyűlés az eddigi legnagyobb; több ezer hardvergyártó, weboldal tulajdonos, szoftverfejlesztő, zenész és lemezcégfőnök gyűlt össze a San Diego-i UCSD egyetem területén.

Két fő téma köré csoportosult a kétnapos konferencia. Egyrészt a legeslegújabb hardver és web technológiát bemutató szabadtéri és fedett kiállítások, másrészt egy ipari konferencia invitálta a vendégeket. Ez utóbbin a vezető MP3 cégek képviselői mondtak beszédet, valamint itt cserélték ki a szakemberek az MP3 és az online zenélés különböző nézeteit is. A "Sound Advice" (hangzásbeli tanácsok) nevű fórum Ice T közreműködésével a két napos konferencia legmulatságosabb eleme volt. Ice aztán tudja, hogyan kezelje közönségét; amellett, hogy megnevettetett mindenkit, hatásosan megmutatta, mennyire érti a témát.

A legtöbb vita középpontjában a zenei kereskedelmi modell felállítása állt. A Sony és a Napster képviselői különféle díjszabási módokon vitatkoztak, de a közmegegyezés szerint az előfizetéses rendszeren alapuló modell lenne a leghatásosabb.

Mindeközben a standokon a nagyszerű új fejlesztést, az otthoni MP3 berendezéseket csodálhattuk meg, amiket különböző gyártók másként mutattak be. Volt ott minden az MP3 minirendszertől a minden-az-egyben szórakoztató központig, amit a TV-hez lehet csatlakoztatni. A show slágere a ZapStation volt, a keménylemez alapú kombinált MP3/DVD/CD lejátszó, de mellette annyi hordozható lejátszót láthattunk, aminek megtekintésére a két nap is kevésnek bizonyult.

Az MP3 Konferencia megmutatta, hogy manapság ez már egy hatalmas, virágzó iparágazat -- és ha a lemezcégek hamarosan nem rendezik el online terjesztésüket, rengetegen jelentkeznek, hogy átvegyék a helyüket.

2000. október 2.

A nagyok is csatlakoznak a hálóra
Az öt nagy lemezkiadó végre rátalált az online zenére.

Az öt nagy lemezcég végre terveket kovácsol, a letölthető digitális zenével kapcsolatosan.

A Sony, mely az első cég volt, amely idén májusban letölthető anyagot adott ki, s egy korlátozott kislemez-válogatást pakolt fel az oldalára, minden egyes darabot az optimálisnak mondható 2.49 USD áron árul.

A Sony-nál csakis néhány nagy sztár - mint Michael Jackson és Lauryn Hill - kapott helyet az 50 számot tartalmazó digitális listában. A dalok ATRAC3 formátumú file-okban találhatók meg, melyeket a Liquid Audio software-jével lehet lejátszani.

Az EMI ajánlata ennél terjedelmesebb, 100 albumot kínálnak Frank Sinatrától a Smashing Pumpkins-ig. Az árak egyenlőek a CD-k áraival, de míg néhány kislemez elérhető, nem lehet például szemezgetni az albumokról egyes dalokat, csakis az egészet lehet letölteni. Bár elég nagyvonalúan - mind Windows Media, mind Liquid Audio formátumokban - elérhetőek az anyagok, az EMI-t mégis már az elején tűz alá vették a bonyolult rendelési eljárás és a vásárlók támogatásának hiánya miatt.

A hosszú késlekedés ellenére vitathatatlanul a Universal alkotta meg a legszexisebb szolgáltatást az összes közül, büszkén hirdetve saját nevüket -bluematter- és a majdnem ésszerű 1.99 USD árat dalonként. A bevezető próbaverzió, egy speciálisan fejlesztett RealPlayer verzión hallgatható meg, mely 60 számot tartalmaz, köztük olyanokat, mint a Blink 182 és Luciano Pavarotti dalai. Az EMI és a Sony szegényes ajánlatával ellentétben minden bluematter 'digitális pénztárca' 4 dollár hitellel indul, azaz az első két számot teljesen ingyen lehet letölteni.

A Warner Music keveset árul el a terveiről, de az biztos, hogy az év vége felé lesz majd kész a szolgáltatásuk.

A BMG is felhúzta időközben a harci lobogóját, és 300 dallal tört be a letölthető zenék piacára. Ezek közül valamennyi német előadó szerzeménye, és egyelőre csak a német vásárlók számára elérhető.

