Click to Visit
Rock - Zsenik és őrültek!
Kereső:
Részletes kereső!
Belépés regisztrált tagoknak:
Login:
Jelszó:
Üdvözlünk a Zene.net fórumában!

Regisztráld magad most! Ezáltal Te is hozzászólhatsz a különböző témákhoz és új témát is nyithatsz!
Regisztráció | Kereső | Kategóriák

1  2  3  4  5  

agixa e-mail | 2004-03-06 15:34:05 | 91.
Na,itt egy kis rövid versecske:

Szeretem azt..

Szeretem azt,aki csalódott,
Aki rokkant,aki megállott,
Aki nem hisz,aki borus:
A világot.

Én a Halál rokona vagyok,
Szeretem a tűnő szerelmet,
Szeretem megcsókolni azt,
Aki elmegy.

haska e-mail | 2004-03-06 14:47:09 | 90.
a billentyűzet használatát nagyon nehéz elsajátítani, de látom azért sikerült. ezért várjuk a versed többi részét is.

a szkennelés is igen bonyolult eljárás, de lefényképezheted digitális kamerával a képeidet pl.
ennyi.


Előzmény: agixa (85.)
haska e-mail | 2004-03-06 14:38:08 | 89.
nem szoktam írni.

Előzmény: agixa (85.)
agixa e-mail | 2004-03-06 14:30:33 | 88.
Olvastam klikli:Rothadó lelkek,és a Deathmachine:Károgó(?)versét.Na,ezek bejönnek..Ezek versek.
agixa e-mail | 2004-03-06 14:20:01 | 87.
Szia.Akkor vegyük sorba egytől-egyig a hozzászólásaidat,kérdéseidet!Nos..
- Én általában soha nem mutatom meg a barátaimnak a verseket,mert ezek az érzéseimet tükrözik.Amiket lehet,előttük nem szándékozok teljesen felfedni.Akik meg ténleg igaz barátok,azoknak meg azért nem,mert jobb dolgom is van annál,hogy ezzel "untassam" őket.(őszintén szólva,keveseket érdekel a költészet..)Általában magyar-szakos,művészet iránt érdeklődő,hozzáértő emberek(többnyire ugye felnőttek),és pszichológusok:)véleményét szoktam kikérni.
- A zombis versek értelmetlenek,zagyvák,és csak arra szolgálnak,hogy a sci-fi műfajt imádó emberkék fantáziáját kielégítse.Akik egy csomó horrort néznek,meg számítógép előtt ülnek naphosszakat.De ezzel ellenben az enyém szimbólikus, és a LELKI "ÉN" BELSŐ VILÁGÁT TÜKRÖZI!!!És ez a fontos.Egyedül ez az egy versszak,ami vízióról szól.A többi a halál félelemről,a szeretetről,az élethez való ragazkodásról szól.Azt meg csak sajnálni tudom,ha még egészbe se tudnád megérteni!Mert nálad sokkal nagyobb emberek alkottak róla véleményt!(nehogy sértésként vedd!)
- Én azt a mondatot,miszerint nekem is van egy tiédhez hasonló versem,azt nem a te témádra értettem,hanem az "elrejtett rímekre"!!(a múltkor beszéltünk erről)Ha vissza nézed a hozzá szólásomat,ezt feketén-fehéren láthatod.
- igen,szoktam igazat adni!:o)Annak,akire felnézek,vagy pedig annak aki elképesztő,hiteles érvekkel alá tudja támasztani negatív álláspontját.(ezt az élet bármely területére értem)Máskülönben:nem igazán:o)Hallgatok az értelmesekre,és nem utolsó sorban a LELKIISMERETEMRE!Ez nem azt jelenti,hogy téged nem tartalak annak,de olyan állításokat is leírtál,amikbe én,saját magam egészen biztos vagyok.Márpedig hogy tudsz egy mélyebb dologról helyesn ítélni,ha még az egyszerűt sem érted!?Érted??:o)Amúgy meg szerintem nagyon is intelligens vagy.Ez a megfogalmazásodból,és a "nyitott vagyok mindenre!" ideológiádból tükrözödik.Örülök,ha írsz,mert sokat szoktál,és mindenféleképpen ÉRDEKESET!Próbálom ezt meghálálni..Hisz mindig igyekszek terjedelmesen válaszolni.Szóval tök jó vagy..:)
- A padlás az a kihalt kis bungallót,a sötét,poros szobát is jelenti,ami tele van mindenféle régi dologgal.Mint a lélek,amiben a múlt,és az érzések lakoznak..Egyszóval a bezártság egyfajta magány.Vagy neked mit jelent a magány szó?..
- röhej..:o)Miért kell mindent elfelejtenem a művészettel kapcsolatban!?úristen!Nem tűnt fel,hogy bár nagyon jókat beszélgetünk,mindössze csak EGYETELEN NYOMORULT KIS VERSSZAKBÓL tudsz véleményt alkotni???Márpedig ez a kis morzsa: Semmi!!!
várom válaszod,és észerevételeidet!
Ági


Előzmény: Lenina (81.)
agixa e-mail | 2004-03-05 20:47:54 | 86.
Minek írjam le?Ezek után?Ha ennyire egyértelműnek tartod,hogy szar,akkor fölösleges megmutatnom.Megaztán még ha írnék is egy nagyon profi versikét,akkor se vallanád be.Hisz mindenki az én csontomat rágja.Beskatulyáztál valahova,és kész.Javíts ki kérlek,ha nem így van!

Előzmény: Grizon (82.)
agixa e-mail | 2004-03-05 20:44:00 | 85.
Nem mentegetőzök,hanem egyszerűen csak nem értek a gépekhez.Ezért nem tudom őket elküldeni.Nem hiszem,hogy önjelölt-költőnek tartanám magam.Én nem akarok költő lenni..De azért tőled is várnék valami szép kis alkotást..például egy verset.Hm?

Előzmény: haska (83.)
Lenina e-mail | 2004-03-04 13:46:12 | 84.
Sikerült elolvasnod a legújabb kiseposzomat?! ;)
Oks, várom a mailed!


Előzmény: Grizon (82.)
haska e-mail | 2004-03-03 22:19:25 | 83.
agixa, h szerintem nem vagy több egy önjelölt költőnél, viszont a legtöbb ilyen arcnak (akik a sulink újságjába is írnak) fogalma sincs a költészetről, alulművelt a témában. sok ember viszont költő-isteneknek hiszi őket, mert az átlagembernél egy hajszállal jobban írnak. a rajzolásra uez vonatkozik.

a versed erősen középszerű. abban van valami, h a mondanivalót egy részét csak te értheted, viszont a versnek az olvasó számára is élményt kéne nyújtania. ebben azonban semmi meglepő, újszerű nem volt, persze ettől még jó lehetne, de sajnos nem az.

összes beírásod mentegetőzés(nek tűnik), nemhiába nem gépelted be a versed, scannelted a képeidet. ha tényleg van vernivalód magadra, mutasd meg, és engedd h leboruljak előtted. eddig csak a szád járt.

Grizon e-mail | 2004-03-03 16:52:37 | 82.
Szerintem szerda van...
Amúgy én szívesen látnám az egész verset, tényleg hülyeség volt egy részletet kivenni belőle...Bár nem hiszem, hgoy sokkal jobb kritikát kapnál bárkitől is q;)
Lenina, neked hajrá, hétvégén küldök mailt!!!


Előzmény: agixa (73.)
Lenina e-mail | 2004-03-03 15:34:10 | 81.
Gondolom az a pár ember akinek megmutattad a verseid egytől-egyig kedves ismerőseid, ill. barátaid, és gondolom, csak kevesen írnak közülük verseket. Persze, lehet, hogy tévedek ...
Nyilván a kedves ismerőseinek, barátainak ritkábban mond az ember negatív kritikát (tisztelet a kivételnek!).

Azt aláírom, hogy nem érthetem a versed mondanivalóját. Lehet, hogy akkor sem érteném, ha beírnád az összes többi versszakát - éppúgy nem érteném, ahogy Te a zombis-szörnyes versek mondanivalóját nem érted, pedig gyanítom, hogy legalább annyi mondanivalójuk biztosan van, mint a te vérben táncikáló, fekete ruhás kislányodnak ...

Kíváncsi lennék arra a versedre, ami "olyasmi", mint az én padlásom. Légy szíves tedd közzé valahol!

És kérlek szépen, hogy válaszolj erre az egyszerű kérdésre: szoktál-e valaha (mondjuk legalább szökőévente egyszer ...) valakinek olyasmit mondani, hogy: "igazad van"?!

A "padlás" nem kifejezetten a magányról szól, hanem a bezártságról!
Úgy látszik, Te sem értetted meg az én versem mondanivalóját ;)

Olvashatsz egyébként további verseket mind tőlem, mind Grizontól, és még további 329 (jelen információm szerint) amatőr versírótól a www.netrera.com címen a "versírók" címszó alatt (ha nagyon kíváncsi vagy, van ott egy mesém a "meseírók" és egy novella jellegű írásom a "novellaírók" megnevezésnél), itt találsz összesen 4722 amatőr verset (mire olvasod, lehet, hogy többet). Légy szíves olvass bele, ha lehet ne csak egy, hanem több ember írásaiba is (külön figyelmedbe ajánlok egy "anemone" nevű emberke verseit - ha valaki, hát Ő aztán olyan verseket ír, amire bűn lenne negatív kritikát kiállítani ...). Miután azon az oldalon eltöltessz legalább egy órát amatőr versek olvasásával, akkor lesz némi körképed arról, hogy nem Te vagy az egyetlen a világon (és ez még csak egy oldal, régebben létezett egy Szebb Szavak nevű internetes oldal - nem tudom mi lett vele, és tudtam még egy Bóbita c. levlistáról - onnan egy idő után leiratkoztam, mert folyton nyaggattak, hogy írjak magamról jellemzést, én meg az ilyet nem komálom, mert a verseimet adom, de adatlapokat nem vagyok hajlandó kitölteni ... és még biztosan létezik néhány ilyen oldal). Továbbá tudom ajánlani a Mozgó Világ c. folyóiratot (ha jól tudom havi rendszerességel jelenik meg), ott is találhatsz amatőr verseket, olyan amatőr verseket, amiket közlésre méltónak találtak a "nagy kutyák" is ...

De sztem. nyugodtan elfelejtheted, hogy Te vagy a legtehetségesebb kortárs költő és grafikus vagy bármi egyéb művészféle ...

A rajzaidat esetleg fénymásolhatod (neadjisten: kicsinyítheted) is, és levélben elküldheted annak aki kíváncsi - ameddig nem tudod, hogyan kell scannelni ... (de sztem. olyan helyeken, ahol fénymásolni lehet pl. ilyen Copy General stb. biztosan be tudják scannelni a rajzaidat ...)


Előzmény: agixa (79.)
agixa e-mail | 2004-03-03 07:37:31 | 80.
Hogyan küldjem el,amikor még mindig nem tudom pontosan hogyan kell rátenni a gépre!?Ha összejön,ígérem elküldöm!:o)

Előzmény: dead soul (76.)
agixa e-mail | 2004-03-03 07:35:00 | 79.
Na szia!Én is megmutattam egy pár embernek a verseimet,és ők akik értették,csupa pozitív dolgokat mondtak róla.De kérlek,hidd el,hogy ténleg nem értheted!Nem ismered a teljes verset,és így nem tudhatod mi a mondani valója.Ez egy versszak volt a hétből!!!Amúgy meg igen,a te versed(legalábbis ez)nagyon tetszik.Önálló gondolatok,mondani való a magányról,és a verselés is tök jó.De azért pár ember a "Saját alkotásaink!" nevű topicba egyesek a szörnyekről,meg a zombikról írnak.És nekem ez volt elején a baj,a zavaró.Amúgy meg én is írtam ilyesmi verset!Ahogy te neveznéd: elrejett rímek lüktetéssel.
írjál még,és a hétvégén bővebben válaszolok!
szia.


Előzmény: Lenina (75.)
dead soul e-mail | 2004-03-02 07:44:33 | 78.
één? a lehetö legkomolyabban beszéltem, tényleg kíváncsi vagyok azokra a kommersz divattervekre! de ha küldesz (és küldesz), akkor inkább a zombiarc@mailbox.hu pótcímemre tedd, az nem fog betelni. köfike!

Előzmény: valentin (77.)
valentin e-mail | 2004-03-01 23:07:32 | 77.
Mostmár tényleg elmegyünk Szegedre, jól elverünk és akkor nem viccelődől.>:)))

Előzmény: dead soul (76.)
dead soul e-mail | 2004-03-01 21:58:40 | 76.
na, mi van már a zseniális rajzaiddal, nem küldöd el öket az ímélemre, hmmm?
valentin alkotásai is érdekelnének. ímél címem a sarokban; kaptok cserébe víruskát.


Előzmény: agixa (73.)
Lenina e-mail | 2004-03-01 16:02:04 | 75.
Fájna egyszer azt mondani valakinek, hogy: "igazad van"?

Megjegyezném, régebben én is írkáltam. Soha nem mondtam még egyetlen írásomra sem, hogy jó, meg király stb. csak annyit esetleg: "ezt szeretem", vagy "ez a kedvencem".
És előfordult nem is egyszer, hogy kikértem valakinek a véleményét adott írásommal kapcsolatba, és amikor szépen kielemezte, én végigmentem az elemzésen, figyelve közben a versem. Sokszor igazat adtam a "kritikusomnak", amit lehetett kijavítottam, amit pedig nem lehetett, vagy nem akartam kijavítani, azt többnyire kidobtam.
A legtöbb írásom azért végezte a kuka mélyén, mert egy idő után én jöttem rá, hogy odavaló, de sok írásom kritikusan figyelő szemek martaléka lett.
És soha életemben nem mondtam egy kritikára, vagy elemzésre (főleg, ha kértem a kritikát!), hogy: "hülyeség", vagy "badarság".
Igaz, nem maradt sok írásom, de azt hiszem, szinte bármelyiket emellé a gyöngyszem mellé merném tenni, amit írtál, és bármilyen kritikus szem előtt is azt gondolom, hogy jobban megállnák a helyüket, mint a tieid.

Nem írsz semmit a lüktetésről, a vers zeneiségéről pl. Arról, hogy szerinted mi különbözteti meg a Te "versedet" a prózától?!

A 62. hozzászólásomra nem igazán reagáltál, csak a 65.-re. Pedig a 65. jellege szerint pusztán kötözködés - baj, ha nem tudod megkülönböztetni a valódi kritikát a kötözködéstől ...

Légy szíves válaszolj erre valamit:

"ez egy SZABADVERS tehát: _nem kell állandóan rímeltetni a sorvégeket_ (főleg nem ugyanazzal a magánhangzóval!), sokkal jobb hatást (+lüktetést) érhetnél el azzal, ha a sorok közben, elrejtve rímeltetnéd a szavakat egymással."
Vagy, ha nem tudsz rá válaszolni, akkor írd legalább azt, hogy: "igazad van", vagy "nem tudok így írni", vagy "nincs tehetségem az íráshoz", vagy bármit, ami nem magyarázkodás ...

Beírom egy versem, ami szabadvers formára, "szabad-rímekkel" készült. Talán megérted, hogy mit értek "lüktetés" címszó alatt.

"Padlás

Megfulladok!
Magukkal húznak ezek a mindennapok.
Reggel:
ébreszt az első napsugár,
vakít a fény és új a nap,
de ahogy telnek az órák,
az élet egyre unalmasabb.
Egy ágyon fekszem.
Magány a társam.
Fejem felett millió cserép,
hogy az eget ne lássam.
Kis darabok a külvilágból
az ajtón és az ablakon
besurrannak:
szakadt házak és ócska villanykarók;
a hangok:
fecsegő madarak és csönd.
Egy padlás a börtönöm."

Megkíméllek attól, hogy kielemezzem a saját versem is, de hidd el, hogy tudnék legalább egy oldalt írni arról, hogy mi nem jó, és mi jó benne, és mi mit jelent ...

Meglehet, hogy fantáziátlan vagyok. Szerinted legalábbis. De a szóképeid: "szomorú tánc" stb. nagyon elcsépeltek. A 65. rajtszámú írásommal erre próbáltam rávilágítani némi iróniával - sajnálom, hogy nem vetted az adást ...

Továbbá: a hétvégén írtam a szakdolgozatom (=magyar zeneoktatás fejlődése), és a szemem megakadt egy Varró Margit (zongoratanár volt, és nem csak Magyarországon tanított, meglátásai, módszerei sztem. bizonyos részeken túlmutatnak Kodályon is...) által megfogalmazott mondaton, amiről helyből Te jutottál eszembe. Szó szerint így hangzik: "A valódi művészi megnyilvánulás egyaránt egyéni kifejezésmódot, és a legszigorúbb önkritikát feltételezi. E tulajdonságok híján dilettánssal van dolgunk. Olyan egyénnel aki összetéveszti a szándékot a cselekvéssel."

Szeretném, ha ezen a mondaton Te is elgondolkodnál kicsit ...


Előzmény: agixa (69.)
Lenina e-mail | 2004-03-01 15:07:23 | 74.
:))) Majd megkérdezzük Lócit, lehet, hogy Ő tudja :)

Előzmény: valentin (67.)
agixa e-mail | 2004-02-29 14:47:21 | 73.
Huhh..asszem én vagyok a hibás..Persze,hogy nem értitek a verset,ha 7 versszakból megmutatok egyet!Lehet,hogy lefogom írni.De félek közzé tenni az interneten..személyesen más!De van egy bugyuta,egyszerű vers:negyed óra alatt írtam,3 versszakos,és egy rövid "filozófálásról" szól..lefekvés előtt.Ez a címe.Á,inkább megmutatom,és nem lököm a rizsát tovább.Kedden,vagy szerdán leírom.Akkor lesz számtech órám(akkor lehet egy 10 percig használni az internetet)!
addig is írjatok!
:o)
ági

agixa e-mail | 2004-02-29 14:42:56 | 72.
Igen,van egy kis nagyképűség bennem.Büszke vagyok a "lelkemre"..De nem elég nagy viszont az önbizalmam,mert gyengének érzem magam.Viszont amikor megvédtem magam,azzal vádoltak,hogy:-hú,ez nagyképű duma volt!És én kijavítottam őt:-miért?mert megmondtam a véleményem??pl:
ő:zöld a hajad.
én:nem!már bocs.Az enyém barna.Én csak jobban tudom!
ő:de nagyképű vagy!Hogy mersz ilyet mondani,hogy te jobban tudod??
szóval ilyesmi volt az a beszélgetés.A kettőnek nincs köze egymáshoz:a véleményhez,és az önbizalomhoz.Szóval értelmetlen volt "belém kötnöd"!Igenis következetes vagyok.Hisz ezt is megtudtam magyarázni!!:)


Előzmény: Lenina (60.)
agixa e-mail | 2004-02-29 14:36:39 | 71.
A francba!!Még mindig nem tudtam válaszolni grizon,és deadmachine kérdéseire!Ígérem,a héten megtszem.Most csak kettőre tudtam reagálni.Ezért bocsika.
agixa e-mail | 2004-02-29 14:34:32 | 70.
Kösz az elemzést!Nos a megcáfolások:
-igen beszipóztam.Úgy,hogy majdnem meghaltam.Halálközeli élményem volt..De ez a morbid kép ezután jó 2 hónappal jutott eszembe.Tehát nem hallucináció az egész!
-szerinted nem furcsa a kislány??épp te írtad le,hogy mennyire ellentmodásos minden.Épp ezért.Ott van egy ártatlan,naiv lány,akit imádsz,s mégis azt nézed(vagy azt akarod),hogy döglik meg a szemed előtt!Ha meghallgatod a Tankcsapda:Lopott könyvek c. számát,talán megérted!Tehát a híres mottó:"Gyűlölök és szeretek"...
-badarságokat írsz.A puszta valósághoz viszonyítasz mindent!Hisz:"ha én megyek az utcán,és véres eső csöpög a testemre az égből,elkezdek sikítani,nem pedig megyek tovább nyugodtan,sőt mi több,nem ugrándozok.Ha pedig mégis ezt tenném,akkor nem vagyok százas!"nos,te így közelíted meg az egészet.A vers az nem valóság!!Képzelet,vízió!!Az egész egy nagy átvitt értelem.Gondolkodj mélyebben!!!
-van bús tánc.Pl:a Haláltánc...nem de?:)
-miért édekel az,hogy most ki hegedül?Tök mindegy.tőlem aztán mindegy,hogy mozart vagy beethoven csinálja!!Én se tudom...A háttérben van egy zenekar...úgy jó 5 fős..mint amikor A titanic is elsüllyedt...addig játszottak melankóliával..szomorúsággal..szóval addig húzták,mií meg nem fulladtak!!próbáld el képzelni azt a bizarr hangulatot!
-nem szirupos oda a szeretet!Ambivalens érzések!!!!érted már??
A lényeg az,hogy nem értesz semmit a versből.Ja!mutass egy olyat itt aki rímekkel írt volna!Márpedig az fontos..Igaz,volt olyan is,aki azt mondta nem rímelt!Na,hát az még ennél is nagyobb baromság volt.Hisz te is észre vetted...
na,írj továbbra is!!Mert ettől függetlenül nagyon tetszik,ahogy kritikát alkotsz.ténleg.légy jó!
szia.


Előzmény: Lenina (65.)
agixa e-mail | 2004-02-29 14:23:42 | 69.
Kösz az elemzést!Nos a megcáfolások:
-igen beszipóztam.Úgy,hogy majdnem meghaltam.Halálközeli élményem volt..De ez a morbid kép ezután jó 2 hónappal jutott eszembe.Tehát nem hallucináció az egész!
-szerinted nem furcsa a kislány??épp te írtad le,hogy mennyire ellentmodásos minden.Épp ezért.Ott van egy ártatlan,naiv lány,akit imádsz,s mégis azt nézed(vagy azt akarod),hogy döglik meg a szemed előtt!Ha meghallgatod a Tankcsapda:Lopott könyvek c. számát,talán megérted!Tehát a híres mottó:"Gyűlölök és szeretek"...


Előzmény: Lenina (65.)
agixa e-mail | 2004-02-29 14:16:24 | 68.
De-de!!!Nekem is ez jutott eszembe.Hogy az Babits vers.És ráadásul nem Fekete város(az egy Mikszáth könyv),hanem Fekete ország.Csak úgy megsúgom a Leninának,hogy miután elolvastam ezt a verset,utána "jött" ez a vízióm a fekete kislányról.Szóval valamennyire ez a vers ihletett meg...
Hülyeség amit írál Lenina!Hidd el jobban tudom,mit takar ez a vers,mint te.Pl:az ambivalens érzéseket!Gyűlölet hatja át a verset(vér,fekete,halott virágok stb..)ami a versben lévő lányra utal,de mégis ott a végén a Szeretet szimfónia... Hm?Ja!csak úgy megjegyzem,nem egy lányról szól:)),hanem átvitt értelme van!Szimbólikus..


Előzmény: Grizon (63.)
valentin e-mail | 2004-02-28 23:13:51 | 67.
Fölöttébb fölfoghatatlan számomra, hogy egy néger, hogy lehet pepita.


Előzmény: Lenina (65.)
haska e-mail | 2004-02-28 10:31:13 | 66.
ööö
szóval annyit, h egy tánc igenis kifejezheti a szomorúságot.
az okosok szerint tánccal mindent ki lehet fejezni. a profik képesek is rá.


Előzmény: Lenina (65.)
Lenina e-mail | 2004-02-27 15:06:13 | 65.
Csak nem bírom ki, megpróbálom kibontani a vers mondanivalóját is, hátha tegnap elkerülte a figyelmem a mű mondanivalójának nagysága.

"..Most jó!Pedig tudom:már késő."
Ha úgy vesszük, hogy ez a kezdet (figyelmen kívül hagyom, hogy ez egy töredék), akkor helyből E/1 problémájával találkozunk: "tudom: már késő" = én tudom, tehát az én gondomról van szó, az én "időbeosztásomhoz" képest késő.
Innentől kezdve E/1-es probléma eltűnik, de oly módon, hogy nem tudjuk meg miért késő, mi késő, mi volt jó, vagy egyáltalán: mi van???
De minket ez nem is érdekel, nézzük a TV-t, vagy ki az ablakon, vagy egyszerűen csak beszívtunk, mint állat, és haluzunk össze-vissza:

"Látok egy furcsa kislányt, s rajta a fekete ruháját."
Mitől furcsa a kislány? A ruha színe miatt, vagy egyébként? Nem derül ki a gyanútlan olvasó számára (bár, lehet, hogy később igen ...)

"Vígan szökdel fekete virágok közt,s a tavaszi szél bús táncot jár."
Itt már gyanús az a fekete, hogy talán lesz belőle valami. Talán attól furcsa a kislány, hogy "vígan szökel", és nem veszi észre, hogy milyen színű ruhában, milyan színű virágok között rohangál, és, hogy ráadásul még a "tavaszi szél" is "bús táncot jár"? Habár fölöttébb fölfoghatatlan számomra, hogy egy tánc, hogy lehet bús ... biztos vagyok benne, hogy ez a hiányos tudásomnak köszönhető, és mindjárt megkapom a magyarázatot, hogy konkrétan melyik az a tánc, amelyik "bús", vagy kiderül, hogy fantáziátlan vagyok ...

"Fekete réten,véres esőcseppek áztatják búza szőke haját,"
Na, igen, szóval, akkor már tényleg elég furcsa ez a kislány, ha észre sem veszi, hogy esik az eső, ráadásul valami piros eső esik az ő szép fekete ruhájára, sőt! Nem is a ruháját, hanem a haját áztatja be az eső rögtön pirosra! Ami ráadásul most éppen búzaszőkére van festve ... nem akarok cinikus lenni, de amikor ilyen nagy művésznek kiáltja ki magát valaki, és ilyen olcsó piaci verssel hozakodik elő, az szerintem ciki.
Ráadásul:
"réten véres" = véres rétes érzetet kelt ... gondolni kell ám arra is, aki megpróbálja elszavalni azt a verset!

"s fekete hegedűn játsszák halkan a Szeretet szimfóniát."
Na, a "vers" végére, már igazán torkig van az ember a feketével sztem. Továbbá, kit érdekel, hogy milyen színű egy hegedű?
"játsszák" de kik? Ez szintén egy homályos pont. Ha már azt is látjuk, hogy az a nyomorult tavaszi szél búsan táncikál, akkor csak vegyük már észre, hogy kik hegedülnek!
A "Szeretet szimfónia" pedig iszonyat szirupos! Főleg egy ilyen hótttfekete véres-rétes közepén ...
Nnnna, megpróbáltam kibogozni a mondanivalót, de sajnos nem igazán sikerült :(

De most már abbahagyom, mert Grizon biztos megharagszik, hogy az Ő verseit bezzeg nem elemeztem ki ennyire ;)

De Agixa is biztos megharagszik, hogy az övét meg igen ... de hát, Ő kérte az elemzést!


Előzmény: agixa (40.)
Lenina e-mail | 2004-02-27 14:25:12 | 64.
Jajj, de igen :)

Összekevertem ezzel:
" fehér már a város tőle:
fehér már az utca,
fehér már a muszka,
pepita a néger,
nincs Fekete Péter,
sehol,
de sehol
nincs más
fekete,
csak a Bodri
kutyának
az orra
hegye"

Na, hiába, rég volt már az az irodalomóra ;)

De igazából persze, arra a Babits versre gondoltam.

Visszatérve Agixa versére, az sem volna gond, hogy többször szerepel a fekete (vagy akármilyen más szó) Agixa versében, ha egymást követő sorokban lenne, mert az inkább lüktetése a versnek, mint szóismétlés, vagy, ha konkrét időközönként előbukkanna a fekete (azonban ezt a konkrét időintervallumot sztem. lehetetlenné teszi a szabadvers-forma), de így, hogy csupán "jelző" funkciót tölt be a "fekete", és nincs fokozási, vagy ritmusbeli jelentősége, egyszerűen nem lehet, csak szóismétlésnek nevezni.
És a magyar nyelv sokszínűsége nem tűri meg a céltalan szóismétlést az irodalomban.

Én, meg egy nagy barom vagyok, hogy összekevertem a két verset, meg a két költőt :(


Előzmény: Grizon (63.)
Grizon e-mail | 2004-02-26 15:46:05 | 63.
Bocsi, hgoy közbeszólok itt a nagy vitában, de nem Babits versére gondolsz, aminek Fekete ország a címe?Persze lehet, hogy Szabó L is írt ilyen verset, őt sajna annyira nem ismerem...

Előzmény: Lenina (62.)
Lenina e-mail | 2004-02-25 10:17:20 | 62.
Tessék, itt az elemzés:

Grizon véleményéhez annyit fűznék hozzá a védelmedben, hogy, mivel egy szabadversről van szó (gondolom, annak szántad), nyilván nem kell sem szótagszámmal, sem rímképlettel machinálni. Ettől szabad ugyebár ...

De: azért nem ártó dolog ám, ha van a versnek lüktetése, akkor is, ha az egy szabadvers - jó esetben sztem. az különbözteti meg a prózát a verstől, hogy van lüktetése (egyéb esetben hogyan teszel különbséget egy Örkény egyperces és egy szimbolista szabadvers között?), a te "versednek" viszont nincs lüktetése. NINCS.

És olyan betegesen gyerekes ez a "ját-jár-ját-iát", hogy sikítani tudnék tőle, főleg, mert ez egy SZABADVERS tehát: _nem kell állandóan rímeltetni a sorvégeket_ (főleg nem ugyanazzal a magánhangzóval!), sokkal jobb hatást (+lüktetést) érhetnél el azzal, ha a sorok közben, elrejtve rímeltetnéd a szavakat egymással.

Továbbá: Szabó Lőrinc már írt egy "Fekete város" c. verset, abba legalább minden fekete volt, de mit érsz Te egy "félfekete" verssel?!
Tudod mit érsz el vele? Szóismétlést! Az pedig elég csúnya, ugyanis arra tud csak az ember következtetni belőle, hogy hiányos a szókincsed, ez esetben pedig a legkevésbé kellene hozzányúlnod a tollhoz, vagy a billentyűzethez költészet címszó alatt ...

A mondanivalóról nem beszélek, mint ahogy Moldova is megjegyezte, amikor megkérdezték, hogy miért nem ír a magyar fociról: "nem írhatok arról, ami nincs" ... csak ismételhetem Moldovát.


Előzmény: agixa (40.)
Lenina e-mail | 2004-02-25 10:01:15 | 61.
Fórum? Az mire jó? ;)

Előzmény: valentin (58.)
Lenina e-mail | 2004-02-25 09:56:44 | 60.
"Ja,van egy kis nagyképűség bennem...asszem...sajnos.De nem elég nagy."

"Stop!Ez nem nagyképűség!Azért mert vállalom saját magam?"

Mindkettőt Te írtad.
Nem gondolnám, hogy következetes vagy :(


Előzmény: agixa (39.)
agixa e-mail | 2004-02-25 07:43:14 | 59.
Hétvégén mindenre válaszolok.Most sajna suliban vagyok...és koleszos!Szóval csak otthon tudok írni.A grizon véleményére is válaszolok majd,ne aggódj deadsoul!:o)
valentin e-mail | 2004-02-23 21:22:35 | 58.
Versek? Azok meg mire jók?
dead soul e-mail | 2004-02-22 11:41:48 | 57.
grizon véleményére el ne mulassz válaszolni.

Előzmény: agixa (56.)
agixa e-mail | 2004-02-21 21:36:56 | 56.
Oké,oké...Majd írok még.Mármint verset,vagy részletet..Aztán ha van véleményed,írd meg!Rendben?
:o)
(jó kedvem van,bocsi)


Előzmény: dead soul (53.)
johnny e-mail | 2004-02-20 23:22:19 | 55.
Sőt ugyanakkora nagyrakás SZAR!!!!Aki verset ír az mind szerencsétlen kaki!Ady Endre is egy elbaszott hülye volt,jó hogy megdöglött a szarba így nem tudott mégtöbb szarságod kifingani magából!!

Előzmény: Grizon (54.)
Grizon e-mail | 2004-02-19 16:06:58 | 54.
Én ugyan nem vagyok művészember (bár írock "verseket", de az távolról sem művészet), de azért valamennyit konyítok az irodalomhoz...
1részt nem értem, hogy miért csak részletet írtál, egy versrészlet általában nem mond semmit, csak a teljes mű, így nem is lehet kritikát mondani, csak egy-két gondolatot:
-jók a képeid, tetszenek, magam elé tudom képzelni, tehát ez jó.
-Miről szól ez az egész?Sajna így, hogy csak egy részlet van, nemlehet semire következtetni, nem lehet értelmezni a szimbólumokat stb.
-nincs ritmusa, nem igazán lehetne elszavalni, mínusz pont
-az ABCBB rímképlet valójában nem is rímképlet, darabos lesz tőle az egész, újabb mínusz
-búzaszőke, egybe irandó q:)

Na úgy ennyi, a szótagszámokat most hagyjuk, az Lenina vesszőparipája( q;) ), de látszik, hogy ott sincs koncepció.
Mivel részletet nem lehet értékelni, azért csak annyit mondok, hogy szállj le a magas lóról, mert ez nem biztos hogy jobb, mint amit a fórumtársaink írogatnak ide...


Előzmény: agixa (40.)
dead soul e-mail | 2004-02-18 17:59:39 | 53.
nagyon szívesen. tudod, most már muszáj volt, úgy megsajnáltalak, nem hagyhattam, hogy tovább égesd magad:) bocsi, de nem tudom mellözni az iróniát, úgy rámragadt már, mint csövesre a retek, öntudatlanul is használom. ez vany.
nem vettem észre a versrészletedet, de most elolvastam, és hát nem akarom azt mondani, hogy nem tetszik, mert akkor esetleg úgy gondolod, hogy csak azért, mert eddigi megnyilvánulásaid miatt nem lettél számomra túl szimpatikus; inkább nem írok semmit, az értékelést meghagyom a müvészembereknek.


Előzmény: agixa (51.)
agixa e-mail | 2004-02-18 07:44:01 | 52.
Most suliból írok.és kicsöngettek...de hétvégén mindenkiére válaszolok!!(pl:deathmachine)bocsi előre is!
agixa e-mail | 2004-02-18 07:42:13 | 51.
Na szia!Örülök,hogy szépen,felebaráti szeretetből megfogalmaztad óriási agállyaidat a nép nevében is!:)köszi.ténleg.Én örülök a kritikáknak,csak máskor is így fogalmazz,noha az iróniát elhagyhatnád!:)
Én írtam a versemből részletet!!olvasd el.Itt van alul.És kérlek alkots véleményt is.köszi


Előzmény: dead soul (45.)
Lenina e-mail | 2004-02-17 12:33:08 | 50.
Ráérzett persze ... az ópiumra ...

Előzmény: DeathMachine (48.)
dead soul e-mail | 2004-02-17 12:29:26 | 49.
ne olvass csáth gézát, akkor nem lesz olyan az élet.
olvas woolfot.


Előzmény: klikli (47.)
DeathMachine e-mail | 2004-02-17 09:12:46 | 48.
Ja-ja,Csáth tényleg megdöbbentő dolgokat írt le.
Emlékszem,miután elolvastam A kis Emmát az irodalmi szöveggyűjteményemben anno,azonnal megtetszett,rohantam is a könyvtárba kivenni tőle egy gyűjteményt.Ópium,A fekete csend,Anyagyilkosság...valamire nagyon ráérzett a fickó.


Előzmény: klikli (47.)
klikli e-mail | 2004-02-16 20:08:38 | 47.
Csáth Gézát én is nagyon imádom, bár miután elolvasok egy novelláját mindig elgondolkodom hogy : Hubasszameg... Hát ig ilyen az élet... Ilyen amiet leir és ez a helyzet csak romlani fog.


Előzmény: DeathMachine (46.)
DeathMachine e-mail | 2004-02-16 16:03:20 | 46.
Hell óka! Ha már itt vagyok bepötyögöm néhány kedvencemet válogatás nélkül:Petri György,Kassák Lajos,Ady Endre,E.A.Poe,F.Nietzsche,Petőfi Sándor,Stephen King,Csáth Géza,Sepultura,Slipknot,Cannibal Corpse,Slayer,A kullancs,Harcosok klubbja,Kurt Vonnegut,Christian Epidemic Stb.Sajnos a klasszikus zenét ki nem állhatom,s a jazzel sem vagyok kibékülve.A képzőművészeteket még csak nem is kapisgálom.Ja amúgy meg elkezdtem Hamvas Bélát olvasni. Érdekel a vallástörténet,a pszichológia,meg a filozófia is.(Ugye érdekel valakit még rajtam kívül amiket én itt összeírtam?)
dead soul e-mail | 2004-02-16 13:58:32 | 45.
figyi, te nem érted, hogy mit próbálok neked mondani. rajtam kívül még jópáran célozgatnak rá, de úgy látszik, túl szfumátósan (ezt a szót, heh) ahhoz, hogy tündöklö elmédbe behatoljon a lényeg. akkor most felebaráti szeretböl világosan megfogalmazom neked: rohadtul GÁZ, ahogy önmagadat isteníted. és nem azért, mert a többieket lebaxod a sárga földig, hanem mert egyszerüen irritáló ez a nagypofájúság. föleg, hogy eddig semmivel nem támasztottad alá, ahogy írtam a 'saját alkotásaink' c. topicba, de arra a hozzászólásomra vhogy elfelejtettél reagálni; nem baj.

Előzmény: agixa (44.)
agixa e-mail | 2004-02-16 13:41:18 | 44.
Na állj!!!Ezt bocs,de bunkóság volt!Nem maga a beszólás miatt,hanem azért,mert olyat állítasz,ami nem igaz!Én nagyon tisztelem a költőket,vagy magukat a zseniket.Nálam nagyobb Szabó Lőrinc,Radnóti Miklós rajongót nem igazán találhatsz!Nem is beszélve Dali,Van Gogh,és John Lennon imádatomról!
Én a kijelentésemet nem a költőkre,avagy írókra értettem,hanem egyes emberekre,akik itt a fórumba írtak.De bocsika,mindenki fantasztikus,sőt egyesek József Attilával kezet is foghatnának!Ezt akartad hallani!?
ui.:szeretném hallani a véleményedet!komolyan.Előre is köszi.
ági


Előzmény: dead soul (43.)
dead soul e-mail | 2004-02-15 18:48:38 | 43.
áá, gondolod, hogy ilyen kis mitugrász füzfapoéta adiendrék, meg kosztolányik vagy mik az ö nyomába érnek? ugyan már...

Előzmény: Grizon (41.)
norrsken e-mail | 2004-02-15 18:03:34 | 42.
ez jó volt... :DDD

Előzmény: Grizon (41.)

1  2  3  4  5  


Az itt olvasható hozzászólásokért a szerkesztőség nem vállal felelőséget.