Bár létrehozói az internetet világközi médiumnak szánták, a nagy cégek közül még egy sem jelent meg Angliában, ami azt jelenti, hogy angol hitelkártyával jelenleg nem vásárolhatók meg a letölthető zenék. Ejnye-bejnye!

2000. szeptember 27.

A The The feltárja magát
avagy Matt Johnsont is megfertőzte az MP3

A 80-as években népszerű "AKA TheThe" frontember, Matt Johnson rajogótáborának minden bizonnyal nagy örömére szolgál a sztár "Naked Self" című új albuma, melyet MP3-as formátumban tölthetnek le az együttes hivatalos honlapjáról a thethe.com-ról az érdeklődők. Mivel Johnsont elégedetlenséggel tölti el és bukásnak tekinti, ahogy a lemezkiadója ( a Nothing Records, mely a Universal része) az új album marketingjét és terjesztése intézi, ezért úgy döntött hogy ő maga teszi elérhetővé az albumot a világhálón.

"Alapos megfontolás után úgy döntöttem,hogy ingyen letölthetővé teszem a Naked Self album dalait egyenként, hétről hétre. Ezáltal, remélem, egyre több embernek lesz lehetősége meghallgatni az albumot, és remélhetőleg majd támogatni fognak azzal, hogy megvásárolják a CD-t."

2000. szeptember 27.

"Up In Smoke"-az MP3 sztárok turnéja
A legmenőbb MP3-as website a legmenőbb hip-hop zenészek fellépéseit támogatja

A Farmclub, mint amerika vezető zenei online site-ja, megkülönböztetett figyelmet szentel egy igen jelentős amerikai helyszínű hip-hop turnénak. A Farmclub egyike az Államok azon népszerű ún. "nem jegyzett" zenei site-jainak, ami már eddig is számos népszerű sztárt juttatott a kamerák elé egy heti TV show keretében. Az "Up In Smoke" elnevezésű turné a Farmclub és a legnagyobb példányszámban eladott amerikai zenei lap, a The Source közös produkciója. A turné fellépői közt szerepel többek közt Dr. Dre, Snoop Dogg, Ice Cube, Eminem és Warren G. Sadly neve is. Eddig úgy tudtuk, hogy a helyszín kizárólag Amerika, és Angliában nem terveznek fellépést. Lapzárta előtt azonban úgy értesültünk, hogy mégis sor kerül angliai koncertekre is; bár Ice Cube-ot filmes elfoglaltságai elszólítják, így ezeken a fellépéseken nem lehet majd jelen.

2000. szeptember 27.

Bowie győzedelmeskedik
A Vézna Fehér Herceg a legrangosabb internetes zenei díjakat aratta le

David Bowie internethez való hozzáállását jutalmazta az "Online Pioneer Of The Year" nevű díj, melyet a "Yahoo! Internet Life Online" elnevezésű zenei fesztivál keretében adományoztak a sztárnak. Ezen kívül Bowie-ra várt a "Best Artist Site" díj is. A jutalmazottak közt szerepelt többek közt Sir Paul McCartney is, akinek Cavern-beli internetes szereplését a "Best Live Online Event" díjjal honorálták. Továbbá Prince "One Song" c. alkotását a "Best Internet-Only Single Prize"-zal értékelte a zsűri. A "Best Unsigned Band Online" díjat pedig a kaliforniai Red Delicious zenekar kapta.

2000. szeptember 27.

Björk és York MP3-as együttműködése
A "Bring Me Sunshine" soha nem volt konkurrencia

Valószínűleg Björk és a Radioheadből ismert Thom Yorke közös,"I've Seen It All" címet viselő produkciója lesz e hónap legtöbbször letöltött zenéje. Az alkotók a "Selmasongs" c. albumról vették át a felvételt, ami egyébként egy közeljövőben bemutatásra kerülő, "Dancer In The Dark" c. filmnek a zenéje. A felvételt ez év márciusában rögzítették és Downloads Direct-en keresztül már ingyen elérhető a hálón. Egy ideig Björk saját website-ján (www.bjork.com) is hozzáférhettek az érdeklődők, azonban ezt a forrást hamarosan megszüntették, mondván, nem akarják teljesen "kiszolgáltatni" a dalt. A fenébe is, igazán köszönjük.

2000. szeptember 27.

Művészek az MP3 ellen

Rengetegen aláírják a net-kalózkodás elleni beadványt, de hát kit érdekel?

Pár hónapnyi hallgatás után, a popsztárok tömege gyülekezik a Napster és a web alapú szerzői jogsértés elleni hadjárat önkéntesei közé. A békebeli ír zenekar, a The Corrs tagjai, akiket nemrég neveztek ki az IFPI hivatalos, kalózkodás ellenes őrző-védőinek, megütközve tapasztalták, hogy saját dalaikból több, mint 18,000 törvénytelen verziót találtak az interneten, mindössze 8 órányi keresés eredményeképpen. A kvartett most egy peticiót dolgozott ki, melyet már 1400 európai sztár írt alá, köztük Björk, a Supergrass, vagy a Spice Girls, a címe pedig Művészek Egyesülése Az Erős Szerzői Jogvédelemért. A digitális zene megfelelő ellenőrzését kérő Jim Corr ezzel kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

"A legtöbb embernek eszébe sem jutna, hogy a sarki CD boltból elemeljen egy lemezt. Mi ugynígy gondolkodunk a "cyber bolti lopásról", az ugyanúgy nem frankó dolog." Nagyon igaz.

Közben az Egyesült Államokban 70 zenész Alanis Morissette-el és a Hanson-nal együtt megalkották a maguk tiltakozó nyilatkozatát, hogy támogassák Dr. Dre-t és a Metallica-t a Napster elleni harcukban. A Művészek A Kalózkodás Ellen nevet viselő koalíció, egész oldalas hirdetéseket adtak fel népszerű lapokban a következő jelmondattal: "Ha egy dal sokat jelent neked, képzeld el mennyi jelent nekünk".

Noah Stone, egy lemezcég igazgatója, és maga is MP3.com művész kampányt indít, hogy tudatosítsa, az ingyen zene mögött rejlő tényeket. "A kompenzáció és a művészek kreatív ellenőrzésének kérdése mindannyiunk számára fontos" , mondja Stone "mivel ez befolyásolja a karrierünket, a megélhetésünket, és a jövőnket." Más szóval: legközelebb, ha letöltesz egy MP3-at, gondolj egy pillanatig a szegény, éhező rock sztárokra.

2000. szeptember 27.

A NAPSTER elvesztette a pert
Az ítélet valószínűleg a zenei adat elosztó web - site végét jelenti

Egy szövetségi bíróság arra kötelezte a Napstert, hogy álljon le a szerzői joggal védett zenék kereskedésével, ami gyakorlatilag a cég végét jelentheti.

Becslések szerint tavaly őszi indulásuk óta kb. 3,6 milliárd zeneszámot töltöttek le a Napster használói az internetről. Körükben az ítélet nagy fölháborodást keltett, mint azt a beküldött üzenetekből is megtudhatjuk: "A Metallica és Dr. Dre csak irigy urak, ugyanígy az RIAA (Amerikai Hanglemezipari Szövetség), amit be kéne szüntetni! Soha többé nem veszek egy lemezt sem!"

Dr. Dre reakciója a döntésre - érthető módon - épp ennek az ellenkezője volt: "Ez ugyan csak egy kis lépés Dr. Drének, de hatalmas lépés azok számára, akik munkából élnek és nem abból, hogy másokon élősködnek."

Az, hogy vége a Napster-nek, még nem jelenti azt, hogy vége minden effajta vállalkozásnak, hiszen az elmúlt évben hihetetlenül megszaporodott a számuk. Naponta több ezer felhasználót vonzanak az olyan szolgáltatók mint a CuteMX, iMesh, Scour Exchange, Gnutella és a FreeNet. Közülük a Scour Exchange-t szintén elítélte a bíróság kalózkodás miatt, és ellenük az Amerikai Mozgófilm Szövetség is föllépett, hiszen ők moziklipekkel is kereskednek.

A Napster 19 éves megalkotója, Shawn Fanning szerint az emberek egyre jobban rákapnak az új technológiákra, és meg fogják találni a módját, hogy használhassák. Fanning egyébként az ítélet után is harcolni akar azért, hogy a felhasználókat ne fosszák meg attól, amiért annyira rajonganak.

Elképzelhető, hogy mostani veresége ellenére mégsincs olyan rossz helyzetben, hiszen még jogi szakértők szerint is nyilvánvaló, hogy a zeneiparnak meg kell szoknia az új technológiát, és újítania kell a terjesztési módokon.

2000. szeptember 22.

 
Legújabb cikkek

 Click to VisitFÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster